Erste a preluat BCR

Erste a preluat BCR

In decembrie 2005 grupul austriac Erste Bank a castigat finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR). Erste a platit peste 3,75 miliarde euro pentru un pachet de 61,88% din actiunile BCR.

In cadrul acestei tranzactii, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au vandut pachetul de 25% de actiuni pe care il detineau la BCR pentru circa 1,5 miliarde euro. Suma a fost de 8 ori mai mare decat cele 222 milioane dolari cu care cele doua institutii au achizitionat pachetul respectiv in 2003.

Pe piata bancara a mai avut loc in 2005 si acordul privind fuziunea HVB-Banca Tiriac

In prima jumatate a anului 2005, Bank Austria Creditanstalt a anuntat ca a ajuns la un acord privind fuziunea filialei din Romania, HVB Bank, cu Banca Comerciala Ion Tiriac.

Tot in 2005, Unicredit a cumparat HVB, moment care a marcat practic o prezenta puternica pentru italieni pe piata locala, care pana in acest moment aveau o prezenta redusa in Romania. In 2007, fuziunea de pe plan local s-a incheiat si a aparut UniCredit Tiriac Bank.



Sursa foto: Freedigitalphotos.net.

Vodafone a preluat pachetul majoritar din Mobifon

Vodafone a preluat pachetul majoritar din MobifonIn primavara lui 2005, Vodafone a preluat pachetul majoritar la Mobifon pentru o suma estimata la 2,5 miliarde dolari. Vodafone detinea deja 20,1% la Mobifon si a mai cumparat inca 79%

Compania telecom britanica a cumparat actiunile detinute de canadienii TIW la Mobifon, dar si la Oskar Mobil din Cehia, pentru o suma totala de 3,5 miliarde dolari. Analistii estimau la aceea daca ca cea mai mare parte a tranzactiei a fost orientata catre operatorul din Romania.

Ulterior Vodafone a cumpara si ultimul pachet de 0,9% din Mobifon de la omul de afaceri George Copos. In 2006, Copos a vandut cu peste 20 milioane dolari participatia de sub 1% din Mobifon.

France Telecom si-a majorat participatia la Orange Romania. Tranzactie de 523 milioane dolari

France Telecom si-a majorat participatia la Orange Romania. Tranzactie de 523 milioane dolariCompania France Telecom si-a majorat participatia la Orange Romania pana la 96,63%, cumparand un pachet de peste 23% din actiune de la un grup de investitori condus de AIG New Europe Fund, pentru 523 milioane dolari.


E.ON a preluat Electrica Muntenia si Distrigaz Nord.

E.ON a preluat Electrica Muntenia si Distrigaz Nord.E.ON a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat compania de distributie a energiei electrice Electrica Moldova si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord.

E.On Energie a preluat 51% din Electrica Muntenia cu 100 milioane euro si E.On Ruhrgas a preluat 51% din Distrigaz Nord pentru 300 milioane euro.


UPC a cumparat Astral Telecom

UPC a cumparat Astral TelecomPrin subsidiara sa europeana, UPC Broadband, Liberty Global a achizitionat 100% din actiunile companiei Astral Telecom pentru 407 milioane dolari (339 milioane euro).

Principalii actionari au Astral erau Cresianco Limited - 34,35% si Dixon Investments Overseas Limited - 25,69%.


CEZ cumpara Electrica Oltenia

CEZ cumpara Electrica OlteniaCompania ceha CEZ a preluat 24,6% din actiunile Electrica Oltenia pentru 47, 4 milioane euro. CEZ a majorat apoi capitalul social al Electrica Oltenia cu peste 100 milioane euro, valoarea totala a tranzactiei ajungand la 151 milioane euro.

Cosmote intra pe piata romaneasca. 120 milioane euro pentru 70% din Cosmorom

Cosmote intra pe piata romaneasca. 120 milioane euro pentru 70% din CosmoromCosmote a lansat primele servicii pe piata locala in decembrie 2005, dupa ce in acelasi an divizia de telefonie mobila a grupului grec OTE preluase pentru 120 de milioane de euro 70% din actiunile Cosmorom de la operatorul Romtelecom.

Enel a finalizat achizitia a 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea

Enel a finalizat achizitia a 51% din Electrica Banat si Electrica DobrogeaEnel a intrat pe piata locala in 2005 cand a finalizat achizitia a 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

Contractul de privatizare al celor doua companii a avut loc in vara lui 2004 si a fost primul proces de privatizare finalizat de statul roman in sectorul de distributie a energiei electrice.

Tranzactia Electrica Banat a fost de 69,1 milioane euro , iar Electrica Dobrogea de 42,7 milioane euro.
Cel mai important pas al Enel in Romania a venit insa dupa circa 2 ani, cand a preluat Electrica Muntenia Sud. Tranzactia a fost de peste 800 milioane euro.

Zentiva a preluat pachetul majoritar al Sicomed

Zentiva a preluat pachetul majoritar al SicomedZentiva a preluat in 2005 51% din Sicomed de la Venoma Holding in urma unei tranzactii de peste 100 milioane dolari.

Ulterior compania a a lansat o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capitalul social al Sicomed.

Un an mai tarziu, a alta tranzatie importanta are lor in pharma. Terapia Cluj este cumparata de Ranbaxy.

Kaufland a deschis primul magazin din Romania: Dupa 5 ani a depasit Carrefour la cifra de afaceri

Kaufland a deschis primul magazin din Romania: Dupa 5 ani a depasit Carrefour la cifra de afaceriPrimul magazin Kaufland in Romania s-a deschis in Bucuresti, in octombrie 2005. De atunci extinderea companiei a fost din ce in ce mai dinamica, in decembrie 2011 retailerul ajungand la 70 de unitati in Romania.

Germanii de la Kaufland, parte a grupului Schwartz, au devansat in 2010 Carrefour in topul celor mai mari retaileri din Romania, intrand si in topul celor mai mari 10 firme din Romania ca cifra de afaceri. In 2010, compania a obtinut afaceri de 1,11 mld. euro, in crestere cu peste 25%.
In acelasi timp, Carrefour inregistra o scadere a afacerilor de la 1,11 mld. euro, la 1,03 miliarde.

Gas de France a finalizat achizitia Distrigaz Sud

Gas de France a finalizat achizitia Distrigaz SudAchizitia Distrigaz Sud de catre Gas de France s-a finalizat in vara lui 2005. Gas de France a devenit actionarul majoitar al societatii. Gas de France a achitat 128 milioane euro pentru 30% din capitalul social al companiei si a realizat o majorare de capital.

Contractul de privatizare a fost semnat in 2004.