Investitorii se plang de lipsa predictibilitatii si se intreaba daca in 2017 impozitul pe dividende va fi tot 5% sau daca TVA va mai cobori la 19%, asa cum este prevazut in Codul Fiscal, a sustinut Alexandru Comanescu, senior tax manager Mazars Romania, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

"Este un semnal negativ ca, desi normele s-au publicat la inceputul lunii ianuarie, deja exista un proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului Fiscal, ceea ce induce sentimentul de incertitudine", spune Comanescu, care avertizeaza ca investitorii isi pun deja intrebari daca impozitul pe dividende va ramane si in 2017 la 5% sau daca TVA va ajunge 19% de anul viitor.

Nu am pierdut trenul relaxarii fiscale pe munca

Consultantul Mazars precizeaza ca impozitarea muncii este ridicata deocamdanta in Romania, insa dupa schimbarea legislatiei in ceea ce priveste PFA si PFI crede ca va exista spatiu pentru relaxarea contributiilor sociale. In ceea ce priveste cele mai importante reduceri de taxe din noul Cod Fiscal, Comanescu mentioneaza ca in locul scaderii cu 4 puncte procentuale a cotei standard de TVA ar fi preferat eliminarea obligatiei platii TVA la importuri, care ar fi adus un plus de venituri bugetare si ne-ar fi apropiat mult de Bulgaria, tara vecina care are un regim fiscal mult mai relaxat in acest sens.

Sper ca aceasta reducere a TVA sa aduca pe termen lung o crestere a gradului de conformare fiscala pe TVA, ceea ce va genera spatiu pentru relaxare fiscala si pe alte domenii.

O alta masura cu impact semnificativ in 2016 este scaderea impozitului pe dividende, la 5%, care ar putea schimba modul de structurare a afacerilor, avand in vedere ca pana acum erau preferate jurisdictii straine, Cipru sau Malta, in care oameni de afaceri romani decideau sa isi infiinteze firme datorita unui regim fiscal mult mai favorabil decat cel din Romania.

"Avand in vedere specificul legislatiei locale si faptul ca multi investitori prefera sa aiba controlul asupra masurilor cu impact asupra dividendelor, cred ca reducerea impozitului pe dividende va aduce venituri bugetare suplimentare la bugetul de stat", concluzioneaza Comanescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri