1. Lista de cumparaturi iti salveaza buzunarul

1. Lista de cumparaturi iti salveaza buzunarulUnele malluri chiar angajeaza cercetatori specializati precum Paco Underhill, autorul cartii “Why We Buy: The Science of Shopping” (“De ce cumparam: Stiinta Shoppingului”). “Nimic nu este intamplator in modul in care un magazin este construit si amenajat. Totul este calculat astfel incat sa-ti fie pe plac din toate privintele”, spune el.

La randul sau, Dave Ramsey, autorul best-sellerului “The Total Money Makeover” , spune ca “magazinele au un plan, asa ca si tu ar trebui sa ai unul”.

Cartea lui Underhill citeaza exemplul unui retailer care vorbeste despre un mod tentant de prezentare a tricourilor. “Le cumparam din Sri Lanka pentru 3 dolari/bucata. Apoi le aducem aici si le atasam instructiuni de spalare, in limbile engleza si franceza. De remarcat este ca nu precizam ca tricourile ar fi facute in Franta. Dar tu poti deduce asta, daca doresti. Pe urma...le asezam intr-un mod cat mai atractiv, iar in spatele lor agatam o fotografie enorma, superba, cu o femeie intr-un loc exotic, care poarta acel tricou”, explica retailerul.

Cum sa rezisti tentatiei? “Fixeaza-ti un buget lunar pentru cumparaturi si pune deoparte bani, intr-un plic, tocmai pentru acest scop. Cand plicul este gol, opreste-te din cheltuit”, spune Ramsey. “Un buget pus pe hartie te face sa te gandesti de doua ori inainte de a te lasa prada tentatiei de a cumpara”.

2. Promotiile nu sunt intotdeauna o afacere buna

2. Promotiile nu sunt intotdeauna o afacere buna“2 la pret de 1” sau pachetele la promotie te tenteaza sa faci cumparaturi mai des, crescand astfel vanzarile magazinelor, precum si valoarea bonurilor de casa. Vanatoarea de promotii se poate dovedi o afacere nu tocmai buna daca nu esti familiarizat cu marfa obisnuita a acelui magazin, dar mai ales cu preturile practicate in perioadele normale.

Cum sa rezisti tentatiei? “Cunoaste-ti retailerii preferati, brandurile, preturile, promotiile si discounturile lor si verifica intotdeauna zona cu produse aflate in lichidare pentru a evita sa platesti mai mult”, spune expertul financiar in cheltuielile de familie Ellie Kay, autoarea cartii “The 60-Minute Money Workout”. Intreaba-te: chiar am nevoie de doua pulovere sau doua perechi de blugi de acelasi fel?

3. Care este zona produselor scumpe din magazin

3. Care este zona produselor scumpe din magazin“Studiile despre cumparaturile en detail au aratat ca majoritatea oamenilor cotesc la dreapta cand intra intr-un magazin. Asta se intampla pentru ca majoritatea populatiei este dreptace si, deci, orientata spre dreapta”, spune Underhill.

Magazinele tin cont de asta si de aceea isi plaseaza produsele pe care le promoveaza tocmai in dreapta intrarii. Vei constata ca, in acea zona, muzica este data mai tare, ca panourile sunt mai bine luminate astfel incat sa te atraga. Aici este totodata locul unde sunt amplasate si cele mai scumpe produse din magazin.

Cum sa rezisti tentatiei? “Ramai fidel listei de cumparaturi si tine-ti banii in mana. Evita cat mai mult cardurile de credit si mergi direct spre ceea ce vrei sa iei”.

4. Produsele in lichidare de stoc sunt "ascunse"

4. Produsele in lichidare de stoc sunt "ascunse"Intotdeauna, produsele in lichidare de stoc se afla in spatele magazinelor, astfel incat cumparatorii sa fie tentati, in drumul lor, de alte articole mai scumpe. Trebuie sa treci de zonele cu produsele noi, precum si de cele aflate la promotie. Retailerii de abia asteapta ca atunci cand vei ajunge la zona cu lichidari de stocuri sa ai deja bratele pline cu alte produse.

Cum sa rezisti tentatiei? “Mergi direct catre zona cu produsele in lichidare de stoc pentru a gasi cele mai bune preturi”, spune Kay. “Astfel, vei avea termeni de comparatie intre preturile produselor similare din alte zone ale magazinului si vei putea face alegeri mai potrivite”.

Sursa foto: www.sxc.hu.

5. De ce e mereu dezordine in zona produselor in lichidare

5. De ce e mereu dezordine in zona produselor in lichidare“Este destul de greu sa cuceresti zona cu produsele in lichidare de stoc. In unele magazine ea este de asa natura amenajata incat sa nu-ti doresti sa petreci prea mult timp acolo”, arata Kay.

Retailerii stiu ca oamenii vor sa gaseasca repede marimea si pretul articolelor si sunt atrasi de cele aranjate frumos. Asadar, ei creeaza aceasta zona dezordonata tocmai pentru a-i face pe clienti sa se orienteze spre zona in care produsele sunt la preturi mai mari.

Cum rezisti tentatiei? “Niciodata sa nu faci cumparaturi cand esti presat de timp”, este de parere autoarea, argumentand ca altfel poti lua decizii pripite.

Sursa foto: www.sxc.hu.

6. Atentie la maruntisurile de langa casa de marcat

6. Atentie la maruntisurile de langa casa de marcatArticolele cumparate din impuls, precum bijuteriile, ochelarii de soare, parfumurile, nu sunt planificate. Ele sunt asezate in mod intentionat langa casele de marcat, tocmai pentru ca sa atraga atentia.

Cum sa rezisti tentatiei? Kay considera ca ca nu trebuie niciodata sa intri in magazin fara sa ai o lista. Poti sa te abati de la ea doar daca: platesti cu bani gheata, reducerea de pret este consistenta si produsul este de necesitate. “Nu numai ca aceste considerente iti vor domoli impulsul, dar te vor si ajuta sa faci cumparaturi in acelasi mod pe viitor”.

7. Cumperi mai mult cand iesi cu prietenii

7. Cumperi mai mult cand iesi cu prietenii“Doua prietene care se lasa prada oricaror tentatii pot cheltui cu mult peste limita”, spune Kay, iar retailerii fac orice pentru a incuraja acest tip de comportament.

Cum sa rezisti tentatiei? Kay explica faptul ca oamenii au “personalitati” de cumparatori diferite. “Unii oameni devin frustrati usor, alti cumparatori sunt impulsivi, iar o alta categorie este cea a persoanelor care sunt mai perseverente. Daca ai de gand sa te duci la cumparaturi insotit de un prieten, ia pe cineva care poate sa echilibreze impulsivitatea cu perseverenta (sau viceversa daca prietenul tau are nevoie de ajutor)”, spune specialista.

Ca un ultim sfat, poate si cel mai pretios: daca nu vrei sa cheltuiesti prea mult, atunci stai departe de malluri.