Marcin Lapinski, presedintele Skanska Property Romania, este un manager dinamic, increzator, caruia ii place sa vada cum oamenii din jurul lui cresc. Incearca sa nu presupuna niciodata ca are toate raspunsurile, sa invete in permanenta si sa transforme Bucurestiul in “acasa”.

Ne-am intalnit la pranz in Grano, un mic restaurant cu specific italienesc din zona Dorobanti, care are marele atu de a de face chiar de prima oara cand il vizitezi sa te simti "ca acasa". Este un spatiu confortabil, deloc pretentios, cu preparate usoare, locul perfect in care sa evadezi dintr-o zi lunga la birou.

"Ca acasa" a ajuns si Marcin Lapinski sa se simta in Bucuresti, orasul in care ocupa prima sa pozitie de management ca expat. Pana acum, in cei 11 ani de imobiliare, el a lucrat exclusiv in Polonia.

Spune ca nu a avut parte de surprize negative in Bucuresti. Stia la ce sa se astepte pentru ca inainte de a se muta, a calatorit cu regularitate in Bucuresti timp de cateva luni, iar procesul de adaptare ulterior mutarii a fost unul rapid, Marcin Lapinski si sotia sa definindu-si repede locurile preferate.

Grano

“Eu si sotia mea ne-am construit foarte repede caminul din Bucuresti. Si eu m-am intrebat, inainte sa vin aici, cat va dura sa ma adaptez noului mediu fiind primul job in strainatate", spune Lapinski, care marturiseste ca "Oriunde ma duc ambitia mea este sa transform acel loc in “acasa”. Am facut tot ce am putut sa simtim Bucurestiul ca fiind casa noastra cat mai repede. Mi-a luat doar 6 luni".

Ce ii place la Bucuresti?"Imi plac oamenii. Sunt creativi, cauta lucruri noi tot timpul. Imi place centrul istoric, vad un mare potential in centrul vechi, iar atunci cand prietenii mei vin in Romania ii duc aici. De asemenea in Bucuresti exista o retea de metrou foarte buna si compar acum cu Varsovia, unde nu avem atatea linii de metrou".

Faptul ca sotia sa s-a mutat cu el in Bucuresti este un factor care a contribuit enorm la adaptarea rapida la noul mediu, astfel ca printre sfaturile pe care seful Skanska le-ar da unui manager aflat la primul job in strainatate este sa isi ia familia cu el/ea.

"Sa vina cu familiile (sotia lui va lucra tot in Bucuresti cand se va intoarce la munca din concediu de maternitate - in septembrie-n.r.), doar asa pot simti locul cu adevarat si pot sa isi creeze un camin acolo, altfel ajung sa locuiasca in doua case. De asemenea ar fi bine sa nu compare prea mult, sa caute lucrurile pozitive si sa nu se uite doar la diferente. Ia tara asa cum este si incearca sa te simti bine cu ceea ce iti ofera", a mai spus Marcin Lapinski.

grano
Marcin Lapinski a preluat functia de presedinte al Skanska Romania in prima parte a anului trecut, pozitie din care conduce activitatile de dezvoltare comerciala ale grupului pe plan local.

Skanska are in prezent in dezvoltare proiectul de birouri Green Court Bucharest din zona Barbu Vacarescu-Floreasca, a carui prima faza este programata spre livrare in acest an.

Prima sa misiune in afara Poloniei a inceput cu un proiect de birouri in Bucuresti

Cum este procesul de inchiriere al proiectului Green Court Bucharest fata de asteptarile initiale? "Stiam ca este o piata competitiva, in care toti dezvoltatorii incearca sa isi securizeze chiriasi. Este o competitie uriasa inclusiv la nivel de chirii, dar pot spune ca am avut parte de o surpriza din acest punt de vedere. In ceea ce priveste proiectul nostru, in prezent am finalizat structura si suntem in proces de a instala fatada, constructia este chiar inaintea calendarului. Din perspectiva inchirierilor suntem in situatia in care este doar o chestiune de zile pana vom incheia primul contract si avem discutii avansate si cu alti chiriasi care ar trebui finalizate pana in vara", spune Lapinski, care a mentionat ca acest prim contract din Green Court ar urma sa acopere circa 20% din suprafata primei cladiri.

Legat de modul in care au evoluat chiriile cerute in proiect fata de asteptarile initiale, Lapinski spune ca nu sunt diferente substantiale.

"Companiile asteapta beneficii suplimentare atunci cand sunt in cautarea unui nou spatiu de birouri, nu numai un nivel bun al chiriilor. Desigur, partea financiara este componenta principala, dar companiile cauta de asemenea calitate, servicii suplimentare si un partener de incredere. Doar un mix intre acesti factori poate determina chiriasii sa ia decizia de a se reloca", a declarat managerul Skanska Property Romania.

grano

Pentru anul acesta Lapinski vede o piata de birouri stabila. “Perspectiva este stabila. este doar inceputul anului asa ca este dificil de spus cum va evolua. De la inceputul anului am fost deja pusi in legatura cu 2-3 posibili clienti noi, ceea ce este foarte bine. Datele de piata ne fac sa credem ca nu va fi un an mai prost decat 2013, iar pentru Skanska, in particular, va fi un an mai bun", spune Lapinski.

Sunt si companii nou intrate pe piata in lista de potentiali clienti? "Majoritatea sunt relocari, determinate fie de nevoia unei consolidari, fie din necesitate unui upgrade al spatiului. Sunt si cativa clienti care sunt noi pe piata, insa noile intrari reprezinta un procent mic din total".

Sunt un manager dispus tot timpul sa invete

Marcin Lapinski vorbeste cu entuziasm de piata imobiliara, domeniu in care are deja o cariera de 11 ani si de care spune ca este indragostit.

Grano

"Real estate-ul l-am descoperit lucrand si m-am indragostit de domeniu. Am deja 11 ani in imobiliare. Partea frumoasa in imobiliare este ca rezultatele muncii tale sunt tangibile – este o placere sa vezi ca un proiect livrat acum 10 ani arata inca bine, iar chiriasii sunt fericiti", a explicat Lapinski.

El a absolvit Warsaw School of Economics in 2003 si s-a angajat la o firma de consultanta imobiliara, unde a lucrat pana in 2006, cand s-a alaturat echipei Skanska in Polonia.

Cum a fost pentru un polonez adaptarea intr-o companie suedeza?"Totul a fost foarte natural. Cultura organizationala Skanska este una care pune accent pe transparenta, claritate, onestitate. Este foarte usor ca angajat sa preiei aceste valori ca fiind ale tale. Te indentifici foarte repede cu compania".

Lapinski spune ca este un manager deschis, care nu isi doreste sa fie el ce care straluceste, ci echipa sa.

"Sunt un manager dipus tot timpul sa invete, cer tot timpul feed-back, trag concluzii si incerc in permanenta sa imi imbunatatesc abilitatile. Nu presupun niciodata ca am toate raspunsurile. Cred cu tarie ca un manager este puternic doar prin forta echipei sale, nu cred in tiparul managerului “single star”. Ca stil de leadership sunt un adept al combinatiei dintre stilul democratic, care poate fi descris prin intrebarea:” tu ce crezi?” si al celui de coaching prin care ii incurajezi pe cei din echipa sa incerce lucruri noi. Cred in combinatia acestor doua stiluri pentru ca ii face pe oameni sa isi ia propriile decizii si ii determina sa fie mai increzatori", se autodescrie Lapinski, adaugand "Skanska este un loc in care sa iti poti intinde aripile si datoria mea este sa ma asigur ca oamenii cresc".

Grano

Ce ar imbunatati la el ca manager? "Ar trebui sa ascult chiar mai mult decat o fac, inca mai ma pot imbunatati. Imi doresc sa nu fac prea multe presupuneri, sa fiu cat mai deschis".

In timpul liber am grija de fiica mea, nascuta in noiembrie

2013 a insemnat pentru Marcin Lapinski nu numai o schimbare majora in cariera, preluand o pozitie de management pe o alta piata, ci si in viata de familie, in noiembrie anul trecut venind pe lume primul sau copil.

"In timpul liber am grija de fiica mea care s-a nascut in noiembrie la Bucuresti. Este primul nostru copil", spune Lapinski, care imi raspunde ca paternitatea il face sa se simta “Sunt entuziasmat, mandru, dar in acelasi timp este si o obligatie uriasa. Cand nu ai copii tinzi sa fii mai focusat pe tine, acum trebuie sa imi schimb acest focus spre altcineva. Sa fii parinte este ceva minunat si incomparabil".

Dincolo de “meseria” de parinte insa, Lapinski nu renunta la pasiunile lui, ba mai mult in acest an familia are in plan sa inceapa sa calatoreasca prin Romania, bineinteles alaturi de cea mica.

Marcin Lapinski

Care sunt pasiunile lui? "Imi place sa alerg, ne place sa calatorim. Marele nostru plan pentru anul acesta este sa incepem sa vizitam Romania. Planul este sa incepem sa calatorim prin Romania din aprilie. Ne dorim sa mergem in Sinaia, Bran, Brasov, Sibiu, Delta Dunarii. Vrem sa cunoastem tara si sa o intelegem mai bine".

Cum este ca turist?"Nu cautam doar hoteluri de 5 stele, vrem sa simtim locurile in care mergem".

Cat despre destinatiile preferate, Lapinski spune ca Spania si Italia se numara printre locurile preferate de el si sotia sa.

“Ne plac destinatiile mediteraneene: Spania si Italia. Adoram bucataria de aici, iar oamenii sunt foarte deschisi. Uneori mai avem si vacante mai lungi, in Argentina sau SUA, insa doar din cand in cand atunci cand ne permite timpul. Nu pregatim prea mult aceste vacanta, de multe ori luam decizii spontane in ceea ce priveste destinatiile pe care le vizitam", spune seful Skanska.

Marcin Lapinski

Fotografii de Mircea Dragos.

Nota de plata

Fresh portocale

Cafea

Apa

Paste cu prosciuto

Salata cu ton

Total: circa 120 de lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri