Analiza pietei de M&A la sase luni

Analiza pietei de M&A la sase luniPrimul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.

In primele sase luni din acest an
, au fost incheiate 78 de tranzactii (dintre care numai 43 de valoare anuntata), ce au totalizat sub 1 miliard de euro.


Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla ce alte evenimente din M&A au marcat ultima saptamana.

Cosmote cumpara Zapp

Cosmote cumpara ZappGrupul Cosmote a semnat la Bucuresti acordul de achizitie al companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp.

Suma pentru achizitia actiunilor Zapp
este estimata la aproximativ 61 milioane euro, iar Cosmote va prelua, in acelasi timp, si datoriile si obligatiile Zapp, estimate la aproximativ 146 milioane euro, dintre care, majoritatea vizeaza extinderea retelelor 3G si CDMA.

Tranzactia este evaluata astfel la peste 200 milioane de euro.

Deal in energie

Deal in energieAare-Tessin Ltd for Electricity, membra a grupului Alpiq Holding Ltd., a preluat compania romaneasca de furnizare a energiei electrice EHOL Distribution.

Tranzactia aferenta a fost incheiata la data de 1 iulie 2009, iar valoarea nu a fost facuta publica.

Octavian Radu se pregateste sa renunte la grupul RTC

Octavian Radu se pregateste sa renunte la grupul RTCOmul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC Holding si unul din cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata locala, a dat startul unui proces de extindere a actionariatului, care se va finaliza cu listarea sau vanzarea diviziilor grupului.

Anuntul lui Radu vine la putin timp dupa ce Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, a decis sa iasa complet din actionariatul Rompetrol. Totusi, demersul proprietarului RTC poate parea surprinzatoar in conditiile in care, de la inceputul anului, omul de afaceri a operat mai multe investitii.

Generali PPF a achizitionat in cadrul ofertei 16,87% din Ardaf

Generali PPF a achizitionat in cadrul ofertei 16,87% din ArdafGenerali PPF Holding, actionarul majoritar al Ardaf Bucuresti (ARDF) a achizitionat 16,87% din capitalul companiei de la micii actionari, carora le-a oferit 20,23 milioane lei pentru actiuni.

Astfel, Generali PPF a ajuns sa detina 98,87% din Ardaf, dupa ce a preluat de la actionarii minoritari circa 183 milioane de titluri pentru 20,23 milioane lei (4,81 milioane euro), potrivit informatiilor furnizate de intermediarul ofertei, ING Bank Romania.

O noua fuziune in Pilonul II

O noua fuziune in Pilonul IIBCR Administrare Fond de Pensii a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) documentatia pentru fuziunea fondului de pensii private obligatorii pe care il administreaza cu fondul gestionat de OTP Fond de Pensii, a declarat, pentru Wall-Street, Simona Ditescu, CEO al BCR Administrare Fond de Pensii.

Cel mai mare deal al unui grup chinez

Cel mai mare deal al unui grup chinezSinopec, cea mai mare rafinarie petroliera din China, a ajuns la un acord pentru cumpararea companiei elvetiene Addax Petroleum Corp, pentru 7,24 miliarde dolari, marcand cea mai mare achizitie internationala a unui grup chinez.

Piata mondiala de M&A, la sase luni

Piata mondiala de M&A, la sase luniPiata de M&A s-a contractat pe plan mondial cu 36% in primul semestru, pe fondul volatilitatii pietelor de capital si a accesului mai greoi la finantare, ce au “paralizat” vanzatorii si cumparatorii, in timp ce atentia a fost captata de ajutoarele guvernamentale, releva datele preliminare ale unui studiu Dealogic, citat de Wall Street Journal.



Top 10 banci de investitii

Top 10 banci de investitiiPe plan mondial, bancile de investitii au inregistrat venituri de 2 miliarde de dolari din onorarii, pentru tranzactiile incheiate de la inceputul lunii aprilie, ceea ce se traduce printr-un declin de 78% fata de cele 9 miliarde de dolari generate de comisioane in al doilea trimestru al anului trecut.

Vezi cum arata Top 10 banci de investitii.

T-Mobile UK ar putea fi vanduta

T-Mobile UK ar putea fi vandutaVodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, ar putea lansa o oferta de preluare a T-Mobile UK Ltd, divizia wireless a Deutsche Telekom AG.

De asemenea, Telefonica si France Telecom ar putea intra in cursa pentru preluarea T-Mobile UK.