Ordonanta 52 schimba radical pasii pe care o banca trebuie sa ii respecte in cazul in care vrea sa execute un client care nu isi mai poate plati creditul ipotecar. Aflati din emisiunea Profesionistii in Banking ce se intampla cand un debitor nu mai poate sa isi plateasca ratele si ce proceduri va aplica banca in acest caz.

"Legislatia nationala a fost cu un pas inaintea directivelor europene si actorii din acest domeniu erau deja obisnuiti sa lucreze cu aceste reglementari, acum insa apare un act normativ special destinat creditelor cu impactul cel mai mare asupra consumatorului, adica cele imobiliare pe termen lung", a declarat Elena Iacob, partener al casei de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners.

Ordonanta 52 a intrat in vigoare in 30 septembrie si nu doar completeaza celebra OUG 50, ci contine un corp propriu de prevederi aplicabile creditelor destinate achizitiei unui imobil si a celor garantate cu un imobil. Noul act normativ transpune astfel in legislatia romaneasca o directiva europeana din 2015 (directiva 17), care are ca obiect creditele privind imobilele cu destinatie rezidentiala.

Insa, legiuitorul roman a preferat sa extinda domeniul de aplicare catre orice fel de imobil care este cumparat pe credit si sa aduca solutii suplimentare specifice pietei locale, cum ar fi plafonarea dobanzii penalizatoare pentru intarzierile la plata si conditii stricte aferente cesiunii de creante.

Ce se intampla cand un debitor nu mai poate sa isi plateasca ratele la creditul ipotecar

Potrivit Elenei Iacob, OUG 52 instituie anumite perioade in care creditorul (banca) nu are dreptul sa rezilieze contractul, ci trebuie sa il notifice pe client si sa lucreze cu acesta pentru gasirea unor solutii.

In plus, in noul act normativ, exista limite impuse la dobanda penalizatoare, care nu mai poate depasi valoarea principalului restant si care determina astfel creditorul sa actioneze intr-un termen scurt ca sa gaseasca solutii, limitandu-si pierderile.

"Trebuie intarita responsabilitatea creditorului atat la momentul acordarii creditului, cat si la momentul la care intervin dificultatile de plata si se pune problema recuperarii datoriei inainte de termenul obisnuit, pentru ca este evidenta imposibilitatea debitorului de a achita creditul in transele stabilite", subliniaza Iacob.

Pasii pe care trebuie sa ii respecte banca in acest caz sunt:

  1. notificarea debitorului cu restante
  2. trecerea unui termen de 30 de zile
  3. incercarea de a gasi o solutie de restructurare sau reesalonare
  4. dupa 6 luni, banca poate incepe executarea silita
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri