Ionut Dumitru este probabil cel mai cunoscut si vocal economist din peisajul bancar romanesc, opiniile sale fiind respectate si intarite si de functia de sef al Consiliului Fiscal, o institutie care si-a propus sa taxeze Guvernul pentru orice derapaj fiscal-bugetar. Insa, Dumitru este de 13 ani profesor de economie in cadrul ASE, profesie pe care o practica cu placere si vocatie. Urmariti mai jos o discutie interesanta despre calitatea invatamantului superior economic, despre meseria de economist sef si despre cat de greu mai este sa "furi" un angajat din cadrul BNR.

Ne-am intalnit cu Ionut Dumitru la Entre Aromas, restaurantul cu specific spaniol de la parterul celei mai inalte cladiri de birouri din Bucuresti, SkyTower. Proximitatea fata de sediul Raiffeisen Bank a fost motivul alegerii acestui restaurant, economistul fiind in realitate pasionat mai mult de bucataria romaneasca. De altfel, faptul ca restaurantul se afla chiar in cladirea unde Raiffeisen Bank isi are sediul mi-a usurat obtinerea interviului, timpul lui Ionut Dumitru fiind limitat si bine calculat, in conditiile in care si-l imparte intre trei posturi.

Dumitru are oficial trei job-uri, fara a mai pune la socoteala si "meseria" de tata a doi copii. Economistul sef al Raiffeisen Bank este in acelasi timp profesor de finante in cadrul Academiei de Studii Economice si presedintele Consiliului Fiscal, o institutie independenta care si-a propus sa sustina transparenta si sustenabilitatea politicilor publice.

ASE-ul nu ii consuma foarte mult timp, tinand cont ca nu si-a luat ore suplimentare. Totusi, faptul ca preda din 2001, cu un an inainte de a termina programul de master DOFIN al reputatului profesor Altar, spune multe despre vocatia pe care Ionut Dumitru predatului. De altfel, economistul recunoaste ca invatamantul este o chestiune de traditie, ambii parinti fiind profesori.

Cum a evoluat caltitatea invatamantului in ultimii 13 ani?

Ionut Dumitru recunoaste ca in general calitatea invatamantului a scazut in ultimii ani. Varful in ceea ce priveste ASE-ul a fost in perioada anilor 2000, cand se inscriau foarte multi elevi buni, dar ulterior calitatea a inceput sa mai scada. Economistul subliniaza ca studentii vin foarte slab pregatiti din liceu si chiar din invatamantul primar. "Ajung la facultate cu lacune foarte mari din etapele anterioare si nu neaparat lacune pe partea tehnica, de matematica sa zicem, ci chiar si pe partea umanista. Multi dintre ei nu stiu sa se exprime sau sa scrie corect in limba romana".

"Din pacate ne-am invatat sa ne laudam cu elitele sau cu olimpicii, dar media se deterioreaza. Sunt in continuare varfuri in fiecare serie. La 100 de persoane sunt 2-3 studenti foarte buni, in sensul ca pot face fata cu brio la orice universitate din lume fara probleme", mai spune profesorul.

Rata excelentei in ceea ce priveste studentii de la Finante este de 2-3%.

Iar acesti 2-3 studenti dintr-o serie ajung sa lucreze la cel mai inalt nivel, in bancile din Romania sau chiar in afara tarii. Dumitru insusi face parte dintr-o generatie de absolventi de exceptie, printre care se mai numara Dan Bucsa (economist UniCredit) si Nicu Chidesciuc (economist JP Morgan), ambii aflati in prezent la Londra. Intrebat daca l-a tentat vreodata plecarea in strainatate la o alta banca sau institut de cercetare, Ionut Dumitru a raspuns cu nu fara echivoc.

"Eu cred ca poti sa faci lucruri de care sa fi multumit si in Romania. Cred ca exista oportunitati si aici, iar viata in strainatate nu este usoara, chiar daca ai un job bun. Calitatea vietii si mediul in care traiesti poate sunt mai bune acolo, dar nu conteaza doar aceste aspecte", a declarat economistul.

Eu sunt in general mai domestic. Nu m-a tentat sa plec in strainatate.

Ce presupune profesia de economist?

Economistul sef al Raiffeisen Bank atrage atentia ca un economist trebuie sa fie dedicat zonei de cercetare, sa ii placa cercetarea economica. "Este o meserie frumoasa, dar ai nevoie de cunostinte destul de avansate de macroeconomie, econometrie si metode cantitative, daca vrei sa practici meseria asta la un nivel cel putin acceptabil la nivel international", a explicat Dumitru.

Potrivit lui, sunt destule banci in piata locala care au departamente de cercetare si in care un tanar student isi poate incepe o cariera. De altfel, divizia de cercetare pe care o conduce in cadrul Raiffeisen Bank are 3 analisti macro si 3 analisti equity, acestia fiind recrutati in general dintre masteranzii DOFIN (Doctoral School of Finance and Banking), program de master la care preda.

"Pepiniera DOFIN este o baza de selectie foarte buna pe aceasta zona, pentru ca indeplineste criteriile necesare in ceea ce priveste cunostintele de macroeconomie si econometrie".

Ionut Dumitru recunoaste ca sI prin alte zone din banca a recomandat multi dintre studentii lui. "In momentul in care mai apare cate o pozitie in banca, colegii de la HR sau directorii de departament ma intreaba daca mai pot sa recomand niste studenti. Toti colegii stiu ca am o arie de selectie buna. Imi cunosc studentii destul de bine si pot face o selectie mai tintita in fiecare an".

Totusi, din cei 50-60 de studenti care se inscriu la masterul DOFIN, nu toti termina, avand in vedere ca profesorul Moisa Altar este foarte exigent si merge pe principiul "nu cantitatea este importanta, ci calitatea".

"In 2002, cand am incheiat eu masterul DOFIN, am intrat 50 si am terminat 14-15 oameni. Este printre putinele scoli in care termina mult mai putine persoane decat au intrat", spune razand Ionut Dumitru.

Astfel, o parte dintre studenti renunta pe parcurs, pentru ca isi dau seama ca nu fac fata, dar cei care au intrat in disertatie sunt buni. Dumitru spune ca dl. profesor Altar a facut deja o preselectie, astfel incat in fata comisiei internationale sa fie doar studenti care pot trece acel examen fara probleme."Intotdeauna, impresia comisiei a fost una foarte buna si multi dintre profesorii veniti din strainatate spun ca unde predau nu au studenti de asemenea calitate".

"Este un master foarte exigent si aici este meritul domnului profesor Altar, care a tinut standardele foarte sus. Comisia de evaluare este una internationala, cu profesori de la universitati partenere din America sau Europa, iar acestia au standarde vestice si este foarte greu sa iei o nota de opt la disertatie. Pentru ei, opt este nota maxima", a preciazat profesorul Ionut Dumitru.

Unele disertatii sunt chiar de exceptie si pot rivaliza usor cu lucrari de buna calitate publicate in reviste de specialitate.

De aceea, multi dintre masteranzi sunt angajati deja in momentul in care isi sustin disertatia, ei fiind targetati inca din facultate de companii de top. "Cel putin economistii sefi din sectorul bancar din ultimii 4-5 ani, majoritatea au trecut prin DOFIN. Este o traditie oarecum, iar multi dintre ei lucreaza sau au lucrat la Banca Nationala in departamentele tehnice".

Ionut Dumitru: A devenit foarte greu sa mai "furi" un angajat BNR

Intrebat daca Banca Nationala a Romaniei este o buna scoala de bancheri, Ionut Dumitru a recunoscut ca o parte dintre angajatii pe care i-a avut la Raiffeisen Bank au trecut si pe la BNR. "Cred ca banca centrala a avut intelepciunea necesara sa isi formeze o echipa de top, cel putin in zonele tehnice. BNR a luat tineri studenti, in mare parte de la DOFIN, si a creeat o echipa tehnica foarte buna. Data fiind si dimensiunea institutiei, banca centrala are probabil cea mai buna echipa de research din tara".

Daca acum cativa ani mai puteai sa furi un angajat de la BNR, acum salariile sunt destul de apropiate cu cele dintr-o banca comerciala si cu greu mai poti tenta un angajat al BNR.

BNR a inteles ca politica de retentie a personalului este importanta si unul dintre instrumentele folosite a fost cel de a plati corespunzator, apreciaza profesorul de economie.

Provocari, cariera si pasiuni

Dumitru recunoaste ca nu a fost tentat sa faca altceva in banca si sa renunte astfel la meseria de economist. "Sa spunem ca inclinatia mea spre partea de cercetare economica este una destul de puternica si drept dovada nici nu am renuntat la partea academica si nici nu vreau sa renunt."

Profesorul Ionut Dumitru a trecut prin toate pozitiile universitare, de la preparator universitar (pozitie care nu mai exista in prezent), pana la profesor universitar si conducator de doctorat. "Trebuie sa iti placa aceasta profesie, pentru ca este greu sa te duci in fata studentilor maturi si sa vorbesti. Cred ca trebuie sa ai si vocatie, pentru ca am avut foarte multi colegi care au predat, dar au renuntat intre timp", a adaugat Dumitru.

In ceea ce priveste pasiunile unui economist sef, oficialul de la Consiliul Fiscal si Raiffeisen Bank spune cu oarecare resemnare ca timpul nu prea ii mai permite sa citeasca si altceva in afara rapoartelor de cercetare si a lecturilor profesionale, dar in weekend in schimb se relaxeaza la casa de la tara, practicand gradinaritul.

Desi pana acum nu l-a tentat antreprenoriatul, nu este exclus ca, la un moment dat, pasiunea pentru gradinarit si cultivatul de legume eco sa devina o afacere. "Nu m-a tentat antreprenoriatul, dar nu poti sa stii ce iti rezerva viitorul".

Nota de plata (3 persoane)

  • Antricot de vita - 85 lei
  • Ciorba de vacuta - 9 lei
  • Legume la gratar - 12 lei
  • Salata asortata - 7 lei
  • Secreto iberico - 39 lei
  • Arroz negro - 42 lei
  • Apa plata - 2x7 lei
  • Espresso - 7 lei
  • Pepsi - 7 lei

Total: 223,8 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri