Rene Schob, noul country manager al Mazars Romania, este unul dintre expatii care nu au avut un parcurs clasic in cariera. "Debarcarea" in Romania nu s-a facut prin intermediul unei multinationale, ci prin cladirea propriei firme de consultanta. Totusi, la 8 ani de la primul contact cu tara noastra, Schob a ajuns sa conduca subsidiara unui gigant francez in industria de audit si consultanta. Care sunt provocarile managerului elevetian care si-ar dori sa dezvolte societatea romaneasca pornind de la lucruri mici, usor de realizat si fara multe resurse financiare.

De la 1 septembrie, Rene Schob a devenit noul country manager al Mazars Romania, dupa retragerea lui Jean-Pierre Vigroux. Schob a fost unul dintre fondatorii firmei de consultanta Adevaris, care in toamna anului trecut a fuzionat cu Mazars, iar pana la preluarea pozitiei de country manager a ocupat functia de tax partner.

Elvetianul care si-a inceput cariera in Romania in urma cu 8 ani recunoaste razand ca trecerea de la conducerea unei firme mici la una de talie medie spre mare, precum Mazars, inseamna ca pentru fiecare problema sau task exista specialisti pe care poti sa ii delegi. "Intr-o firma mai mica, ca Adevaris, aveam mai multe agende, mai multe task-uri administrative, pentru ca nu puteam sa deleg la fel de mult"

In ceea ce priveste planurile pe 2015 ale Mazars, Schob a preferat sa fie destul de retinut, afirmand ca piata este plina de oportunitati, in special pentru firmele ce concureaza cu BIG 4. "Vom investi in dezvoltarea Mazars si vom recruta mai multi specialisti in vederea acoperirii de noi arii, investitii care speram sa se materializeze repede in cifrele financiare", puncteaza Schob.

Intalnirea cu Rene Schob a avut loc in restaurantul Osho din cartierul Primaverii, un steakhouse recunoscut in mediul gastronomic bucurestean.

Romania, caracterizata in doar cateva cuvinte

"Fundamente solide, potential de crestere si dezvoltare si un mediu fructuos pentru investitii" este propozitia prin care Rene Schob ar defini la momentul prezent economia romaneasca, elvetianul fiind foarte optimist in privinta perspectivelor de dezvoltare ale pietei locale. Managerul originar din Elvetia considera ca Romania s-a dezvoltat mult in anii din preajma aderarii la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007 - n.r.), dar in prezent ritmul de dezvoltare s-a mai temperat.

"Cu toate aceasta, vad imbunatatiri in fiecare zi, insa intrebarea care se pune este daca investitiile sunt prioritizate sau nu. Mai este foarte mult spatiu pentru imbunatatiri. Eu cred ca Romania se poate moderniza prin acele detalii mici, usor de schimbat, care nu necesita investitii mari, dar care ar face viata cetatenilor mult mai buna", subliniaza Schob.

El da exemplul infrastructurii rutiere din Bucuresti. Daca in vestul Europei sunt multe panouri publicitare care tintesc reducerea numarului de accidente, in Bucuresti inca vezi multe drumuri principale care nu sunt iluminate sau semafoare care nu functioneaza, sesizeaza elvetianul de la Mazars. "Lucruri precum acestea nu implica imbunatatiri mari si eu le consider usor de facut".

De asemenea, el atrage atentia ca, desi multe business-uri se desfasoara in Pipera, nimeni nu vrea sa conduca pana acolo, pentru ca este foarte complicat sa ajungi acolo si apoi sa iesi din Pipera. "De ce sa nu imbunatatim imaginea orasului si sa investim in modernizari punctuale putini bani? Nu vorbim de autostrazi mari, care necesita investitii mari, desi este nevoie si de acestea. Dar aceste mici detalii, precum infrastructura rutiera din centrul de business Pipera, ar aduce un mare beneficiu pentru imaginea si reputatia orasului", completeaza Rene Schob.

Exista o vorba in germana: cate o picatura in mod constant face o gaura mare in piatra - Rene Schob, noul country manager Mazars Romania

Proactivitatea lipseste in general in Romania

"Sunt multe sectoare in Romania unde proactivitatea pur si simplu lipseste: exista aceasta abordare de a mentine lucrurile asa cum sunt, fie ca sunt bune sau rele, pentru ca nu implica efort. Este exact ceea ce nu incurajez in firma. Imi place sa lucrez cu oameni proactivi, creativi, cu idei si care vor sa dezvolte compania, indiferent despre ce este vorba. Daca cineva imi spune ca sala de intalniri nu arata bine si ar trebui sa facem ceva, il incurajez. Este ceva practic, dar este o imbunatatire. Imi place sa lucrez intr-un astfel de mediu si este ceea ce promovez in organizatie", a spus Schob.

Asa aratau birourile Adevaris din Pipera, care dupa fuziune au devenit si casa Mazars.

Daca esti inconjurat de persoane proactive si inteligente, cum este de obicei cazul in industria de consultanta, acest lucru iti imbogateste viata - Rene Schob

Un manager care a vazut mai mult din Romania decat 80% dintre angajati

Managerul Mazars este unul dintre expatii care au calatorit foarte mult in tara noastra si cunosc Romania - asa cum se intampla de foarte multe ori cu managerii straini - poate chiar mai bine decat un localnic. "Cel mai probabil am vazut mai mult din Romania decat 80% dintre angajatii nostri, pentru ca ai tendinta ca strain sa calatoresti in toata tara, in timp ce ca bastinas stii deja locurile bune".

Orice strain este de acord ca Romania are multe <<bijuterii>>. Singura intrebare este cum sa le promoveze?

Transilvania, Delta Dunarii, Clujul, dar si zona dintre Ploiesti si Buzau, pe care Schob o compara cu Toscana, sunt printre locurile pe care le indrageste cel mai mult in Romania. Schob recunoaste insa ca nu a ajuns pana in Bucovina, dar este pe lista viitoarelor destinatii si, cel mai probabil, de Paste va ajunge si in Bucovina.

Craciunul este dedicat schiatului in tara natala

"De Craciun prefer sa plec acasa, in Elvetia, intrucat schiatul este unul dintre hobby-urile mele si probabilitatea ca sa poti schia in decembrie in Elvetia este foarte mare. "Am pus prima data schiurile in picioare la varsta de doi ani si jumatate si apoi am intrat in competitii pana la 16 ani". Elvetia este astfel destinatia numarul 1 pentru vacanta de iarna, pentru ca acolo am crescut, iar cea mai apropiata pista de schi este la doar zece minute de casa"

Rene Schob recunoaste ca nu a schiat in Romania, fiind nemultumit de facilitatile de inchiriere de pe partiile din tara, in ceea ce priveste calitatea echipamentului, un business care are potential sa fie dezvoltat. "Oricum, am inteles de la romani ca este mai ieftin sa schiezi in Austria decat in Romania".

Se poate transforma BIG 4 in BIG 5?

Intrebat daca Mazars poate patrunde in zona gigantilor din consultanta (BIG 4), avand in vedere ca Mazars ar ocupa intr-un clasament neoficial pozitia cinci in piata, Schob a raspuns ca nu ar fi o provocare realista, distantele fiind prea mari intre Mazars si BIG 4. "Dar un stabil loc 5 este un foarte bun obiectiv".

Schob nu este un expact clasic, pentru ca nu a venit in Romania prin intermediul unei multinationale. "Am venit aici din propria mea dorinta". In urma cu 8 ani, Schob, alaturi de alti doi elvetieni, au pus bazele unei mici firme de consultanta, Adevaris, in ianuarie 2007. Istoria Adevaris in Romania a fost putin neobisnuita, deoarece initial s-a afliliat retelei Leitner & Leitner, pentru ca dupa aproape 3 ani sa iasa din retea. Dupa inca un an, in septembrie 2013, Adevaris a fuzionat cu Mazars, o firma din top 10, propulsand astfel noua structura - care a pastrat numele Mazars - in top cinci pe piata romaneasca de consultanta si audit.

Fascinatia antreprenoriatului

"Am inceput practic ca antreprenor pentru ca am pus bazele unei firme, dar consider ca sunt in continuare antreprenor chiar daca fac parte dintr-o multinationala acum. Ne bucuram de multa flexibilitate in plan local la Mazars, dar operam in mediul si cu sustinerea unei multinationale, ceea ce ne confera o anumita incredere si avantajele unei expertize internationale".

Schob nu exclude ca, "pana la pensie", sa construiasca si o afacere de manufactura, tinand cont ca la inceputul carierei a lucrat pentru Leica Geosystems, firma care realizeaza instrumente de masurare si topografiere. De fapt, plecarea de la Leica a fost determinata tocmai de "aceasta dorinta de a crea ceva pe cont propriu", insa "in industria consultantei creezi afaceri, inchei tranzactii, dar satisfactia nu este la fel de mare tinand cont ca vorbim de lucruri intangibile".

"Cand vezi ca produci ceva ce este apreciat in toata lumea, precum faceam la Leica, acest lucru iti confera o satisfactie enorma, greu de depasit", afirma Schob.

Ajungand la discutia despre antreprenoriatul romanesc, managerul elvetian avertizeaza ca trebuie sa facem diferenta intre noii antreprenori si generatia veche, pentru ca in cazul tinerilor nu este nicio diferenta intre cultura antreprenoriala din Vest si cea din Romania. "Cauta mereu sa se dezvolte personal, traiesc in acelasi ritm cu tehnologia si au spirit antreprenorial".

El atrage atentia ca mediul de afaceri romanesc se confrunta in prezent cu problema transferului de putere intre generatia mai in varsta de antreprenori si cea tanara, un proces care nu este usor.

"Este incredibil cat de repede poate fi pusa pe picioare o afacere in Romania. Sunt multi tineri care au doar o idee si pur si simplu se lanseaza. In alte tari nu ar fi la fel. S-ar gandi ca trebuie sa renunte la job, poate sa nu mai aiba bani pentru 3 luni, dar in Romania sunt atati tineri care renunta imediat la slujbe, au o idee si poate nici macar 1.000 de euro, dar fac o cafenea, un centru de copiere sau un site. De aceea, Romania este un loc foarte bun pentru afaceri".

Drept dovada, fostul sef al Mazars, Jean-Pierre Vigroux, care si-a anuntat recent retragerea din managementul firmei de consultanta, lasandu-l drept urmas pe Schob, se va dedica afacerilor pe care le-a construit in Romania.

NOTA de plata (3 persoane):

  • Ceai de musetel - 11 lei
  • Espresso - 9 lei
  • Limonada de lamaie - 15 lei
  • Apa minerala Vittel 1l - 20 lei
  • 2x Beef Filet - 130 lei
  • legume la gratar - 14 lei
  • Delmonico Steak - 105 lei
  • Cartofi cu rozmarin - 9 lei

TOTAL = 299 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri