Abia intoarsa de la Viena si intre mai multe intalniri, atat cu colegii, cat si cu partenerii de afaceri, Cristina Saviuca, country manager la compania de recrutare Lugera & Makler, si-a strecurat in program si invitatia la pranz lansata de wall-street.ro. A urmat o discutie relaxanta despre mancare, business si micile bucurii ale vietii.

@Wall-Street Lunch este cel mai nou feature editorial Wall-Street.ro: interviuri acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai puternici oameni din businessul romanesc intr-un cadru informal si relaxat.

Vegetariana de mai bine de un an de zile, Cristina Savuica a ales un restaurant din Dorobanti unde se gateste foarte bine – Up Town. A ajuns exact la ora stabilita la intalnire, intr-o tinuta casual si purtand ochelari.

Ne-am asezat la masa, unde si-a comandat o limonada cu apa plata si miere. Si-a scos cele doua smartphone-uri pe masa, recunoscand ca sunt doua elemente de care nu se poate lipsi.

Spune despre restaurant ca este in topul preferintelor sale, apreciind atat mancarea si serviciile, cat si locatia.

“Eu sunt vegetariana de peste un an si mananc mai mult mancare cruda. Am avut o problema de sanatate cu pustiul meu, pe care nu am reusit sa o rezolv niciun fel de medicament, iar in trei luni s-a vindecat dupa ce a urmat un regim recomandat de un coleg din Croatia. Acum toti din casa suntem vegetarieni”, povesteste Savuica.

Spune ca se simte foarte bine cu acest regim si ca o ajuta sa reduca orele de somn cu cel putin 20%.

Cand nu era vegetariana ii placeau foarte mult salata de beof, sarmalele si friptura de vita. Acum ii plac preparatele cu legume si mananca foarte multe salate.

Comanda o portie de ciorba de rosii si paste si incepem discutia despre studiile efectuate in Cehia.

“Parintii mei lucrau acolo la ambasada inainte de Revolutie si am prins inclusiv perioada de anilor 1989-1990. In anii 90 a fost o moda - toti copiii de personal diplomatic au avut sansa sa studieze in strainatate. Asa a fost sa fie, m-am mutat in Cehia, unde am studiat limba ceha un an de zile. A fost greu la inceput din punctul acesta de vedere, pentru ca profesoara desi vorbea engleza fluent, nu vorbea decat ceha. Asa ca ne-am trezit acolo cu cineva vorbindu-ne fara sa intelegem nimic, opt ore pe zi, si a trebuit sa invatam din mers. Ulterior, am dat examen la ASE la ei la Relatiii Internationale si am intrat. Am facut primul an si m-am transferat la noi”, povesteste Cristina Savuica.

Despre sistemul lor de invatamant de atunci spune ca era sub nivelul celui din Romania.

“Sistemul de invatamant de acolo era mult mai slab, pentru ca in anul intai de facultate la ASE invatam ceea ce invatasem in clasa a 11 a in Romania si sistemul era diferit. Acolo, intr-o aula cu sute de persoane fiecare intra si iesea cand voia si facea ce voia. M-am trezit aici in anul doi, cand m-am reintors in Romania, unde era o liniste deplina si disciplina”, spune aceasta.

In prezent insa, lucrurile nu mai stau asa si este de parere ca sistemul romanesc de invatamant a ramas mult in urma.

“In prezent, consider catastrofal sistemul de invatamant romanesc. Dintre tinerii cu care interactionam pentru internship-uri unii stiu partea teoretica si nu stiu practica, iar altii nu stiu nici teorie. Mai mult decat atat, avem multe cereri de la tineri care vor sa le dam adeverinte de practica fara ca ei sa ia parte la aceasta practica”, spune Savuica.

In contextul acesta, sefa de la Lugera & Makler spune ca si-ar dori sa fiul ei sa studieze in strainatate, respectiv in Anglia sau in Statele Unite ale Americii.

Ea mai crede ca printre probleme sistemului romanesc de invatamant se numara decalajul foarte mare intre ceea ce solicita piata muncii si oferta facultatilor, deficitul de facultati specilalizate si, nu in ultimul rand, lipsa practicii.

“In general, tinerilor le trebuie cel putin sase luni sa inteleaga ce inseamna o firma, nu au idee cum functioneaza, nu stiu de exemplu de ce trebuie sa aiba o firma profit. In facultati nu se preda pe studii practice", crede ea.

Ascensiune motivata de placerea de a interactiona cu oamenii


Cristina Savuica a deschis in 2001 prima reprezentanta Lugera ca si country manager, devenind ulterior managing partner in cadrul aceleiasi companii. In 2009, a preluat conducerea subsidiarei Lugera & Makler Cehia, fiind numita managing partner Romania & Cehia, pozitie pe care o ocupa in prezent.

Spune raspicat ca nu ii pare rau ca si-a inceput cariera in Romania si stie sigur ca niciun alt domeniu nu i s-ar fi potrivit mai bine.

“Eu am locuit in Slovacia si nu imi gaseam locul, pentru ca fiind sotie de diplomat nu aveam voie sa lucrez si am desfasurat activitati voluntare, fie la reviste, fie la ONG-uri, in incercarea de a-mi ocupa timpul. Si da, mi-am dorit sa ma intorc in Romania si nu am regretat niciodata aceasta alegere. Eu iubesc vanzarile, cred ca sunt vanzator innascut, iubesc partea de customer service, iar partea de interactiune cu clientii este preferata mea. Nu m-am gandit niciodata sa fac altceva, m-am gandit insa sa schimb ceva, nu neaparat in firma, ci in mediul in care traim. Iubesc ceea ce fac, imi iubesc echipa. Problema este cum interactionez cu mediul, cu ITM-ul, cu Garda Financiara”, spune aceasta.

Savuica recunoste ca a fost un moment in viata sa cand s-ar fi orientat catre medicina, insa cateva ore de practica au convins-o sa se reorienteze.

“Eram convinsa sa dau la medicina, dar nu am putut. Am asistat o data la o amputare de picior si am vazut cum i se vorbea omului acela care urla de durere. Nu as putea sa lucrez intr-un astfel de mediu. Recunosc insa ca sunt si medici extraordinari in Romania”, a adaugat aceasta.

Despre goana dupa locuri de munca


Cand vorbim despre piata de recrutare, domeniul pe care se axeaza businessul pe care il conduce, Cristina Savuica marturiseste ca intalneste tot mai multi oameni fara locuri de munca, disperati sa se angajeze, oameni care ar face absolut orice pentru a-si putea intretine familia si pentru a-si plati ratele.

“Cand postam un job pe eJobs.ro de exemplu, indiferent de job, aplica 200-500-1000 de oameni, iar multi dintre ei nu au nicio legatura cu job-ul respectiv. Ne ia enorm de mult timp sa deschidem toate aceste CV-uri. Multi pun CV-uri chiar fara sa citeasca anunturile. Ne uitam foarte mult la ce alte job-uri a mai aplicat persoana respectiva. Multi aplica de la operator call-center la director general. Acestia nu pot fi candidati seriosi. Cu toate acestea, unii o fac din disperare, sunt oameni care au fost concediati si inca nu si-au gasit job, au familie, rate, si spera ca din 50 sa iasa unul. Sunt oameni care ar accepta sa faca orice, numai sa aiba un loc de munca, ceea ce e o greseala, pentru ca odata ce te duci cu 2 trepte mai jos o sa-ti iti fie greu sa mai urci”, crede Savuica.

Despre Lugera si oamenii carora le poate gasi un loc de munca


Pe piata muncii sunt la mare cautare oamenii dispusi sa lucreze temporar in diverse activitati. Compania cauta oameni pentru job-uri entry-level pana la specialisti.

“Avem si multe locuri de munca in call-center-uri, asta pentru ca acolo este si un rulaj mare de personal, dar avem si pozitii foarte specializate si facem si mult replacement, pentru ca firmele, trecand prin criza, isi schimba multi manageri, pentru ca au nevoie de performanta. (...) Avem mult de munca in aceasta perioada, mai ales pe partea de munca temporara, pentru ca angajatorii au nevoie de oameni pentru cateva zile”, spune sefa Lugera & Makler.

Compania Lugera & Makler a realizat in 2010 o cifra de afaceri in crestere cu aproximativ 60%, la 34,7 milioane de euro (circa 146 milioane de lei), clasandu-se in topul companiilor de recrutare de pe piata locala.

Savuica spune ca si in 2011 compania a avansat din punct de vedere al business-ului, insa recunoaste ca afacerile nu au mai crescut ca in anii anteriori.

“In 2011 am crescut, nu cum eram noi obisnuiti, cu 50-60%, dar am crescut si toata piata a avut avans. Avem cerere mai mare si lansam produse noi “, a precizat Cristina Savuica.

Despre timp liber si fiinte dragi


Cristina Savuica petrece la birou intre 8 si 10 ore sau chiar 12 ore in situatii speciale. In timpul liber ii place sa faca prajituri fara zahar si sa isi petreaca timpul cu familia si cu cei trei catei - un Shi Tzu, un Chow Chow si un Bulldog Englez.

Restaurant UpTown (Dorobanti):

- supa crema de rosii - 13 lei
- paste cu rosii - 30 lei
- limonada - 11 lei
- apa plata - 8 lei
- cafea - 9 lei


Total : 71 lei

Fotografii de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri