Daniela Budurea este un manager de top intr-o industrie dominata de barbati, dar experienta ei este speciala. In prezent, country director pentru Romania si Bulgaria intr-o multinationala cu o istorie de 160 de ani, Budurea a prins boom-ul in trei industrii diferite si a invatat din fiecare ceva.

Pasionata de automobile, Daniela Budurea si-a inceput cariera in domeniul petrolier, la Shell. A inceput la lucreze inca din timpul facultatii si in '98 isi incepea cariera in multinationale de pe pozitia de assistent manager in cadrul companiei petroliere, pe vremea cand aceasta era prezenta pe piata romaneasca, iar benzinariile Shell erau pentru romani un fel de mini-supermarketuri.

"Cand eram in Shell se construiau benzinariile moderne in Romania, in care puteai sa cumperi un sandvici si sa bei o cafea. Era ceva magic. Nu erau nici supermarketuri atunci si de aceea in sezonul de Craciun cea mai mare vanzare in benzinarii o aveam la jucarii, iar in cel de Paste la dulciuri", isi aduce aminte Budurea, in prezent country director pentru Romania si Bulgaria al Western Union.

Ulterior, tanara pasionata de masini a facut pasul catre leasing, pe vremea cand leasing-ul era in faza de pionierat in Romania (2000-2003). Inainte de intrarea marilor jucatori din industria financiara internationala, in piata romaneasca activau cateva companii private de leasing cu capitaluri relativ mici, de cateva milioane de euro.

De altfel, compania de leasing in care Budurea a lucrat in acea perioada, detinuta de un american, nu a rezistat intrarii pe piata a bancilor. "Dar pana sa vina bancile, aveam coada de clienti in spate. L-am finantat inclusiv pe Dragos Petrescu de la City Grill. El avea un start-up. Era o provocare sa faci profilul de risc al unui start-up atunci, ca si acum. Dragos era foarte tanar, avea la vremea respectiva 27 de ani. Ca urmare, trebuia sa ai un pic de viziune si incredere in om, ne uitam pe planurile lui de afaceri si am spus ca ideea este buna", povesteste Daniela Budurea.

A treia mutare din cariera a venit in contextul in care proprietarul singurei companii private de transfer de bani din Romania avea nevoie de un director executiv cu viziune si dispus sa dezvolte afacerea. Firma se numea Dollar Express si era singurul agent din Romania care presta exclusiv servicii de transfer de bani prin Western Union.

In 2003, Dollar Express avea 8 locatii. Bancile nu sustineau antreprenorii mici la vremea respectiva, asa ca a aparut nevoia unui investitor strategic. "Am sustinut in fata board-ului ca matematic asta trebuie facut. Avem nevoie de atatia bani pentru a dezvolta afacerea de la punctul A la punctul B. De unde luam banii? Te duci la banca si nu iti da. Fonduri de investitii nu existau pe vremea aia. Ne trebuie un actionar. Si asa a venit investitorul Angelo Costa, caruia i-am vandut compania partial si ulterior in intregime"

In 2010, compania Angelo Costa a fost achizitionata in totalitate de Western Union, multinationala cu o istorie de 160 de ani.

Acum, Daniela Budurea este director pentru Romania si Bulgaria la o companie care a deservit pana acum in Romania peste 50 de milioane de clienti, in cei 18 ani de cand este prezenta. In 1996, Western Union semna primul contract cu Banca Romaneasca si existau doar cateva locatii in Bucuresti unde puteai sa faci un transfer de bani. "Era mereu coada la centrul de la Unirii. Transferurile se primeau doar in dolari in '96 si nu se puteau trimite bani in strainatate, conform legislatiei BNR, care interzicea sa scoti bani din tara. Ulterior s-a mai deschis putin piata catre rudele de gradul 1, pentru ca apoi sa se liberalizeze total. Transferul de bani nu a devenit peste noapte o istorie de succes in Romania. La inceput oamenii din banci au fost sceptici, dar romanii au inceput sa plece in Europa si activitatea a explodat", spune Budurea, referindu-se astfel la cel de-al treilea boom pe care l-a experimentat in calitate de manager de top.

O femeie manager intr-o lume dominata de barbati

Pornisem discutia despre ponderea femeilor manager cu o prejudecata, aceea ca femeile sunt slab reprezentate la conducerea marilor companii din industria financiara in Romania. Am fost repede contrazis de Budurea, care pe baza experientei din alte piete mi-a demonstrat ca occidentalii stau mai bine la acest capitol doar pe hartie.

"In Romania, pare ca suntem putine femei in top management. In realitate, nu este asa. In nordul Europei, femeile - desi spunem noi ca sunt egale cu barbatii - au trebuit sa fie impuse la nivel de board (consiliul de administratie al unei companii) prin lege, astfel incat un anumit procent din conducere sa fie femei. La nivel de middle management este mai rau, nu sunt asa multe. M-am uitat in Austria, la masa eu eram singura femeie. In Italia, eu in board-ul director eram singura femeie. In Germania, la fel, este o tara dominata de barbati. In Franta, nu mai vorbesc, daca te vad femeie", povesteste Budurea.

In toate tarile in care am fost la Western Union, eu eram femeia de la masa.

"Sa stiti ca in procente noi nu stam rau. Vestul sta bine la nivel declarativ si pentru ca mai vezi niste varfuri. Vezi o Angela Merkel, dar ea este top de top. Eu ma uit mereu in industria de petrol de la noi: este doamna Baltatu, doamna Gheorghe. Doua femei in cea mai grea industrie. La telefonie mobila aveam un reprezentant pe care ni l-au luat acum, au mutat-o la Londra. Pe industria financiara nu prea avem. Nu as sti sa zic de ce la petrol si la telecom putem, iar in industria financiara nu avem femei la conducere", a declarat Budurea.

Cat de mult conteaza un MBA in cariera

Daniela Budurea are un Executive MBA la Vienna University of Economics and Business si a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti. Intrebata care este impactul unui astfel de program in ceea ce priveste cariera si oportunitatile care ti se deschid, Budurea a raspuns ca un MBA conteaza foarte mult in momentul in care relationezi cu straini.

"Managerii din Occident considera ca noi, pentru ca venim din estul Europei, nu suntem la acelasi nivel. In momentul in care ai acea hartie, deodata isi dau seama ca vorbim aceeasi limba. CEO-ul meu are acelasi program absolvit. Noi lucram cu oameni din afara Romaniei si ei trebuie sa aiba confortul ca eu inteleg ce imi spun, ca am acelasi nivel de intelegere si in al doilea rand sa ma inteleaga si ei pe mine", spune Daniela Budurea.

Totusi, ca sfat pentru tinerii care vor sa se apuce de un MBA, conteaza foarte mult ca un astfel de program sa fie ancorat in practica. "Nu poti sa il faci dupa ce ai terminat facultatea sau daca nu ai experienta. Eu l-am facut dupa 7-8 ani de experienta solida, eram la a doua vanzare de companie. Trebuie sa intelegi ce iti spune omul ala in manual. Un MBA ajuta, dar nu este acel lucru care sa te propusleze in cariera", a explicat managerul Western Union.

Teoria ajuta practica, dar cel mai mult teoria se scrie dupa ce se intampla in practica.

Sfaturi simple pentru tinerii manageri:

1. Sa stie ce vor in viata
2. Sa faca ceea ce le place

"Oricare mediu este foarte competitiv si trebuie sa ai motivatia sa te trezesti dimineata cu drag, sa te imbraci frumos si sa o iei de la capat de unde ai lasat-o seara trecuta. Nu razbesti daca nu iti place ceea ce faci", afirma Budurea.

Secretul deconectarii de multinationala

Este evident ca intr-o multinationala nu prea iti mai ramane timp liber, o recunoaste si Daniela Budurea, si, chiar si dupa ce pleci de la birou, creierul tot ramane conectat la problemele de munca.

"Timpul trebuie sa ti-l faci. Din invataturile mele si din categoria orice masina trebuie sa aiba pauza tehnologica, si omul de multinationala trebuie sa o faca. Iti place, e nemaipomenit, dar trebuie sa iei si o pauza. Este o chestiune de igiena a creierului", avertizeaza Budurea. Insa, managerul WU subliniaza ca nu este usor sa te deconectezi si sa iti fortezi "creierul care face maca-maca-maca mereu sa se linisteasca".

"Este foarte greu sa te relaxezi si trebuie sa gasesti o cale sa il faci sa taca. Eu am gasit o solutie. La mine functioneaza. Mai fac cate un traseu montan greu, la care ma gandesc in fiecare clipa daca sa pun piciorul aici, si daca alunec sau nu. In momentul acela, creierul isi da shutdown la orice, pentru ca devine prioritara supravietuirea. Si apoi ajungi undeva in varf si e frumos, diferit fata de ce vezi zi de zi la birou", concluzioneaza Daniela Budurea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri