Alexandra Gatej: Un semnal important pentru investitori

Alexandra Gatej: Un semnal important pentru investitoriIesirea tehnica din recesiune a Romaniei reprezinta un lucru important, nu pentru nivelul de trai imediat, nici pentru titlurile din presa locala, ci pentru semnalul dat investitorilor. “Se vor reseta asteptarile si oportunitatile care apar in mintea investitorilor cu privire la Romania”, a declarat Alexandra Gatej, presedintele AmCham.

Pe de alta parte, aceasta considera ca trebuie sa fim cu totii constienti, atat ca indivizi, cat si ca actori ai peisajului economic, de faptul ca aceasta crestere economica trebuie sa fie sustenabila si de o anumita dimensiune. “Cu 0,1% sau 0,3% trebuie sa fim constienti ca nu vom simti in buzunarele noastre o crestere a nivelului de trai”, adauga presedintele AmCham.

In schimb, Alexandra Gatej si-a aratat optimismul fata de cresterea in acest an a nivelului de consum, luand in considerare si vanzarile inregistrate cu ocazia sarbatorilor de Paste, superioare fata de 2010 si 2009.

“Acest lucru inseamna ca disponibilitatea de consum a populatiei este una pozitiva. Creditarea la nivelul populatiei nu s-a reluat, lumea este inca prudenta si imi pare bine ca oamenii se gandesc mai degraba sa economiseasca in loc sa cheltuiasca. Noi nu eram obisnuiti cu acest sistem”, spune Gatej.

Octavian Radu: Orice crestere acum este mai buna decat o scadere

Octavian Radu: Orice crestere acum este mai buna decat o scadereCu trei divizii care simt gustul neplacut al insolventei, Octavian Radu, proprietarul RTC Holding, a inceput, pentru prima data dupa trei ani, sa ceara din nou tuturor CEO din RTC o "lista de proiecte de viitor" si se gandeste sa creeze din nou postul de "business development" la nivel de grup.

Pentru el o crestere de 0,1% a economiei este mult mai buna decat o scadere de 0,1%, “deci motiv de bucurie”.

“Sigur ca mi-as dori din nou cresteri anuale de peste 7%, dar orice crestere acum este mai buna decat o scadere... In plus, sa nu uitam ca exportul este la maxime istorice, ceea ce arata o economie mai competitiva decat anterior crizei!”, spune Radu.

Dan Ioan Popp: Iesirea din recesiune poate influenta irational piata imobiliara

Dan Ioan Popp: Iesirea din recesiune poate influenta irational piata imobiliaraIesirea tehnica din recesiune, reprezentata de cresterea Produsului Intern Brut pentru al doilea trimestru consecutiv, poate influenta piata imobiliara intr-un mod irational, prin repetarea greselilor din ciclul precedent de crestere, este de parere Dan Ioan Popp, seful dezvoltatorului imobiliar Impact SA.

“Legatura care se incearca sa fie stabilita intre cresterea mica (0,6%) a PIB si evolutia pietei imobiliare si a locuintelor, in special, pare mai degraba fortata, deoarece aportul anual al pietei tranzactiilor imobiliare la PIB a fost estimat in ultimii 10 ani intre 0,15% si 0,6% , iar aportul locuintelor nou construite in aceeasi perioada a fost estimat intre 0,4% si 0,9%”, este de parere Dan Ioan Popp (foto), presedintele dezvoltatorului Impact SA.
In plus, continua Popp, "ciclul de fabricatie" in care se aporteaza valoarea adaugata generata la realizarea si livrarea unei locuinte noi este mai mare de un an.

“Deoarece PIB-ul reprezinta suma valorilor adaugate (munca, profit, impozite minus subventii) care sunt realizate sau incasate intr-un an in cadrul economiei, imobiliarele au o pozitie aparte, intrucat fata de valorile efectiv platite la tranzactionare sau chiar la realizarea de noi locuinte, valoarea adaugata este foarte mica”, explica Popp.

Wael El Ghadban: Un trend pozitiv al economiei, desi timid, va putea antrena noi investitii

Wael El Ghadban: Un trend pozitiv al economiei, desi timid, va putea antrena noi investitiiWael El Ghadban, cel care conduce de peste 11 ani operatiunile Top Brands Distribution, unul din cei mai importanti distribuitori locali, sustine ca revenirea economiei trebuie sa capete o mai mare amploare pentru ca efectele sa se resimta si in nivelul nostru de trai.

“Va trebui ca tendinta de revenire a economiei sa se confirme si in trimestrele viitoare, sa capete o mai mare amploare, pentru ca efectele sa se resimta in nivelul nostru de trai. Un trend pozitiv al economiei, desi timid, va putea antrena noi investitii, prin cresterea increderii, lucru care sper sa genereze o dezghetare mai rapida a tuturor domeniilor de activitate”, a declarat Wael El Ghadban.

Colectivul cu care lucreaza este unul tanar, care nu s-a confruntat pana acum cu o criza financiara de aceasta amploare.

“Pentru noi a fost o lectie, nu neaparat placuta, in care ne-am maturizat foarte mult, in care a trebuit sa invatam singuri atat din lucrurile bine facute cat si din greseli, din ceea ce au facut altii si din ceea ce am facut noi. In perioada de criza nu exita profesori, nu exista certitudine, nu exista experti imbatabili, piata reactioneaza diferit fata de ceea ce ai invatat si ai citit”, spune El Ghadban.

Daca inainte de criza financiara, “lucrurile erau mult mai relaxate si puteai sa faci si compromisuri”, in prezent situatia s-a schimbat, principalul cuvant fiind “precautia”.

Maria Grapini: Iesirea din recesiune nu are loc fix pe 13 mai

Maria Grapini: Iesirea din recesiune nu are loc fix pe 13 maiMaria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), sustine ca o iesire practica din recesiune nu este reprezentata de publicarea unor date statistice, ci de recapatarea increderii in sistem, in cei care ne conduc sau prin reluarea angajarilor.

“Iesirea din recesiune nu are loc fix la ora 10.00, pe 13 mai, intr-o zi de vineri. Iesirea din recesiune este mult mai complexa. Este necesara o crestere mai consistenta a economiei, de la 1% in sus”, afirma Maria Grapini.

Presedintele CA al Pasmatex a participat la Constanta la un seminar alaturi de alti investitori, iar mesajul primit din partea acestora nu este unul optimist.

“Mesajul iesirii din recesiune nu a ajutat in randul intreprinzatorilor, intrucat nu stim la ce sa ne mai asteptam, nu stim ce costuri de operare vom avea pana la finalul anului, ce taxe se vor scoate sau introduce”, explica Grapini.

Din punctul sau de vedere, anuntul de astazi a fost unul politic, realizat in apropierea altui eveniment de importanta pe scena politica. “Ma tem sa nu intram si mai tare in recesiune, ca urmare a efectelor unor masuri prost luate sau care nu au fost luate deloc sau din cauza intaririi monedei nationale, care i-ar putea afecta pe exportatori”, declara Maria Grapini.

Grigore Horoi: Sunt rezervat privind orizontul iesirii din criza

Grigore Horoi: Sunt rezervat privind orizontul iesirii din crizaGrigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, grup cu afaceri de 280 mil. lei, isi exprima increderea in datele publicate astazi de catre Institutul National de Statistica doar in masura in care efectele se vor vedea in piata si in viata de zi cu zi.

“Ca orice om de afaceri rational, am luat masuri imediat ce lucrurile au luat-o razna si sunt rezervat, inca de la inceput, privind orizontul iesirii din recesiune. Cred insa ca Agricola Bacau va iesi intarita din aceasta noua criza”, a declarat Grigore Horoi.

In ceea ce priveste cea mai mare ingrijorare din acest moment, presedintele Agricola Bacau face referire la cresterea alarmanta a pretului principalelor resurse, mai exact cerealele.

“Aceste preturi au crescut in 2011, in medie, cu 120% fata de 2009, in vreme ce pretul mediu al carnii de pasare abia daca atinge nivelul pretului mediu din 2009 – totul, pe fondul unei scaderi continue a puterii de cumparare a populatiei”, explica Horoi.

In acest context, cea mai importanta caracteristica a consumului in acest an va ramane prudenta, iar in privinta carnii de pasare nivelul consumului va fi stationar, crede Grigore Horoi. Singurele solutii de impulsionare a consumului sunt de natura economica - investitii, crearea de locuri de munca, aducerea la suprafata a economiei gri prin masuri de relaxare fiscala si diminuarea contrabandei.

Halil Bulut: Realitatea nu arata iesirea din recesiune

Halil Bulut: Realitatea nu arata iesirea din recesiuneHalil Bulut, director general al producatorului de biscuiti RoStar, declara ca principala grija in acest moment o reprezinta incercarea de a trece cu bine peste lunile urmatoare si de a pastra locurile de munca ale angajatilor.

“Noi exprimam realitatea, iar aceasta nu arata pentru moment o iesire din recesiune. Atata timp cat masurile luate nu au fost benefice, iar Romania devine o tara majoritar importatoare, producatorii autohtoni vor suferi din ce in ce mai mult. Importurile masive de marfa mai ieftina nu vor avea un impact benefic pentru producatorii autohtoni, ci duc la inchiderea a din ce in ce mai multor firme”, a declarat Halil Bulut.

Acesta nu poate vorbi despre modul in care se pregateste pentru perioada post-criza in conditiile in care “nu se vede inca lumina de la capatul tunelului”.

Totodata, Halil Bulut nu crede intr-o revenire a consumului in acest an. “Oamenii inca stau cu stresul ca pot ramane oricand fara un loc de munca, au salariile mici, cauta produse cat mai ieftine, fara a mai pune pret de multe ori pe calitate”, explica oficialul RoStar.

Sorin Minea: Sa nu ne imbatam cu apa rece

Sorin Minea: Sa nu ne imbatam cu apa receSorin Minea, presedintele Romalimenta si director general al producatorului de mezeluri Angst, sustine ca economia romaneasca nu poate trai exclusiv din exporturi, piata interna fiind la fel de importanta.

“Nu neg faptul ca aceasta crestere a economiei anuntata de INS reprezinta o realizare, insa este ridicol sa imi spui ca economia a avansat cu 0,6% in conditiile in care vanzarile de produse agroalimentare au scazut cu 10%. Economia romaneasca este o nebuloasa”, a declarat Sorin Minea.

In opinia sa, economia locala nu se poate baza exclusiv pe exporturi. “Criza financiara nu s-a terminat. Ne ascundem dupa degete. Piata interna este sufocata de evaziune si piata neagra. Agricultura si industria alimentara se prabusesc. Nu ma entuziasmez cand vad ca ma prabusesc si evaziunea ne acapareaza”, adauga Minea.