BPI: Romania are nevoie ca de apa de investitii productive

Daca obiectivul relocarii este economia de costuri, Romania prezinta un interes considerabil in regiune, crede Viorel Ghete (foto), managing partner BPI Group in Romania. Astfel, comparativ cu alte state membre UE din zona, in Romania se ofera la acest moment un bun echilibru cost-calitate a fortei de munca.

“Companiile aleg sa-si construiasca aici fabricile, la cost bun (nu neaparat ieftin insa), cu eventuale facilitati oferite de catre stat investitorilor. Pot ulterior acoperi intreaga regiune a Europei centrale cu produsele lor”, explica Ghete.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al flexibilitatii fortei de munca, pana acum, Romania pierdea competitia cu state precum Polonia, Slovacia. Cifrele demonstrau ca Romania era o tara mai ieftina, dar mult mai rigida, cu un model de protectie sociala mai restrictiv decat alte tari din zona (si pe care in plus din punct de vedere financiar nu ni-l puteam permite).

“Flexibilitatea muncii in Romania a crescut in mod considerabil de la 1 mai, confirmand locul de frunte al Romaniei pe harta investitiilor straine. De ce? Un investitor industrial poate crea sute de locuri de munca in locatia aleasa. Este profund interesat in ce conditii poate angaja si poate pune la incercare competenta noilor salariati. Este interesat sa poata folosi contracte de munca cu durata mai scurta sau munca temporara pentru varfuri de productie. Este interesat in ce conditii poate suprima anumite locuri de munca daca piata o impune. O investitie industriala are o durata de viata lunga si ca atare, nu poti pune 100 milioane de euro in joc in orice conditii”, spune Viorel Ghete.

Cu toate acestea, mai este inca nevoie de eforturi considerabile pentru eliminarea coruptiei si a perceptiei de coruptie la toate nivelurile.

De asemenea, dincolo de cost si flexibilitate, investitorii solicita predictibilitate. “Un stat responsabil nu poate crea si distruge cadrul legislativ la fiecare schimbare de guvern. Schimbarile de directie produc neincredere investitorilor si finantatorilor lor. Din aceasta perspectiva, urmatoarea miza majora este in opinia noastra apropierea alegerilor din 2012/2013. Speram ca statul roman sa aiba capacitatea de a continua reforma si mai ales, sa existe un cadru propice asigurarii continuitatii pe care o evocam”, declara oficialul BPI.

Un alt element necesar cresterii economice “sanatoase” il reprezinta un volum considerabil de exporturi catre alte piete.

Renault: Romania castiga batalia cu Franta

Renault: Romania castiga batalia cu FrantaRenault va construi in Romania (la Pitesti) si Spania (orasul Valladolid) doua modele noi de motoare, pentru a inlocui motorizari cu care sunt echipate in principal masinile din familia Logan.

Publicatia franceza Liberation titreaza, intr-un articol intitulat "Delocalizarea: Renault arunca gaz pe foc", ca Renault a ales Romania pentru constructia motoarelor H4, sisteme de propulsie de noua generatie, de dimensiuni reduse, pe benzina si cu un consum mic.

Productia ar urma sa inceapa in 2012 sau 2013, la uzina Dacia din Pitesti.

Liberation noteaza, de asemenea, ca producerea motorului in Romania va insemna concedierea a 200-400 de salariati din totalul de 3.450 ai uzinei franceze Douvrin.

JTI: Din Austria, in Romania si Polonia

JTI: Din Austria, in Romania si PoloniaJapan Tobacco Inc., unul dintre cei mai importanti producatori de tigarete la nivel mondial, a anuntat ca va inchide fabrica din Hainburg, urmand sa transfere productia in Romania si Polonia.

Fabrica JTI din Hainburg avea o capacitate de productie anuala de aproximativ 10 mld. tigarete, fiind produse in special branduri precum Benson&Hedges si Memphis.

In urma inchiderii acestei unitati, JTI va detine la nivel mondial 28 de fabrici.

Cititi si Seful JTI: Romania nu a trecut printr-o criza financiara reala

Delphi Packard lasa Cehia pentru Romania si Polonia

Delphi Packard lasa Cehia pentru Romania si PoloniaDelphi Packard, producator de cablaje pentru automobile, a inchis o fabrica din Cehia, activitatea fiind transferata in Romania si Polonia.

Producatorul de componente auto Dephi este prezent in Romania prin doua entitati. Prima, Delphi Packard Romania, opereaza doua fabrici de sisteme de cablaje, in localitatile Sannicolau Mare (deschisa in 1997) si Ineu (deschisa in 2004). In cele doua unitati lucreaza circa 7.000 de angajati.

Cea de-a doua unitate, Delphi Diesel Romania, produce, la Miroslava, pompe si injectoare diesel.

Ruukki a pariat pe Romania

Ruukki a pariat pe RomaniaFurnizorul de solutii metalice Ruukki Romania, subsidiara a grupului finlandez Rautaruukki, a marit capacitatea de productie a centrului din Bolintin Deal cu 20%, prin transferul liniilor de productie din Cehia si Ungaria.

Transferul liniilor de productie a reprezentat o operatiune efectuata de companie in cadrul unui program destinat eficientizarii costurilor fixe si cresterii ratei de profitabilitate. Programul a fost creat de Ruukki si implementat la nivel international inca de la inceputul crizei financiare, compania vizand ca pana la finele lui 2010 sa obtina o reducere a costurilor de 150 milioane euro.

Unilever: 2 linii de productie de margarina din Cehia in Romania

Unilever: 2 linii de productie de margarina din Cehia in RomaniaUnilever, unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata bunurilor de larg consum, a relocat in Romania doua linii de productie a margarinei, dupa inchiderea fabricii pe care compania o opera in localitatea Nelahozeves din Cehia.

Din 1995 si pana in prezent Unilever a investit pe plan local peste 120 de milioane de euro, iar platforma industriala de la Ploiesti este printre cele mai moderne unitati de productie ale Unilever din Europa. Fabrica de produse alimentare a Unilever din Ploiesti, construita in 2006, a preluat productia fabricilor Unilever de la Targu Mures, Otopeni si Dobrich (Bulgaria).

Productia este destinata in cea mai mare parte exportului in Germania si alte tari din Europa Centrala. De asemenea, capacitatea de productie a fabricii de la Ploiesti a crescut cu peste 50%.