Top 10 consultanti financiari in M&A

Top 10 consultanti financiari in M&AGrupul financiar american Citigroup este consultantul financiar care a intermediat atat cele mai valoroase tranzactii in primele sase luni din 2009, cat si cele mai multe deal-uri (doua, in valoare totala de de 827 milioane de dolari), potrivit unei analize a companie de cercetare DealWatch.

Conform metodologiei DealWatch, au fost luate in considerare tranzactiile de tipul fuziuni si achizitii si IPO-urile (ofertele publice initiale) mai mari de un milion de dolari.

Primul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.

Banca franceza de investitii BNP Paribas, pozitia a doua in clasament, a fost consultant doar pentru o tranzactie, in valoare de 293 mil. dolari, fiind urmata in clasamentul consultantilor financiari implicati in piata de fuziuni si achizitii de banca de investitii europeana Rothschild, cu o tranzactie in valoare de 293 milioane de dolari. Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu.

Atat Citigroup, cat si Rotschild au avut rolul de consultanti financiari ai Cosmote in cea mai mare tranzactie IT din 2009, preluarea companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp.

Banca americana de investitii JP Morgan Chase ocupa locul patru cu o singura tranzactie, in valoare de 242 milioane de dolari. Spre comparatie, JP Morgan Chase ocupa anul trecut locul trei in topul celor mai active firme de consultanta in M&A-ul romanesc, cu trei tranzactii in valoare de 2,868 mld. dolari.

Mai departe, locul cinci este ocupat de Cenkos Securities, cu o tranzactie intermediata in valoare de 19 milioane de dolari, urmata de banca de investitii Lazard, condusa de legendarul Bruce Wasserstein. Lazard si-a revenit dupa o perioada de turbulente pe pietele financiare si a raportat castiguri trimestriale peste asteptari: castigurile bancii de investitii au scazut cu doar 18% in al doilea trimestru, in contextul unei reveniri pe zona restructurarilor de afaceri.

Conform metodologiei DealWatch, clasamentul cuprinde atat tranzactiile locale, cat si deal-urile regionale cu grupuri care au active in Romania, dar si preluari care au parti implicate in Romania. Spre exemplu, consultantul financiar al Black Sea Global Properties, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, in preluarea unei participatii in cadrul Deutsche Land a fost banca de investitii Lazard.

In top 10 cele mai active companii de consultanta si banci de investitii in fuziuni si achizitii (M&A) regasim si doi jucatori autohtoni independenti: Altria Capital, care a intermedit preluarea de catre fondul de investitii Ged a companiei Diamedix (16 mil. $), si preluarea a 52% din firma cu activitati de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment (BMR) de catre grupul italian Gi Group (2 mil. $). [Culisele tranzactiei Gi Group – Barnett McCall]

Altria Capital, casa de investitii controlata de Marian Tescaru, a mai intermediat in 2009 un deal, insa acesta nu a fost facut public, potrivit celor declarate de pentru Wall-Street.

Citeste si Un an dramatic pentru bancherii independenti de investitii: Profit si afaceri in cadere libera

Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilor
Loc Companie Valoare
Nr.
1.
Citigroup 827 2
2. BNP Paribas 293 1
3. Rothschild 293 1
4. JP Morgan Chase 242 1
5. Cenkos Securities 19 1
6. Lazard 19 1
7. Altria Capital 16 1
8. Royal Bank of Scotland 9 1
9. Osprey Partners 2 1
10. Saski Partners n.a. 1

Sursa: DealWatch

Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactii

Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactiiSchoenherr este casa de avocatura care a intermediat in primul semestru din 2009 cele mai valoroase tranzactii, compania fiind consultant pentru 3 “deal-uri” corporate, in valoare de 294 milioane de dolari.

Casa de avocatura austriaca este urmata in clasamentul consultantilor legali implicati in piata de fuziuni si achizitii de grupul Norton Rose, care a asistat in perioada analizata doua tranzactii valoare de 293 milioane de dolari.

De asemenea, biroul de avocatura Stoica si Asociatii, detinut de Valeriu Stoica, a asistat juridic doua tranzactii in valoare de 293 milioane de dolari, ocupand astfel pozitia a treia in clasamentul caselor de avocatura intocmit in functie de valoarea tranzactiilor asistate in primul semestru. Grupurile Freshfields Bruckhaus Deringer si Lina, Guia & Asociatii au asistat cate o tranzactie de 293 milioane de dolari.

Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactii
Loc
Casa de avocatura Valoare
Nr. deal-uri
1. Schoenherr 294 3
2. Norton Rose 293 2
3. Stoica & Asociatii 293 2
4. Freshfields Bruckhaus Deringer 293 1
5. Lina, Guia & Asociatii 293 1
6. Conyers Dill & Pearman 242 1
7. Dewey & LeBoeuf 242 1
8. Herbert Smith 242 1
9. Latham & Watkins 242 1
10. Simpson Thacher & Bartlett 242 1

Sursa: DealWatch

Top 10 case de avocatura/Nr. deal-uri

Top 10 case de avocatura/Nr. deal-uriIn clasamentul intocmit in functie de numarul de tranzactii, casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii (5 tranzactii, 90 milioane de dolari) ocupa primul loc, fiind urmata de casa de avocatura Popovici Nitu&Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil (4 tranzactii, 71 milioane de dolari).

Casa de avocatura DLA Piper, unul dintre cei mai mari jucatori straini intrati recent pe piata locala de profil, ocupa locul trei cu patru tranzactii anuntate in valoare de 71 milioane de dolari. [Marian Dinu, DLA Piper: Curajul de a face tranzactii inca lipseste]

Austriecii de la Schoenherr, pozitia a patra cu 3 tranzactii, este urmata de D&B David si Baias, corespondenta a companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, care a asistat trei tranzactii in valoare de 60 milioane de dolari.

Citeste si Ancuta Leach, Wolf Theiss: Vremurile grele stimuleaza creativitatea in M&A

Topul caselor de avocatura/Nr. deal-uri
Loc Casa de avocatura Nr. deal-uri Valoare
1. Tuca Zbârcea & Asociatii 5 90
2. Popovici Nitu & Asociatii 4 71
3. DLA Piper 4 22
4. Schoenherr 3 294
5. D&B David si Baias 3 60
6. Vilau & Mitel 3 18
7. Norton Rose 2 293
8. Stoica & Asociatii 2 293
9. Allen & Overy* 2 15
10. NNDKP 2 n.a.
* cu Radu Taracila Padurari Retevoescu

Sursa: DealWatch