Lucreaza de 20 de ani pentru aceeasi companie, a plecat ca intern in departamentul de IT si a ajuns CEO al unui grup cu 4 fabrici si afaceri de peste 50 mil. euro. Marius Vacaroiu, CEO al grupului Policolor-Orgachim, a povestit pentru wall-street.ro cum si-a construit echipa de senior management, ce obiective are si cum arata traseul sau in business.

L-am intalnit pe Marius Vacaroiu, CEO-ul grupului Policolor-Orgachim, in restaurantul Zahanaua Zexe, unde am petrecut la pranz putin peste doua ore pierduti intr-o discutie joviala despre evolutia companiei, leadership si cariera. Vacaroiu spune ca la nivel de business a bugetat o crestere de o cifra pe Romania, in contextul in care preconizeaza ca piata va fi stabila sau va inregistra tot o crestere usoara. “Noi speram sa crestem peste nivelul pietei”, spune Vacaroiu.

Anul a inceput promitator pentru businessul Policolor in Romania, chiar daca in mai si iunie a fost o usoara incetinire in contextul vremii capricioase. “Pana acum arata promitator. Am avut la inceputul lunii martie o promotie foarte apreciata la CasaBella, iar rezultatele ne-au surprins chiar si pe noi. Nu pot da cifre insa sale out-ul a fost de trei ori peste estimarea initiala”, spune Vacaroiu. Anul a fost unui plin pentru grupul Policolor-Orgachim. Grupul a inaugurat in mai anul acesta fabrica de rasini din Bulgaria, care a fost afectata de un incendiu, dupa o investitie de circa 4 mil. euro.

De asemenea, in plan este si relocarea fabricii din zona Policolor din Bucuresti in vestul Capitalei. “Proiectarea va fi gata spre final de an si probabil vom incepe constructia anul viitor. Noua fabrica va fi gata probabil prin 2017”, spune Vacaroiu.

Marius Vacaroiu

Marius Vacaroiu a fost numit CEO al Policolor-Orgachim la inceputul lui 2012, dupa ce din noiembrie 2011 a fost CEO al businessului din Bulgaria.”Obiectivul care mi-a fost dat la numirea in functie a fost de a duce grupul pe prima pozitie pe toate pietele pe care opereaza si ca strategie pe termen lung aceasta este directia. Sunt unele business-uri unde deja suntem acolo si altele nu. De faptul singura piata in care nu suntem lideri este cea de decorative din Romania”, spune Marius Vacaroiu. A ajunge pe prima pozitie pe piata de vopsele decorative de pe plan local nu este insa o misiune usoara avand in vedere ca piata este extrem de competitiva. In prezent dupa cifra de afaceri, Policolor este pe locul 3 in Romania pe piata de vopsele.

“Competitia este mare, este o provocare, dar imi plac provocarile. In mod evident nu o sa se intample peste noapte, este nevoie de multa munca”, a spus Marius Vacaroiu, care evita cu eleganta sa ne dea prea multe detalii legat de strategia pe care o are pentru a duce businessul pe prima pozitie pe plan local. “ Ce pot sa va spun este ca Policolor este o companie foarte inovativa cu multe produse noi lansate in fiecare an. In acelasi timp scoatem produsele pe care clientii nu le agreaza, avem un portofoliu in permanenta miscare si mizam mult pe strategia de portofoliu. De asemenea avem mult spatiu de recuperat pe atingerea clientilor, si la nivel de promovare, dar si pe procese interne, ca distributia sau customer service, unde pot fi imbunatatiri”, mai spune Vacaroiu, care este de profesie IT-ist.

Marius Vacaroiu

Marius Vacaroiu s-a angajat la 19 ani ca sa faca rost de bani sa isi cumpere manuale

Marius Vacaroiu dorea pana in clasa a X-a sa devina pilot de avion. A mers sa faca testele necesare, stia pe dinafara flota Tarom si era hotarat ca dupa liceu sa inceapa o cariera in domeniu. Lucrurile s-au schimbat insa ca urmare a felului in care tatal sau l-a ghidat si a depus toata energia de care dispunea pentru a deveni IT-ist. “Tata a avut doua dorinte: ca noi copii sa invatam IT si engleza. In clasa a XI-a m-a trimis la un curs de IT si asa am descoperit acest domeniu”, a povestit Marius Vacaroiu.

Urmand cursurile facultatii de profil, Vacaroiu s-a angajat in domeniu de la 19 ani, inca din primul an de facultate, impins in principal de faptul ca nu avea bani sa isi cumpere carti de profil dupa care sa invete.“Cartile costau 120-130 de dolari bucata, iar eu in anul I aveam o bursa de 80 de dolari. Imi permiteam sa imi iau o carte o data la 2 luni. Daca doreai sa faci ceva serios trebuia sa ai manuale, pentru ca pe vremea aia nu exista Internet, iar ceea ce facultatea iti punea la dispozitie nu era suficient. Trebuia sa fac rost de bani, iar angajarea in Policolor a fost o oportunitate. In anii 2 si 3 lucram de noapte si ziua avem cursuri”, povesteste Marius Vacaroiu.

Managerul, care este angajat din 1994 in Policolor, a intrat in companie in anul I de facultate ca intern in departamentul IT si a ajuns CEO pe grup in 2012, dupa ce a condus departamentul de IT pe tot grupul si apoi a fost group controlling pe financiar ( din 2008) . Marius Vacaroiu a avut doar o perioada de 8 luni in acesti 20 de ani cand nu a lucrat pentru Policolor. In 2007, a plecat pentru mai putin de un an in Media IT, compania care se ocupa de zona de IT pentru ProTV, dupa cum spune Vacaroiu.

Marius Vacaroiu

Desi dupa 20 de ani, cunoaste Policolorul ca-n palma, Marius Vacaroiu spune ca orice profesionist are nevoie in permanenta sa invete si spune ca tot timpul, indiferent de pozitia ocupata, a incercat sa isi imbunatateasca abilitatile. “Ca in orice este nevoie de munca daca vrei sa fii cel mai bun. De-a lungul timpului a trebuit sa imi imbunatatesc tot timpul tot ceea ce tine de desenul proceselor de vanzare. Am fost natural mai orientat catre operatiuni, asa ca pe partea de vanzari a trebuit sa muncesc mai mult pentru a-mi construi abilitatile”, povesteste Marius Vacaroiu.

Vinde idei: Sunt un manager persuasiv, vreau ca oamenii sa creada in ceea ce fac nu doar sa execute

Cum s-a schimbat ca lider in cei 20 de ani in Policolor? “Pe partea de leadership nu m-am schimbat foarte mult. Nu am facut decat sa imbunatatesc abilitatile de motivare, delegare, persuasiune. De obicei IT-isti sunt one man show, eu nu am fost niciodata construit asa, dar exista aceasta tendinta in IT. Eu nu am fost pentru ca este greu sa fii productiv ca one man show”, a povestit Vacaroiu.

O persoana foarte ambitioasa, care incearca in permanenta sa se autodepaseasca, Vacaroiu spune ca este un manager foarte democractic si foarte persuasiv. “Imi place sa ii conving pe oameni, echipa ca directiile pe care le dau sau pe care trebuie sa le urmam sunt cele care trebuie. Nu vreau sa faca ceva doar pentru ca spun eu, vreau sa existe implicare din partea lor, sa creada in ceea ce fac nu doar sa execute. Vand idei”, a declarat Marius Vacaroiu, care a adaugat ca in companie se tutuieste cu toata lumea.

Pentru a fi insa un manager persuasiv trebuie, in primul rand, sa fii convins de ce vrei sa comunici. “Daca tu crezi, atunci si ceilalti o vor face. Daca tu, ca manager, nu crezi, atunci oamenii s-ar putea sa o faca de cateva ori, dar nu va functiona pe termen lung”, spune managerul Policolor.

Cum si-a construit echipa

Dupa numirea in functie de CEO al grupului, Marius Vacaroiu a inceput sa isi construiasca echipa, majoritatea celor care ii raporteaza direct fiind angajati in ultimii ani. “Echipa este unita, dar este noua. Sunt oameni care au venit in decembrie-ianuarie anul acesta, iar in ultimii ani au fost recrutati mare parte din oamenii care imi raporteaza direct. Am stabilit cu actionarii ca este nevoie de o schimbare. Strategia s-a pastrat, dar pentru a o implementa era nevoie de o viteza mult mai mare de reactie si am simtit nevoia de a aduce oameni cu atitudinea potrivita”, a explicat Marius Vacaroiu, pe care il intreb imediat ce inseamna pentru el “atitudinea potrivita”. “Determinare si abilitatea si dorinta de a face lucrurile sa se miste, dorinta de autoimbunatatire, de a depasi obstacole”, a completat managerul.

Despre constructia unei echipe, Vacaroiu spune ca in opinia sa, ca manager, atunci cand iti formezi echipa este bine sa balansezi intre indivizi performanti si membri de echipa performanti. “In general liderii nu sunt persoane usor de digerat asa ca a trebuit sa caut lideri care sa fie capabili sa lucreze in echipa. Sa fie oameni puternici, dar sa nu joace singuri. Criteriile pe care au trebuit sa le bifeze au fost atitudine, atitudine, atitudine si performanta, pentru ca, din punctul meu de vedere, abilitati poti obtine, dar atitudine nu”, spune CEO-ul Policolor.

Cum este piata muncii in piata de vopsele?”Exista o asemenea furie de schimbat joburi in piata. Am avut scoase in piata niste pozitii de vanzari si am avut pe pozitie de la 1.800 de aplicari in sus. Sigur 1.200 nu erau potriviti pentru job, dar lumea vrea sa se miste si se misca destul de mult in domeniu”, a spus Vacaroiu, care aproba insa faptul ca in general in zona de vanzari este o fluctuatie mai mare de personal in multe industrii.

Bonusarea in vanzari: Trebuie sa rasplatesti si actiunea nu doar obiectivul

In ceea ce priveste bonusarea din vanzari, Marius Vacaroiu este adeptul unei politici cu bonusuri pentru doua tipuri de directii: o data pentru indeplinirea obiectivelor si o data pentru mecanici si pentru actiuni, pentru ca “obiectivele nu se ating singure”. “Trebuie sa bonusezi si actiunea si obiectivul, pentru ca sunt cazuri in care faci tot ceea ce trebuie, dar nu iese, desi tu ai facut totul ca la carte sau situatii in care poate ti s-a cerut sa faci o prostie, ceea ce sper ca nu se intampla totusi (razand). Astfel, daca actiunile sunt corecte primesti totusi un bonus, chiar daca nu atat de mare ca cel de obiectiv”, spune Vacaroiu.

Cu un program in care 4 zile pe saptamana este in Bulgaria si 3 in Romania si un program de lucru arhiplin, managerul admite ca sacrifica din timpul liber si in viata privata incearca sa inlocuiasca cantitatea cu calitatea. In weekendurile in care reuseste sa iasa din Bucuresti ii place sa se plimbe cu fiul sau de 4 ani pe munte, iar in rest timpul liber si-l dedica lecturii citind in mare parte carti de business. “Citit inseamna undeva la o ora pe saptamana nu am timp de mai mult, in schimb compesez cu TED, iar in drumurile catre Bulgaria si inapoi ascult conferintele”, povesteste Marius Vacaroiu, care marturiseste ca daca ar fi sa iasa la pranz cu o personalitate din orice perioada istorica ar alege sa iasa cu Peter Drucker pentru ca “ce a desenat el in industrializarea Americii este valabil si in 2014”.

“De obicei ajung acasa pe la 9 seara si de obicei ma joc cu copilul. Dupa ce el se culca eu mai lucrez, dar nu are legatura cu numirea in pozitia de CEO, lucrez noaptea de cand ma stiu. Am fost intotdeauna o pasare de noapte. In ceea ce priveste programul incarcat am noroc ca sotia mea are acelasi gen de program”, spune Marius Vacaroiu, care completeaza ca “fiecare zi ca manager al Policolor este ca o cursa de 100 m de la zero la infinit, dar nu as face altceva”.

Fotografii Mircea Dragos.

Nota de plata- 4 persoane

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri