L-am intalnit pe Razvan Gheorghe, unul dintre seniorii imobiliarelor locale, cu 20 de ani experienta in domeniu, in restaurantul Gallo Nero de pe bulevardul Decebal, la cateva luni dupa ce lucrurile s-au asezat in agentie dupa o perioada tumultoasa determinata de iesirea Cushman&Wakefield din actionariat, un moment dificil care a creat incertitudine cu privire la soarta agentiei.

Gheorghe a vandut in 2007 compania Activ Consulting catre Cushman&Wakefield, iar acum consultantul a preluat din nou actiunile, dupa ce pierderile din ultimii ani i-a determinat pe cei de la Cushman sa decida inchiderea biroului direct din Romania.

Razvan Gheorghe a preluat integral partile sociale ale companiei Cushman&Wakefield in firma imobiliara din Romania incepand cu 1 iulie, iar toate contractele si proiectele au fost transferate pe firma Activ Property Services, dupa ce americanii au decis sa isi inchida biroul. Noua companie a ramas afiliata Cushman&Wakefield.

Exista aceasta tendinta in piata ca agentii sa se vanda pe nimic si sa faca orice sa scoata un leu.

Razvan Gheorghe face imobiliare de acum peste 20 de ani, cand un prieten i-a propus sa lucreze in domeniu. Erau tineri si vedeau in imobiliare o stralucire pe care o identificau cu imaginea pe care si-au format-o din ceea ce vedeau la televizor. Practic toata viata a lucrat in real estate, iar povesti sunt multe, de la piata extrem de rudimentara de acum 20 de ani, focusata pe rezidential, la profesionalizarea companiei o data cu intrarea intr-o retea internationala, la primele cladiri moderne de birouri din anii 2000.

Acum dupa 20 de ani, Gheorghe spune ca nu mai este dispus la compromisuri, ca piata trebuie sa se aseze si ca nu ar mai lucra cu investitori care nu au experienta in real estate pentru ca “este o pierdere de vreme”.

“Exista aceasta tendinta in piata ca agentii sa se vanda pe nimic si sa faca orice sa scoata un leu. Eu nu mai incerc sa conving pe nimeni, este nevoie de serviciul nostru- bine, nu este nevoie- din nou bine. Piata tebuie sa se aseze si nu mai sunt dispus sa fac compromisuri”, a declarat Gheorghe, mentionand “am peste 20 de ani in imobiliare si am facut cu mare pasiune aceasta meserie”.

2013 a fost un an de cumpana pentru antreprenorul roman.

Desi spune ca in momentul in care Cushman&Wakefield a luat decizia de a se retrage din Romania nu s-a luat in calcul inchiderea companiei, recunoaste ca inclusiv el a avut temeri.

Ne batem 7-8 firme pe aceeasi 10 clienti

“Circa doua luni lucrurile au fost destul de neclare, numai ca formula propusa de Cushman &Wakefield mi-a dat un echilibru, o stabilitate. Practic ei mi-au dat inapoi firma, nu a fost o tranzactie financiara. Problema nu era neaparat asta, ci daca oamenii vor ramana si daca vom reusi sa pastram clientii. Cand am inceput sa am raspunsurile de la colegi si de la o parte insemnata din clienti atunci am anulat orice temere si am zis ca o iau din nou de la capat”, spune Razvan Gheorghe, care marturiseste ca daca nu au fi ramas colegii atunci s-ar fi lasat de consultanta si ar fi ales un alt drum, probabil dezvoltare imobiliara. De altfel Gheorghe mai are cateva mici investitii, ca dezvoltator imobiliar, pe zona rezidentiala.

Compania controlata de Gheorghe are 28 de angajati in prezent, fata de peste 100 in perioada de varf, iar pentru anul acesta tinteste o cifra de afaceri de 1,2 mil. euro, in scadere fata de circa 1,4 mil. euro in 2012 si de 5 ori mai mica decat in cel mai bun an al companiei.

De ce nu ar fi continuat daca plecau oamenii? “Nu exista fizic capacitatea de a trainui de la zero foarte multi oameni tineri, iar sa zici ca iei oamenii din piata… sa vina la ce? Sa le promiti ce? Clientii sunt aceeasi peste tot. Ne batem 7-8 firme pe aceeasi 10 clienti”, spune Gheorghe.

Din cei 28 de oameni de la Cushman 25 de oameni sunt in echipa inca din 2003-2004, iar din acesta circa 10 au o vechime chiar mai mare.

“Se vom mai intoarce 2-3 oameni la noi”, mai spune Razvan Gheorghe.

Cum a reusit sa pastreze un numar atat de mare din oamenii vechi pentru o perioada atat de lunga de timp?

Cand siguranta este mai mare si dintii sunt mai putin ascutiti

“In primul rand am stat eu si multi au stat langa mine. In plus la noi este o atmosfera foarte serioasa, nu venim la birou sa ne aflam in treaba si lucram cu seriorizitate”, spune Razvan Gheorghe.

Cum este competia intre colegi? “Este o competitie mai mica. Avem salarii fixe predominant si asta te obliga sa iti faci treaba si sa nu intri in competitie cu celalalti, iti ofera o baza care te ajuta sa te concentrezi pe ce ai de facut si sa fructifici la maximum stabilitatea postului. Nu vin la birou gandindu-se daca au ce pune pe masa luna asta, au o siguranta care ii face sa se gandeasca serios la business. Dezavantajul este ca in momentul in care competitia este mai mica si siguranta mai mare atunci dinti sunt mai putin ascutiti”, spune Gheorghe.

Si poate interveni si putina lene…. “Da, poti avea daca nu esti atenti si nu esti intr-o continua supraveghere a situatiei si putina lene. Au mai fost situatii”, mai spune Gheorghe.

Se va pastra salariul fix si acum dupa iesirea Cushman? “Am continuat dupa iesirea Cushman si probabil asa va ramane. Si asta contribuie la un oarecare grad scazut de schimbare de personal, siguranta”, a mai adaugat Razvan Gheorghe.

A plati insa salarii fixe intr-o piata nu atat de dinamica poate fi o povara, insa Gheorghe spune ca in prezent firma a atins o oarecare stabilitate financiara.

Foarte multa lume sperie cand aude cat de mari sunt costurile noastre fixe

“Platesc salarii care nu sunt mici, totul este declarat, deci taxele sunt substantiale, prin urmare costul nostru lunar fix este mare, foarta multa lume se sperie cand aude. Ca sa rezisti unor socuri trebuie sa ai o oarecare stabilitate financiara pe care abia acum spre final de an am dobandit-o si trebuie sa recunosc ca business planul gandit s-a adeverit”, a declarat Gheorghe.

In plus, anul acesta, primul din ultimii 6 fara Cushman in actionariat va insemna si revenirea pe profit a companiei, chiar daca afacerile vor fi in usoara scadere.

Despre pierderile anterioare Gheorghe vorbeste pe un ton de usor repros, asumat. Ar putea sa scoata in fata flexibilitatea mai mare pe care o are ca antreprenor, dar totusi considera ca principala schimbare este determinata de felul in care percepe acum riscul, de atentia pe care o acorda.

“Sunt mai atent acum, atunci nu eram atat de atent. Marea mea transformare este ca dintr-un optimist am devenit un realist, perceptia asupra riscului s-a schimbat. Acum ma chinui, lupt, inainte nu eram asa bataios. Erau mari probleme de neplata, iar atunci asteptam, nu doream sa ne certam. Acum ma cert, ajung la tribunal. Ce-as putea face mai mult?”, spune Razvan Gheorghe.

Si vin banii dupa actionarea in instanta? “Am inceput sa recuperam bani”, spune Gheorghe.

Perspective mai interesante pe piata in 2013

Managerul Activ Property Services/ Cushman&Wakefield Affiliate spune ca anul acesta perspectivele de pe piata sunt mai interesante, nu neaparat ca urmare a faptului sa s-a reintors in antreprenoriat si este mai flexibil, ci pur si simplu pentru ca piata arata niste semne mai bune.

“As evita sa spun revenire pentru ca revenirea trebuie sa se vada in bani, insa este un interes mai mare din partea investitotirilor, dezvoltatorilor de a fi mai activi pe piata. Am petrecut ultimele doua saptamani intalnindu-ma cu majoritatea colegilor din Europa iar ei spun ca pietele lor cresc, iar aceste evolutii se vor resfrange si asupra noastra”, spune Gheorghe.

Pentru 2013, Razvan se asteapta ca afacerile companiei se mearga spre 1,2 mil. euro, iar pentru 2014 vede afaceri relativ similare, mentionand insa ca ar putea fi si surprize daca se incheie doua tranzactii avansate si un contract de asset management care ar duce la suplimentarea cu 20% a personalului.

Potentialul cel mai mare de business, Gheorghe il vede pe property management si evaluari, domeniile care au si contribuit cel mai mult la cifra de afaceri in acest an, insa mentioneaza ca “pot sa ma contrazic foarte usor cu cele doua tranzactii. De asemenea, un interes din ce in ce mai mare pentru project management, sunt contracte interesante pe aceasta zona”, a mai spus Razvan Gheorghe, adaugand “dezvoltam partea de non tranzactie, evaluari, property si project management, iar in ceea ce priveste tranzactiile vrem sa fim implicati doar in poiecte viabile, in conditii de exclusivitate sau co-exclusivitate”.

Ce am mancat

Supa de rosii
Supa de legume
Penne al Arabbiata- 2 portii
Fresh de portocale
Ceai

Nota de plata: circa 100 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri