Prea multi birocrati intr-un sistem gripat

Prea multi birocrati intr-un sistem gripatOmul de afaceri Dinu Patriciu declara in februarie ca Guvernul de atunci nu a adoptat nicio masura in fata crizei economice si ca 80% din birocrati ar trebui dati afara si nu 20%, cat a propus Executivul.

„Economia romaneasca are gripa si a fost tratata cu aspirina. Guvernul nu a adoptat nicio masura in fata crizei economice. Nu cu 20%, ci cu 80% ar trebui diminuat numarul bugetarilor, la nivel local si central. Adica 4 din 5 birocrati ar trebui dati afara, si asta inseamna sa economisesti 8,5 miliarde de euro anual, dupa care vii si faci investitii. Ei consuma foarte mult”, spunea Patriciu, pe atunci inca director general al grupului Rompetrol, controlat de controlat de compania kazaha KazMunaiGaz, care a cumparat in august 2007 o participatie de 75% din capitalul Rompetrol Group N.V. de la Dinu Patriciu.

Tot in luna februarie, bilantul pe 2008 al Rompetrol nu arata prea bine pentru o industrie care intrase deja in recul. Rompetrol Rafinare, "perla" grupului, inregistrase in 2008 pierderi-record, de 490,61 milioane de lei, desi cifra de afaceri sporise cu 60%.

Fabian iese de pe bursa londoneza

Fabian iese de pe bursa londonezaCompania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin interemediul Rompetrol Holding SA, care preluat in februarie peste 90% din actiunile fondului de investitii Fabian Romania, anunta in martie ca va delista luna viitoare fondul de la bursa londoneza.

BSGP dorea astfel sa isi mareasca participatia detinuta la Fabian la 100%, preluand si restul actiunilor in urmatoarele saptamani. In calitate de actionar majoritar, compania a cerut atunci delistarea fondului Fabian Romania de pe piata Alternative Investment Market (AIM), administrata de Bursa de Valori din Londra, incepand cu data de 8 aprilie.

La sfarsitul anului 2006, Fabian a reusit sa obtina 40 de milioane de euro prin listarea pe bursa londoneza.

Singur in topul Forbes

Singur in topul ForbesOmul de afaceri Dinu Patriciu este singurul roman care apare anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes si publicat in mai. Averea lui Patriciu era estimata la 1,8 miliarde de dolari, in scadere fata de cele 2,5 miliarde de dolari pe care omul de afaceri le avea cu un an inainte. In clasamentul de anul trecut, Romania era reprezentata si de omul de afaceri Ion Tiriac, a carui avere era estimata de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, insa in topul de anul acesta numele fostului tenismen roman nu mai apare.

Ce spunea cel mai bogat roman despre imprumutul pe care Romania voia sa-l ia atunci de la Fondul Monetar International? "Imprumutul de la FMI este un semnal foarte prost, de slabiciune. Un investitor privat nu se mai uita pe ratingurile date pe firma", declara omul de afaceri, adaugand ca se poate trai chiar mai bine pe timp de criza, "daca stii sa o speculezi".

Fondatorul Rompetrol mai spunea ca printre solutiile la care ar trebui sa se recurga pe timp de criza sunt reducerea TVA la 15% si a cotei unice la 10%. In ceea ce priveste evolutia pretului barilului de petrol, Dinu Patriciu considera ca "petrolul a ajuns la un punct care pare de echilibru, dar, pe termen mediu si lung, se va duce in sus".

Tot in luna mai, Tribunalul Bucuresti a dispus audierea omului de afaceri, judecat pentru initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret in cazul creantei Libia.

Exit total din Rompetrol

Exit total din Rompetrol"Este un zvon de presa care nu poate fi confirmat", declara Dinu Patriuciu in iunie, pentru cotidianul Adevarul, dupa ce in Ziarul Financiar aparusera informatii potrivit carora omul de afaceri discuta intens cu kazahii de la KazMunaiGaz (KMG) vanzarea pachetului de 25% din actiuni pe care inca le mai controla.

La sfarsitul lunii, omul de afaceri anunta ca a vandut si restul de 25% din Rompetrol pe care il mai detinea catre KazMunaiGaz (KMG). Kazahii de la KazMunaiGaz se inhamau la datorii istorice catre statul roman si la pierderi uriase cu Petromidia, acum fosta “perla” a lui Dinu Patriciu.

"De cand am preluat controlul Rompetrol in 1998 si pana in prezent, am transformat o companie care era declarata de catre World Bank un activ distrus, pierdut, intr-o companie petroliera moderna, europeana, de succes, care opereaza in prezent in 13 tari, la standardele cele mai inalte de competitivitate. Am certitudinea ca actionarul KMG impartaseste pe deplin angajamentul si increderea mea in viitorul Rompetrol", a afirmat Patriciu dupa tranzactia cu compania de stat kazaha.

Omul de afaceri Dinu Patriciu mai prelua atunci, prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP), o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.

Totodata, compania Marine Resources Exploration International SRL (Marexin), controlata de grupul detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, Rompetrol Holding, informeaza intr-un comunicat ca a investit peste 20 mil dolari in proiecte de cercetare si dezvoltarea tehnologiilor.

In plus, Rompetrol Rafinare (RRC), anunta ca vrea sa majoreze capitalurile sociale ale diviziilor sale, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Downstream, cu 253,38 milioane lei, respectiv 630 milioane lei.

Bursa, o loterie nelichida

Bursa, o loterie nelichidaOmul de afaceri Dinu Patriciu declara in iulie, in cadrul deschiderii sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti, ca pe piata romaneasca nu exista decat oportunitatea de a pierde bani, comparand bursa cu o loterie nelichida.

“Cred in viitorul BVB, doar daca va fi suficient de desteapta sa ajunga o bursa regionala. Nu cred ca asa cum este astazi poate sa supravietuiasca. Bursa trebuie sa devina un loc de listare a companiilor din regiune, care sa nu excluda tari precum Moldova, Bulgaria, Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia. Este nevoie de un motor al integrarii si Bursa de la Bucuresti poate fi acest motor", spunea atunci fondatorul Rompetrol.

Patriciu schimba tot atunci numele companiei Rompetrol Holding in DP Holding, pentru a nu se confunda cu grupul Rompetrol. “Pentru a nu crea confuzie cu Grupul Rompetrol voi schimba denumirea Rompetrol Holding in DP Holding din acest an. Avocatii mei se ocupa acum de acest lucru. Sediul holdingului va ramane in Elvetia”, declara Dinu Patriciu.

Rompetrol Holding are in prezent pana in 10.000 angajati, dintre care 1.100 de angajati apartin trustului sau de presa, Adevarul Holding.

O criza din prostie politica

O criza din prostie politicaOmul de afaceri Dinu Patriciu a declarat in august ca singurul sector cu potential este retailul, care reprezinta 35 miliarde de euro din produsul intern brut (PIB) si trage dupa el o multime de alte industrii, cum ar fi constructiile, adaugand ca, in Romania, criza economica tine de "prostia politica".

Patriciu a mai spus ca luna septembrie a fost cea mai neagra a anului trecut si ca, in Romania, criza nu a atins inca punctul critic. "Care relansare economica? Ma uit la ei (n.r. oamenii politici) cum dau din gura si spun trasnai, de mi-e si frica sa mai deschid televizorul", a spus Dinu Patriciu.

Omul de afaceri a afirmat atunci ca Romania ar trebui eliberata de birocrati. "Fara debirocratizare sau dereglementare, Romania se indreapta spre cimitir. Mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa o debirocratizam, chiar si dupa cinci ani, cand va fi mai saraca".

Asociat cu un fost premier pentru cumpararea Bancii Populare din Georgia

Asociat cu un fost premier pentru cumpararea Bancii Populare din GeorgiaOmul de afaceri roman Dinu Patriciu si fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze au cumparat, in septembrie, Banca Populara a Georgiei, prin intermediul unui vehicul de investitii, de la compania Eurooil, subsidiara a RAK Investment.

In ianuarie 2009, compania Eurooil, inregistrata in Marea Britanie, a cumparat 65% din actiunile Bancii Populare, reusind apoi sa-si creasca participatia la 89%. Eurooil avea intentia sa obtina 100% din actiuni. In acea perioada, noul cumparator a vandut toate activele non-bancare. Banca Populara din Georgia a fost fondata in octombrie 2002 si are 211 de unitati in intreaga tara, fiind a 27 banca din statul caucazian ca marime, potrivit Interfax.

Tot atunci, compania Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-a majorat participatia la fondul german Deutsche Land, de la 29,9% pana la 32,1%, lansand si o ofera de preluare integrala a companiei, informa un comunicat al BSGP.

Petrolistul pasionat de banci

Petrolistul pasionat de banciOmul de afaceri Dinu Patriciu a declarat in octombrie ca vrea sa se extinda in sectorul bancar si sa cumpere una-doua banci pe an in tari care incep sa se dezvolte, cu o legislatie liberala, vizand state din Asia Centrala si de Sud-Est sau din Africa.

In plus, fondatorul Rompetrol spunea ca ca este dispus sa riste investitii de cateva miliarde de euro in Marexin si in namolul sapropelic, in urmatorii ani, considerand gazhidratii ca fiind sursa de energie a viitorului. „Marexin e o idee frumoasa. Investitia pe care vreau sa o fac in tehnologie pentru Marexin are noua zerouri. Va fi asadar de ordinul miliardelor de euro, in urmatorii cativa ani, si va fi in asociere cu cineva. Iar intre trei si opt ani, va produce. Este o investitie curajoasa”, a declarat Patriciu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu mai afirma ca isi va vinde toate companiile, atunci cand acestea vor ajunge la maturitate, la fel cum a facut si in cazul Rompetrol. "Cumpar, dezvolt si apoi vand. Venture-capital (capital de risc, n.r.). Asta am facut toata viata. Asta se va intampla cu toate investitiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie", a precizat Dinu Patriciu.

Pe de alta parte, petrolistul din tata in fiu, mai spunea in cadrul unui forum organizat la Bucuresti pe tema energiei ca uraste conductele de petrol si ca regiunea Marii Negre ar trebui vazuta si ca un producator cu potential energetic inca nedescoperit.

Prezent la Black Sea Energy and Economic Forum, Dinu Patriciu a subliniat atunci importanta Guvernului in sprijinirea mediului de afaceri, dar si in crearea unei comunitati in jurul acestuia. "Cred in guvernele care ajuta oamenii de afaceri sa creasca, si aici ma refer in mod special la regiunea Marii Negre", a spus fondatorul Rompetrol.

Masuri de criza

Masuri de crizaRomania trebuie sa micsoreze cota unica si TVA si sa renunte la 4 din 5 bugetari in urmatoarele luni, astfel incat "sa ne vedem de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic". Cu toate acestea, in 2010 tara se va confrunta cu problema somajului si cu "o lipsa acuta de bani", spunea Dinu Patriciu in noiembrie.

"Trebuie sa micsoram cota unica, TVA (taxa pe valoarea adaugata, n.r.), sa acceptam deficite temporare, pentru ca Romania sa creasca cu putere. Trebuie sa plece patru din cinci bugetari si desigur ca nu pot fi lasati pe drumuri, dar crestere economica le poate oferi o sansa. Sa ne vedem de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic", a spus Patriciu, citat de NewsIn, fara a preciza cu cat ar trebui micsorate impozitele.

El a adaugat ca prioritatile pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere in perioada urmatoare sunt descentralizarea si dereglementarea, pe care trebuie sa realizaze in urmatoarele luni, sustinand ideea unei "terapii de soc" pentru revenirea din recesiune.

Vot contra Basescu si proces pentru 2,5 mil. euro

Vot contra Basescu si proces pentru 2,5 mil. euro"Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu", declara Traian Basescu, aproape izbucnind in plans, la finalul unei conferinte de presa din decembrie in care a prezentat avizul Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) cu privire la inregistrarea video in care presedintele lovea un copil la o manifestare electorala din 2004.

Cateva zile mai tarziu, pe 6 decembrie, Dinu Patriciu vota pentru o "tara linistita si sanatoasa". "Tara asta este o tara sanatoasa. Sunt convins ca oamenii acestei tari sunt sanatosi la minte si nu mai pot suporta scandal, dezinformare si tot felul de teorii ale conspiratiei", a spus atunci Patriciu.

Britanicul Michael Lloyd, cel care timp de opt ani a condus proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, a fost numit in conducerea fondului german de investitii Rutley European Property Limited, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Spre sfarsitul lunii, Tribunalul Bucuresti a decis sa amane pentru 22 martie 2010 procesul in care omul de afaceri Bogdan Buzaianu l-a chemat in judecata pe Dinu Patriciu, pentru ca acesta din urma ar refuza sa ii plateasca o datorie de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Cererea a fost acceptata de Tribunal, care a acordat un nou termen pentru 22 martie 2010. Omul de afaceri Bogdan Buzaianu l-a dat in judecata, la Tribunalul Bucuresti, la sfarsitul lunii octombrie, pe Dinu Patriciu, pe care il acuza ca nu i-a inapoiat un imprumut de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe care i l-ar fi acordat in octombrie 2006, potrivit cotidianului “Evenimentul Zilei”.