Sursa foto - Wikipedia



10. Muammar Gadhafi

10. Muammar GadhafiA condus Libia in perioada 1969 – 2011 si a fost acuzat de crime impotriva umanitatii. El a fost liderul cu cea mai lunga perioada la conducerea unui stat arab. Gaddafi a fost nevoit sa se refugieze dupa ce dictatura lui a fost rasturnata de rebelii libieni sustinuti de forte internationale. Moartea a fost cauzata, din surse internationale, de ranile suferite la ambele picioare.

9. Vladimir Lenin

9. Vladimir LeninA stat la putere intre anii 1917-1924. Acesta a fost tinta mai multor tentative de asasinat, cea mai cunoscuta fiind cea a revolutionarei Fanya Kaplan, care a tras trei gloante in directia lui Lenin – primul glont l-a lovit in brat, al doilea in falca si gat si al treilea si-a ratat tinta. Desi a supravietuit atacului din 1918, ranile nu s-au vindecat complet niciodata, acesta murind in 1924 la varsta de 53 de ani. Sursa informatii - FilibusterCartoons.com si Wikipedia.

Sursa foto: Wikipedia

8. Benito Mussolini

8. Benito MussoliniA stat la putere in perioada 1922-1943. Fascistul italian a condus Italia in Al Doilea Razboi Mondial de partea Axei in 1940. Considerand ca razboiul va fi unul de durata, a declarat razboi Angliei si Frantei, in speranta ca va capata teritorii dupa terminarea conflagratiei. El a fost depistat de comunisti cand incerca sa intre in Elvetia pentru a lua un avion si a calatori in Spania. El incerca sa scape nedepistat, defiland intr-o uniforma nemteasca. El si escortele sale au fost executati fara a fi judecati. Sursa informatii - Akorra.com si Filibustercartoons.com.

7. Adolf Hitler

7. Adolf HitlerProbabil cel mai cunoscut dictator al secolului trecut, Adolf Hitler a ajuns la putere in 1933, fiind liderul miscarii naziste. Hitler a dus o politica de pregatire si de declansare a celui de al Doilea Razboi Mondial, precum si de punere in aplicare a unui plan nationalist si rasist de exterminare in masa a evreilor si altor „indezirabili” din Europa, precum si de lichidare a adversarilor politici din Germania. Se presupune ca el a murit la 30 aprilie 1945 muscand o capsula cu cianura si impuscandu-se. Sursa informatii - Akorra.com

6. Iosif Stalin

6. Iosif StalinA condus URSS-ul intre anii 1924-1953. Bolsevicul fuma foarte mult si a suferit mai multe atacuri de cord, cel mai grav in 1945. In dimineata zilei de 1 martie 1953 ofiterii sai au observat ca Stalin nu s-a trezit la ora la care obisnuia, insa aveau ordine sa nu il deranjeaze, asa ca abia seara s-a aflat ca Stalin era paralizat, cazut din pat, in propria urina. Patru zile mai tarziu, Iosif Vissarionovici Stalin era declarat mort. Sursa informatii - Spartacus.shcoolnet.co.uk.

5. Mao Tse-Tung

5. Mao Tse-TungRevolutionarul comunist chinez a fost la putere in perioada 1945-1976. Ca si Stalin, starea de sanatate a comunistului era precara din cauza mai multor boli pe care le luase de-a lungul vietii. El a suferit un atac de cord in 1976, mult mai grav decat precedentele. Dupa ce el s-a zbatut mai multe zile intre viata si moarte, doctorii au decis sa il lase sa moara pe data de 09.09.1976, deoarece este “o zi usor de amintit”. De-a lungul regimului sau au fost ucisi 45 de milioane de oameni. Sursa informatii - Topyaps.com.

4. Pol Pot

4. Pol PotPrimul ministru Cambodgian a stat la putere in perioada 1975-1979. El a decis sa impuna munca cu forta in statul pe care il conducea. Urmare a malnutritiei, lipsei medicamentelor si a cadrelor medicale si a muncii silnice, mai mult de 1,7 milioane de oameni au murit. Regimul sau a fost rasturnat destul de repede, dictatorul refugiindu-se in Tailanda. Dupa mai multe atrocitati, printre care presupusa ordonare de ucidere a 11 membri ai propriei familii, Pol Pot a fost declarat mort, in arest, pe 15 aprilie 1998. Cauza presupusa – atacul de cord. In ciuda cererii guvernului de inspectare a trupului, el a fost ars la cateva zile dupa deces. Sursa informatii - Akora.com

3. Nicolae Ceausescu

3. Nicolae CeausescuSecretarul general al Partidului Comunist a fost la putere in perioada 1965-1989. A doua parte a regimului ceausist a fost marcata de un regim din ce in ce mai opresiv si brutal – pe anumite segmente, cel mai rigid din blocul Sovietic. Guvernul lui Ceausescu a fost inlaturat prin revolutia de la 1989, el si sotia lui fiind executati in decembrie, dupa o judecata succinta.

2. Idi Amin

2. Idi AminA condus in perioada 1971-1980. Autoproclamat presedinte si autopromovat maresal, in Uganda. Lista de atrocitati comise este enorma si este clasat ca fiind unul dintre cei mai violenti 10 dictatori ai vremurilor moderne. El se face vinovat de uciderea a circa 500.000 de oameni. Dupa ani de violente si coruptie, Idi Amin a fost exilat din tara lui de fortele unite ale Ugandei si un grup din Tanzania. El a decedat in Arabia Saudita, in 2003, din cauza unei boli la rinichi. Sursa informatii - AfricanHistory.about.com

1. Saddam Hussein

1. Saddam HusseinA condus in perioada 1969-2003. Al cincilea presedinte al Irakului a fost unul dintre cei mai violenti lideri ai vremurilor noastre, atacand in repetate randuri tari din regiune si ucigand sute de mii de oameni. O coalitie internationala a fost formata in 1991 pentru a elibera Kuweitul, dar aceasta miscare nu a incheiat regimul lui Hussein. Pe 13 decembrie 2003 el a fost capturat, dupa o miscare in forta a armatelor SUA si Marea Britanie. Pe 5 noiembrie 2006 a fost condamnat si spanzurat. Sursa informatii - Wikipedia.