Momentele ZERO din timpul ambelor discursuri

Momentele ZERO din timpul ambelor discursuriIn ultimele doua discursuri tinute in fata Parlamentului, cel din 15 octombrie 1947 si cel din 25 octombrie 2011, Regele Mihai se refera la doua momente zero.

In discursul din urma cu 64 de ani, momentul zero este sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si "asezarea statului pe baze sanatoase si puternice".

Alocutiunea din 25 octombrie 2011 contine ca moment zero Revolutia din Decembrie 1989.

"Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista", a declarat Regele Mihai.

Dumitru Bortun spune ca mesajul Regelui este de un impact extraordinar si arata criza morala a lumii in general si a societatii romanesti in particular.

"Este un discurs impotriva coruptiei. Dar nu coruptia banala, cand dai o suma de bani ca sa primesti ceva. Suntem corupti cand nu ne putem ridica la inaltimea ideilor noastre, cand nu suntem autentici", a explicat Dumitru Bortun.

Viitorul economiei romanesti si atunci si acum: Agricultura

Viitorul economiei romanesti si atunci si acum: AgriculturaAgricultura reprezenta si atunci (1947) si acum (2011) un segment care ar putea duce la cresterea economiei romanesti.

Regele spune ca in prezent agricultura nu este un "domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului". Agricultorii sunt nominalizati, de catre Regele Mihai, alaturi de micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli ca fiind cei care au mers mai departe, in ciuda crizei economice.

In 1947, taranimea isi muncea inca singura pamantul, iar Regele Mihai indemna parlamentarii ca sustina taranimea in procurarea celor necesare pentru cresterea productiei.

"Taranimea, care isi munceste singura pamantul, va trebui sustinuta pentru a-si procura uneltele de lucru si ingrasemintele chimice prin cooperative, seminte selectionate prin ferme de stat, iar prin centre de inchiriat-masini agricole pentru a-si putea lucra ogorul in conditiuni tehnice mai bune", declara Regele in urma cu 64 de ani, potrivit antena3.ro.

Scoala, temelie a societatii

Scoala, temelie a societatiiAtat in 1947, cat si in 2011, Regele Mihai considera scoala ca fiind o piatra de temelie a societatii.

In urma cu 64 de ani, Regele atentiona Parlamentul ca va avea de examinat o serie de legi care sa urmareasca "reducerea nestiintei de carte si asigurarea unei temeinice educatii intelectuale si fizice a tineretului".

Situatie diferita pentru militari

Situatie diferita pentru militariDaca in 1947 armata se bucura de o atentie deosebita din partea regelui Mihai, ca urmare a razboiului recent incheiat, in prezent militarii sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutionali.

"Armata se va bucura de o atentie deosebita din partea guvernului meu care, respectand prevederile Tratatului de pace, o va inzestra astfel pentru ca ea sa constituie un puternic scut de aparare a statului si poporului roman, un puternic instrument de aparare a pacii si independentei noastre nationale", declara regele Mihai in urma cu 64 de ani.

In prezent, armata este doar puternic incercata de situatia economica.

"Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional", a spus regele in fata Parlamentului.



Diferente legate de politica externa

Diferente legate de politica externa"Prietenia si colaborarea in toate domeniile cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, aparatoare constanta a pacii, a democratiei si independentei popoarelor raman baza insasi a politicii noastre externe", caracteriza in 1947 Regele Mihai directia politicii externe a Romaniei. Regele spunea ca guvernul va continua "politica de intarire a raporturilor cu tarile amice, incheind cu ele tratate de prietenie, colaborare si asistenta mutuala".

In discursul din prezent, Regele Mihai afirma ca poporul roman trebuie sa fie unit cu vecinii, pentru a contua efortul de revedeni demn si respectat.

Totodata, Regele spune ca nu trebuie uitati romanii si pamanturile romanesti "care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta".

"Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati"
, a adaugat Regele Mihai.

Cuvantul democratie apare de 8 ori in discursul din 2011

Cuvantul democratie apare de 8 ori in discursul din 2011Regele Mihai tine la democratie si rosteste acest cuvant de 8 ori in discursul din 25 octombrie 2011. Langa democratie apare si libertatea, fiind doua lucruri necesare pentru ca poporul roman sa isi gaseasca demnitatea si identitatea.

Cu toate acestea, regele este "mahnit" ca, in ciuda democratiei, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

In discursul din 1947 cele mai repetate cuvinte sunt "guvernul meu", condus la acel moment de catre Petru Groza.

Finalul: Invocarea divinitatii

Finalul: Invocarea divinitatiiRegele Mihai isi inchide ambele discursuri cu invocarea divinitatii. In 1947, le ureaza parlamentarilor spor la munca, "rugand pe cel Atotputernic sa reverse binecuvantarea asupra lucrarilor".

In 2011, regele spune ca nu vede "Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri".

Regele Mihai isi incheie discursul cu expresia: "Asa sa ne ajute Dumnezeu".

"A fost un discurs minunat, compact si concis. Discursul a excelat prin coerenta, coeziune si progresivitate. E incredibil cate lucruri a zis regele in 8 minute, a spus multe folosind cuvinte putine", a precizat Dumitru Bortun, conf. univ. dr. la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA.


Sursa foto: sxc.hu