Remus Borza, seful EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune ca si-a dorit ca listarea companiei sa se faca exclusiv la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a sustine piata de capital romaneasca.

“Eu mi-am dorit o listare exclusiv la BVB, este o companie romaneasca si trebuie sa fie pe bursa romaneasca. Sa fie clar, pentru Hidroelectrica, orice investitor vine si in Burkina Faso, si in Tirana, pentru ca e o companie unica in lume. Doar prin aceasta listare, BVB are o sansa de a se upgrada de la statutul de Cenusareasa, de bursa de frontiera la o piata emergenta”, mai spune Borza.

In emisiunea WALL-STREET 360, Borza a criticat conducerea Bursei de Valori Bucuresti, care ar trebui sa fie mai activa in atragerea de companii private.

Marii specialisti, expatii de la BVB care isi iau o caciula de bani de la luna la luna ar trebui sa fie ceva mai implicati. Ei vor sa isi imbunatateasca indicatorii doar pe spinarea companiilor statului. De 3 ani doar asta fac, stau cu miloaga pe la usa ministrului Energiei sau a guvernului : <<hai ma, mai listeaza-mi si mie o companie>>. Ati vazut in ultimii 3 ani o companie privata listata la BVB?”, a declarat Remus Borza.

Anul trecut, reprezentantii Guvernului declarau ca iau in calcul sa listeze Hidroelectrica atat la Bucuresti, cat si la Londra.

Insa, Borza spune ca sunt suficiente motive ca listarea sa fie doar la Bucuresti, fiind o oportunitate uriasa pentru piata locala.

“Investitorii vor veni, sunt disperati sa se intample odata aceasta listare, pentru ca Hidroelectrica nu este o gogoasa umflata, ca alte companii energetice din tara. Cred ca putem obtine la listare intre 500 si 700 milioane euro. Pretul corect este de 10-15 ori EBITDA iar in ultimii 3 ani, acest indicator a fost de 500 milioane lei”.

Borza subliniaza ca romanii au un oarecare complex economic, vizibil la nivel de natiune, inca din istorie.

“Am dezvoltat acea filosofie paguboasa <<capul plecat, sabia nu il taie>>. Noi nu am fost niciodata expansivi, ne-am retras in munti, am otravit fantanile si ne-am lasat nevestele si mamele sa tina piept navalitorilor. Avem acelasi comportament si din punct de vedere economic, nu vrem sa deranjam. Stam intr-o piata care este din ce in ce mai paupera. Adevaratii investitori in Romania sunt milioanele de capsunari care au plecat de aici si care au bagat miliarde de euro in tara”.

Acesta a dat exemple de companii precum MOL, Engie, Cez sau Fortum, care sunt jucatori globali cu afaceri de zeci de miliarde de euro, ale caror pachete majoritare sunt detinute de stat. “Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica de ce nu isi infrang acest complex?!”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri