Ferm, vertical, stapan pe sine, seful Vodafone Inaki Berroeta poate discuta la fel de relaxat atat de business cat si despre motocicleta lui “militieneasca” sau despre un pranz, utopic, cu Steve Jobs sau Gandhi. Am petrecut peste 90 de minute in compania omului numarul unu al operatorului telecom intr-un restaurant din apropierea sediului companiei.
Nu a fost usor sa “ii smulg” aceste minute, multe la numar comparat cu standardul interviurilor de presa. Multe mail-uri, telefone, dialoguri cu departamentul de PR si (re)amintire fata in fata.

Inaki Berroeta, spaniolul din fruntea Vodafone Romania, s-a dovedit in final a fi o persoana relaxata si stapana pe sine si in afara birourilor proprii. El a ales ca loc al intalnirii restaurantul Gallo Nero (cu specific italian), fostul Centro, situat chiar in apropierea sediului Vodafone din Piata Charles de Gaulle din Capitala. De fapt, mai in gluma mai in serios, probabil ca mare parte din veniturile restaurantului provin din servirea angajatilor operatorului telecom – de-a lungul intalnirii ce a durat peste o ora si jumatate s-au perindat prin Gallo Nero multi manageri si directori ai operatorului cu care Berroeta a schimbat zambete si cateva glume.

Filozofia restaurantului pare sa se potriveasca si cu parti din motourile operatorului Vodafone – “sa mananci cu cei dragi este cel mai frumos lucru din viata de zi cu zi. Linistea si caldura unei mese alaturi de familie si prieteni nu pot fi egalate de nimic altceva. Am invatat, la randul nostru, cat de importante sunt aceste momente si ne place sa ne bucuram de ele”.

Am ajuns cu zece minute inainte de CEO-ul Vodafone si am avut grija sa ma asez la masa cea mai luminata, stiind ca seful celui de-al doilea operator telecom din tara apreciaza lumina naturala si spatiile cat mai deschise. Primul contact al meu cu el a fost indirect, pe Facebook, unde Berroeta are o poza de profil cu el pe bicicleta.

L-am vazut prin geamurile restaurantului – imbracat casual business, camasa deschisa la un nasture, statura dreapta.

“Salut, imi pare bine sa te revad, Alex!”, spune Berroeta, strangand ferm mana intinsa. “Te-am vazut in weekend prin Parcul Herastrau, locul unde obisnuiesc sa alerg cu prietenii”. Asa a inceput intalnirea in care am discutat atat aspecte de business cat si despre pasiunile lui pentru masini vechi si motociclete, despre sport, personalitati vii sau decedate, carti, filme si vise ale copilariei si vietii adulte.

Primele impresii


Staff-ul restaurantului il cunoaste pe seful Vodafone asa ca angajatii au avut toata grija ca acesta sa se simta “ca acasa”. Pentru primul fel, Inaki Berroeta a ales o supa crema de legume (15 lei) si pentru felul doi Penne Primavera (26 lei), de post. De baut, o apa plata. Seful Vodafone recunoaste ca, desi nu exagereaza in ceea ce priveste atentia cu care alege mancarea, prefera sa manance portii mici, mai des. Printre mesele principale, el strecoara si cateva “snack-uri”.

“Nu prefer neaparat zona aceasta pentru a manca, desi locuiesc in apropiere, dar, atunci cand sunt la munca, este convenabil intrucat nu trebuie sa ma urc in masina”, spune el, asezandu-se comod la masa. Berroeta alearga des in parcul Herastrau si spune, zambind, ca de altfel nici nu prea sunt multe alte variante in Bucuresti.

Am fost curios sa aflu cum i se pare ideea de a tine un interviu in afara atmosferei mult mai formale dintr-un birou si, zambind, s-a aratat incantat de idee. “Este altceva”, spune el, reactionand cu umor cand l-am instiintat ca vom vorbi mai putin decat este obisnuit de piata telecom – “Ce bine! Desi, stii, pentru multi oameni a vorbi despre business este mai relaxant decat despre propriile persoane”.

De altfel, seful Vodafone Romania s-a aratat placut surprins de primele interviuri oferite presei din Romania, odata cu numirea sa la fruntea filialei locale. Isi aminteste cum jurnalistii erau oarecum confuzi la prima intalnire si cum el a avut grija sa fie cat mai familiar, apropiat. “Companiile trebuie sa creeze relatii, si nu numai cu clientii ci cu intreg mediul, politicieni, jurnalisti, vecini. Tu reprezinti compania, si aceasta are suflet, nu e doar o masina”.

Berroeta considera ca, pe langa alte defintii, in genere sunt doua tipuri de corporatii - sunt companii care vor sa ia cat mai mult (cota) din piata, in timp ce altele incearca sa creeze cat mai mult PENTRU piata. Acestea din urma sunt constiente ca pe masura ce societatea progreseaza, cu atat se dezvolta mai mult tara per total si creste standardul de viata. “Cred ca e important ca Romania sa fie interesata, pe langa PIB, si de partile sociale, mediu, relatii inter-umane”.

Cel mai dificil trimestru din Romania pentru seful Vodafone a fost chiar primul dupa venirea sa. A fost o perioada de tranzitie punctata de o piata dificila si o perioada de adaptare, insa in prezent, compania are o echipa si mai solida care face lucrurile mai usoare. “Lucrurile nu sunt neaparat mai relaxate, dar sprijinit de aceasta echipa job-ul devine mai antrenant, mai dinamic si implicit mai usor”.

Chelnerul, curat imbracat, toarna apele plate in pahare, intrerupand pentru cateva secunde dialogul.

As scrie despre oameni, comunitati, societate


Un om cu experienta de business a lui Inaki Berroeta ar putea, lejer, sa scrie si carti. Razand, el neaga acest lucru spunand ca nu are nici timp si probabil nici priceperea necesara. “Dar daca ar fi sa scriu o carte, as scrie despre oameni, in general. Despre relatiile dintre oameni, oameni in companii, dezvoltarea lor, comunitati, societate. Desi nu sunt calificat sa scriu o carte, cine stie, poate cand o sa ma retrag? Poate o sa o inregistrez, mai degraba decat sa o scriu!”.

Desi citeste in principal doar in concedii (nu prea dese) si in weekend-uri, Berroeta a lecturat destul de repede “Splendida cetate a celor o mie de sori”, scrisa de Khaled Hosseini, roman despre legaturi interumane, prietenii.

Cand vine vorba de carti business, seful Vodafone prefera lecturile care inspira la nivel organizational, cultural. “Dar tu ce citesti?”, ma intreaba Berroeta. I-am marturisit ca in ultima perioada am recitit Dune, a lui Frank Herbert. Reactia lui Berroeta a fost una entuziasta: “Dune! Cartea aceasta ERA candva science fiction! Multe lucruri s-au schimbat din anii ’80 pana in prezent, unele plasmuiri au devenit realitate”.

Inainte de a veni in Romania, Inaki Berroeta s-a interesat tot din carti si de pe Internet de afacerile curente ale tarii, de climatul economic si politic, piata telecom in particular. “Dar cel mai important pana la urma, experientele pe care ti le amintesti si cu care ramai dintr-o anumita tara, sunt prietenii. Si deja mi-am facut prieteni in Romania”, spune el.

Pentru a tine legatura cu oamenii pe care i-a cunoscut in intreaga lume, Berroeta spune ca prefera sa ii sune la telefon mai presus de orice retea sociala sau alta modalitate de a-i contacta. “Nu sunt foarte activ pe Facebook. Folosesc reteaua sociala doar pentru a mai afla, eventual, ce au mai facut ei. Si o conversatie telefonica valoreaza mult mai mult decat un dialog pe Facebook – cel putin in cazul meu”.

Pranzul cu Iisus, Steve Jobs sau Mahatma Gandhi


Vorbind putin de anii trecuti, in timp ce supele erau asezate, aburinde, in fata noastra, l-am intrebat pe Berroeta cu ce personalitati istorice sau de business i-ar placea sa ia pranzul. “IIsus Christos ar fi incredibil! Sau Einstein”, spune el, amuza(n)t si surprins de intrebare. “Acum serios, mi-ar placea sa pot sa iau pranzul mai des cu sotia mea. Sunt multe personalitati din care sa aleg. Imi place Mahatma Gandhi, ca figura istorica”. El a fost, considera Berroeta, exemplul perfect de “lider umanist”, care punea pret pe valorile celor din jurul lui.

“Daca e sa vorbim de oameni de business, cred ca mi-ar fi placut sa stau la aceeasi masa cu Steve Jobs. Daca ar fi el aici, mi-ar placea sa vorbesc lucruri generale, despre viata, oameni, nu as alege anumite subiecte speciale. Mi-ar placea sa stiu ce il motiveaza pe el!”.

Cat despre motivatiile lui Berroeta, acestea sunt profund legate de oamenii cu care munceste cot la cot, este motivat de dorinta de a perfectiona echipele, de a motiva colegii sa conlucreze cat mai eficient si totodata placut. Munca, considera el, trebuie sa fie relaxanta, placuta. “La noi in birouri se rade des si se fac glume. Avem si sali de relaxare”, spune el, zambind, parca aducandu-si aminte de scene petrecute in cladirea de birouri ce se vede in spatele restaurantului. “Nu cred ca iti poti «programa distractia», ea se intampla pur si simplu. Noi nu vrem sa fim priviti in piata ca o companie sobra, ci ca una destinsa, placuta”.

De cand a venit la conducerea operatorului, Inaki Berroeta a operat schimbari la nivelul echipelor manageriale. El considera ca “a schimba este un lucru bun”, daca serveste unui scop benefic. Schimbarea de dragul schimbarii nu are sens.

Inaki Berroeta, consumator si…jurnalist


Atunci cand merge pe strada si vede un banner mare cu o reclama Vodafone, seful companiei incearca sa se transforme intr-un client si sa priveasca din aceasta perspectiva. “Ma intreb ce anume incearca bannerul sa imi transmita. Uneori imi place sa merg la metrou si sa vad ce fel de mesaje sunt acolo. Dar cele mai bune idei imi vin de la oamenii cu care vorbesc, de la mese precum cea pe care o luam noi acum”.

L-am rugat pe seful Vodafone, “de dragul distractiei”, sa facem pentru cateva minute schimb de roluri - el sa fie simplu consumator si jurnalist. Intrebarea pe care mi-a pus-o “jurnalistul Berroeta” a fost “care ar fi prima schimbare pe care as aduce-o corporatiei, din noua pozitie de CEO Vodafone”. I-am raspuns, sincer, ca poate as pune mai mult accent pe lansarea de noi facilitati pentru tablete si smartphone-uri si as incerca sa “umanizez” si mai mult marketingul.

TU ce ai raspunde? Daca ai fi CEO Vodafone Romania, care ar fi prima schimbare pe care ai face-o?

Totodata, din postura de proaspat jurnalist, seful Vodafone m-a intrebat ce publicatii internationale citesc. I-am raspuns ca, printre altele, apreciez Wall Street Journal si Financial Times. “Si eu consider ca cele mai bune articole sunt cele din Wall Street Journal. Nu scriu foarte multe articole zilnic, dar ce scriu este foarte profesionist si exhaustiv”, considera seful Vodafone Romania. “Sunt abonat la ei pe iPad. Initial eram destul de sceptic in ceea ce priveste citirea de articole media pe device-uri dar apoi, dupa ce am vazut cum arata o revista digitala, am imbratisat si aceasta modalitate de a citi”.

De altfel, legat tot de industria media, Inaki Berroeta subliniaza ca il admira pe magnatul si filantropul Warren Buffett . Pe de alta parte, seful operatorului are o parere mai putin buna despre Donald Trump, considerand ca omul de business american este axat prea mult pe el insusi. “Totul se reduce la el insusi. In lume sunt oameni de succes care fac bine altora si apoi sunt cei care au succes dar care se gandesc doar la bunastarea lor”, considera Inaki Berroeta. “De exemplu, Steve Jobs a facut lucruri si pentru omenire, din pasiune. De exemplu, intr-o perioada in care industria muzicala era in declin, el a venit si a lansat iTunes, o gura de aer proaspat”.

Copilaria, adolescenta si primele joburi


Cand era la gradinita, spre deosebire de alti copii mici care doresc sa se faca astronauti, arheologi sa descopere dinozauri sau piloti de avion, Inaki Berroeta voia sa fie sofer pe ambulanta. Din copilarie, Berroeta a invatat ce inseamna a respecta oamenii, a fi atent la nevoile si asteptarile din jurul lui si, cel mai important, a invatatt sa fie integru.

Prima activitate pentru care a primit bani actualul sef Vodafone Romania a fost de profesor. “In paralel cu propriile studii Universitare, dadeam meditatii altora. Matematica, fizica, inginerie in principal”. Primul job full time a fost de consultant IT la o firma, in urma cu douazeci de ani. Pe langa acestea, seful Vodafone a intreprins si multe activitati de voluntariat – curatatul orasului sau ghid pentru copii.

Primul telefon mobil pe care l-a avut Berroeta a fost un Nokia 2110, din 1995. “Nu era atat de mare! Era chiar O.K. A fost un device foarte popular. La acea perioada mi s-a parut incredibil sa tin in mana asa ceva. L-am primit de la compania de telefonie la care lucram in acea vreme asa ca nu am fost nevoit sa platesc pentru el sau pentru abonament. Mi se parea uimitor ca oriunde eram, la orice ora, puteam suna. Atunci am si decis de fapt ca ASTA vreau sa fac, sa lucrez in aceasta industrie. Piata comunicatiilor mobile a fost si ramane uimitoare”.

Spaniolul Berroeta despre Romania, strazi, masini si motociclete


Bucurestiul ar putea fi mai prietenos cu cei care conduc sau cu cei care doresc sa inceapa sa conduca o masina. Totodata, Capitala are nevoie, in acceptia sefului Vodafone, de o infrastructura mai buna si pentru biciclisti. Cu toate acestea, Berroeta apreciaza Bucurestiul per total intrucat “are multe de oferit, sunt organizate des evenimente, are restaurante bune”. Totodata el apreciaza orasele care profita de natura, precum Sibiu, unde poti cu bicicleta sa ajungi in munti, Cluj, unde apreciaza Universitatea, Brasov si Timisoara.

“Unul dintre hobbyurile mele, pe langa alergatul alaturi de prieteni (la ora 9 in weekenduri si la 6:30 in timpul saptamanii), sunt masinile vechi. Am cateva, imi place sa le repar, sa le ingrijesc si uneori le si conduc. Mai mult, am si o motocicleta veche!”, spune, mandru, seful Vodafone.

Scoate din buzunar un iPhone si imi arata o fotografie cu o motocicleta veche, in curs de reparatii. “Motocicleta aceasta, veche de zeci de ani, apartinea militiei din Romania, de pe vremea comunismului! Atunci cand o sa fie reparata, poate o sa fac publice fotografiile cu ea”, spune, mandru, seful celui de-al doilea operator mobil de pe piata.

Unul dintre orasele preferate ale lui Inaki Berroeta este San Francisco, intrucat desi nu este mare, este spatios si il poti parcurge usor atat pe jos cat si pe bicicleta. Alte orase care l-au impresionat placut pe seful Vodafone Romania sunt Bilbao si Amsterdam.

Pe de alta parte, seful Vodafone apreciaza mancarea romaneasca si varietatea de restaurante din tara. “Imi place un restaurant cu mancare picanta, e in Obor”.

Unul dintre actorii preferati este Al Pacino, filmul preferat in care joaca el fiind Glengarry Glen Ross. “Nu merg atat de des la cinematograf, imi place sa vad filme cu copiii mei, cu sotia. Asa ca recent m-am uitat la Mirror Mirror, cred ca Julia Roberts este o actrita buna. “ Pe de alta parte, CEO-ul operatorului spune ca nu se uita prea des la televizor in Romania. In primul rand pentru ca per total nu este un mare fan al “uitatului la TV” si nu vrea sa isi educe copiii sa urmareasca prea des programele TV. “Prefer sa faca altceva, sa cante la un instrument muzical, de exemplu”.

Intre timp restaurantul s-a aglomerat. La masa de vis-à-vis s-au asezat cativa barbati, la costum, angajati ai Vodafone. “Sunt colegi de-ai mei”, spune Berroeta, in timp ce comanda o cafea, spre finalul mesei.

Chelnerul intreaba cum i s-au parut pastele, vizibil ingrijorat de faptul ca nu le-a mancat pe toate. “Au fost bune, doar ca prefer sa nu mananc mult”, spune Inaki Berroeta. “Data viitoare, daca doriti, putem sa va aducem doar o jumatate de portie! Doar spuneti-ne”, spune chelnerul, vizibil interesat sa fie cat mai profesionist si sa il multumeasca pe “clientul de top”.

Daca tot vorbeam de actori si filme, am fost curios sa aflu cu ce talent ar incerca sa capteze atentia Inaki Berroeta daca ar participa la un concurs similar cu “Romanii au talent”. “In niciun caz nu as canta!”, se apara seful Vodafone, zambind. “Dar cred ca as putea sa fac stand-up comedy! Imi place Jim Carrey si cred ca Jerry Seinfeld este un maestru al scenei. Imi place la el ca este autentic, un om integru”.

Aduc banii fericirea?


Este bine cunoscuta expresia “banii nu aduc fericirea”. M-a interesat perspectiva sefului Vodafone asupra acestei sintagme. Zambind, el a subliniat ca de obicei expresia este folosita mai des de cei cu bani decat de cei care nu au. “Sunt insa de acord ca banii nu aduc, neaparat, fericire. Fericirea rezida, deseori, in oamenii pe care ii ai imprejurul tau decat in lucruri materiale. Pe de alta parte insa, ai nevoie in viata aceasta si de mijloace de subzistenta si, din pacate, prea multi nu le au”, spune el.

Acelasi chelner de mai devreme se apropie de masa si ofera, din partea casei, un digestiv. Inaki Berroeta il accepta, politcos, si il gusta.

Spre finalul discutiei vorbim si despre viitorul, mai apropiat sau mai indepartat, tehnologiei. Ce ar inventa seful Vodafone? Raspunde, aproape instinctiv – in mod clar, teleportarea. Adauga, zambind larg “cine stie, poate va fi urmatorul lucru de impact mondial, dupa mobilitate! Daca este sau nu posibil, nu putem sti inca”. Una dintre inventiile care sunt insa pe cale de a se materializa pe plan mondial este hartia digitala.

Cat despre experienta 3D oferita de unele modele de televizoare, Inaki Berroeta considera ca desi s-au facut pasi importanti in fata experienta “totala” inca nu a fost atinsa si industria mai are de lucru. “In continuare prefer filmele bune in fata celor cu efecte speciale, fie ele 3D sau nu”.

Desi am insistat sa achit eu nota de plata, seful Vodafone refuza amabil dar ferm: “Lasa, data viitoare faci tu cinste! Acum este placerea mea”, spune el, consultand nota finala. Lasa un bacsis generos si multumeste chelnerului care se apleaca politicos acceptand nota.

Ne ridicam de la masa si, cativa pasi, avem drum comun. Inainte de a ne desparti imi spune, zambind, ca o sa am ceva de transcris dupa zecile de minute petrecute impreuna. “Ne vedem curand! Vodafone o sa aiba o multime de lucruri de anuntat in perioada urmatoare!”.

Strange mana ferm si face stanga, spre cladirea din sticla cu vedere spre parcul Herastrau.

@Wall-Street Lunch este cel mai nou feature editorial Wall-Street.ro: interviuri acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai puternici oameni din businessul romanesc intr-un cadru informal si relaxat.

Fotografii realizate de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri