.

1. Constructia de autostrazi

1. Constructia de autostraziRadu Berceanu (foto), vechiul si noul ministru al Transporturilor, s-a angajat, prin programul pe care l-a depus in momentul numirii sale in functie, ca in 2010 vor fi receptionati 101,46 km de autostrada. De asemenea, el a mai spus ca vor avea loc lucrari de executie pe un total de 508,1 km de autostrada.

Insa, lucrarile se vor desfasura doar in masura in care vor fi obtinute finantarile necesare.

In 2009, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a finalizat 42,3 km de autostrada si a executat lucrari la 243 km.

Compania estimeaza ca pentru realizarea obiectivului propus va avea nevoie in cursul anului viitor de un fond de 4,8 miliarde de lei numai pentru cei 101,46 de kilometri mentionati, dintr-un total bugetar de peste 9,2 miliarde de lei la nivelul companiei de drumuri.

Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Christian Silva

2. Disponibilizarile de muncitori

2. Disponibilizarile de muncitori2010 ar putea aduce noi disponibilizari in cadrul firmelor de constructii, in conditiile in care cele mai optimiste variante vehiculate in piata indica o revenire a sectorului abia din a doua parte a anului.

Anul trecut, criza financiara a muscat serios din domeniul constructiilor incepand cu al doilea semestru al anului trecut, bilantul din perioada iulie 2008 – iulie 2009 indicand o reducere a personalului din sector cu circa 57.000 de oameni.

In conditiile in care numarul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) in intervalul iulie 2008 - iulie 2009 a fost de peste 227.000 de persoane, 25% din angajatii disponibilizati la nivel national au fost din domeniul constructiilor.

De asemenea, este foarte probabil ca numarul somerilor din constructii sa se mareasca in urmatoarea perioada, avand in vedere ca se estimeaza ca numarul disponibilizatilor, la nivel national, va urca pana spre pragul de un milion de persoane.

3. Pretul materialelor de constructii

3. Pretul materialelor de constructiiPretul materialelor de constructii ar putea sa creasca in 2010, avand in vedere valul scumpirilor anuntate deja pentru diverse categorii de produse si servicii.

Pe de alta parte, in conditiile in care cererea se va pastra la fel de redusa ca anul trecut, este posbil ca producatorii de materiale de constructii sa mentina sau chiar sa reduca preturile.

In acelasi timp, unele companii ar putea alege sa se orienteze catre comercializarea de produse cu un pret ridicat, incercand sa profite astfel de nisa produselor de lux.

Printre companiile active in segmentul constructiilor care au mizat in 2009 pe marjele de profit mari ce se pot obtine din vanzarea produselor scumpe se numara producatorul de vopsele Fabryo Corporation, distribuitorul de placi ceramice Delta Distribution sau producatorul de tigla metalica Lindab Romania.

4. Vanzarile de ciment

4. Vanzarile de cimentProducatorii de ciment mizeaza pe o revenire a vanzarilor in a doua partea a anului, dupa ce, in primele noua luni din 2009, companiile de profil au inregistrat scaderi de zeci de procente, atat in ceea ce priveste consumul, cat si vanzarile.

Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, unul din cei trei producatori de ciment care activeaza pe piata romaneasca, declara la sfarsitul lunii octombrie ca nivelul consumului de ciment va scadea cu 30% in 2009, pana la 7 milioane de tone.

“Companiile din industria constructiilor, implicit si noi, producatorii de ciment, au mizat in 2009 pe cele 10 miliarde de euro pe care autoritatile au promis ca le vor investi in infrastructura. Dar banii nu au venit. Acest lucru a avut un impact direct si asupra productiei si consumului de ciment, care va scadea cu 30% pana la finalul anului”, spunea Rohan, care detine si functia de presedinte al Patronatului din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM).

Un alt lucru de urmarit in 2010 in ceea ce priveste industria cimentului va fi modul in care vor evolua preturile, avand in vedere ca in 2009 producatorii au adoptat, fiecare, o strategie distincta, respectiv scadere, crestere si stagnare.

5. Listarea AdePlast

5. Listarea AdePlastProducatorul de materiale de constructii AdePlast din Oradea, cu afaceri de 31 milioane de euro in 2008, controlat de omul de afaceri Marcel Barbut, intentioneaza sa listeze compania la bursa din Sibiu (Sibex), in vederea atragerii de finantari pentru constructia de noi fabrici.

Totodata, Barbut ia in calcul si listarea AdePlast pe piata de capital din Polonia.


“Listarea la bursa inseamna atragerea de fonduri pentru investitii. Ramane de stabilit cat de mare va fi pachetul listat, dar, cu siguranta, acesta nu va depasi 49%. Suma ideala pe care vrem sa o atingem in urma listarii este de aproximativ 16 milioane de euro”, spunea recent Marcel Barbut.

Omul de afaceri vrea sa listeze compania la bursa din Sibiu si nu pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar daca in 2007 parea dispus sa listeze producatorul de materiale de constructii pe piata centrala.

Printre cele mai cunoscute companii cu activitati in domeniul constructiilor, prezente deja pe piata de capital din Romania, se numara producatorul de ciment Lafarge Agregate si Betoane, Teraplast, furnizor de solutii si sisteme integrate in domeniul instalatiilor si constructiilor, dezvoltatorul imobiliar Impact, firma de constructii Comcm Constanta si Condmag, care executa lucrari de constructii ale proiectelor utilitare pentru fluide.

6. Tranzactii si falimente de criza

6. Tranzactii si falimente de crizaAmanarea revenirii sectorului constructiilor ar putea genera oportunitati de achizitii pentru jucatorii stabili, dar si proceduri de faliment sau insolvente.

Anul trecut, in octombrie, grupul olandez Imtech, cu afaceri anule de 3,8 miliarde de euro, a preluat compania romaneasca Arconi Group , specializata in instalari si servicii de intretinere pentru retele utilitare.

Imtech a surprins piata romaneasca cu aceasta tranzactie, in conditiile in care sectorul local de constructii a fost foarte afectat de criza financiara globala.

In afara Romaniei, olandezii sunt o prezenta puternica si in alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Austria, Elvetia, Polonia, Croatia, Rusia, Ungaria, Bulgaria si Cehia.

Negocierile dintre Imtech si Arconi au durat aproape trei ani, suma platita de olandezi fiind cuprinsa intre 10 si 15 milioane de euro, potrivit specialistilor in funziuni si achizitii consultati de Wall-Street la momentul anuntului tranzactiei.

De cealalta partea, cel mai mediatizat caz de insolventa din 2009 in sectorul constructiilor a fost cel al distribuitorului de placi ceramice Delta Distribuition.

Compania a decis sa intre in insolventa dupa un litigiu cu producatorul de gresie si faianta Lasselsberger Romania.

7. Germanii de la Xella pornesc fabrica de BCA

7. Germanii de la Xella pornesc fabrica de BCAProducatorul german de materiale de constructii Xella, prezent pe piata locala din 1997, prin intermediul marcii de YTONG (BCA), a finalizat constructia unei unitati de productie pe piata locala, in apropierea Ploiestiului.

Germanii intentioneaza sa demareze productia in 2010, in conditiile in care piata de profil se prezinta destul de aglomerata, iar criza si-a luat partea leului.

Grupul Xella, proprietarul companiilor de investitii private PAI Partners si Goldman Sachs Capital Partners, are peste 7.000 de angajati la nivel global. In 2008, grupul a avut vanzari de 1,4 miliarde de euro.

Printre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de BCA se numara Macon-Simcor, Celco Constanta, Soceram, Ecoblock, Somaco Grup si Xella Romania.

Sursa foto: xella-group.com