10 job-uri pentru viitor

10 job-uri pentru viitorDupa primul trimestru al acestui an piata fortei de munca da primele semne de revenire, in conditiile in care rata somajului a inregistrat cea mai mica apreciere (0,06% in luna martie) de la instalarea crizei in Romania, iar companiile din IT si outsourcing pun la bataie peste 1.000 de joburi numai in Capitala.

In acest context, slujbele cu un grad semnificativ de specializare din industrile IT&C, BPO, farma si sectorul financiar-bancar, mai putin afectate de efectele crizei in 2009 , si cele specifice unor profesii liberale, cum ar fi posturile de medicii ofertati pe pietele din Europa, se situeaza in fruntea unui clasament al celor mai cautate joburi in anul 2010, potrivit recruiterilor consultati de Wall-Street.

Desi anul trecut a scazut in valoare cu 12% la 8,2 miliarde de euro, industria locala IT&C, cu aproximativ 130.000 de angajati, continua angajarile in acest an, site-urile de recrutare publicand peste 3700 de joburi la inceputul lunii aprilie, cu 17% in crestere fata de luna precedenta. Piata farmaceutica locala, cu o crestere de 12% in lei in ianuarie comparativ cu ianuarie 2009, la 748,54 mil. lei (180,76 mil. euro), potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, scotea la concurs in total 1528 de slujbe in luna aprilie, potrivit agregatorului de site-uri de recrutare balaur.ro.

Similar, desi anul trecut s-a soldat cu disponibilizari semnificative in sectorul bancar, prima luna din trimestrul al doilea aducea o crestere de 17% pentru ofertele din sectorul financiar-bancar.

Topul celor mai cautati specialisti nu implica o ierarhizare a “norocosilor anului 2010”, ci mai degraba o enumerare a 10 pozitii castigatoare ofertate de companiile de dimensiuni medii si mari. Criteriile folosite de specialistii in resurse umane in intocmirea topului au implicat comparatia nivelului salarial din anul 2009 fata de 2008 pentru cele 10 pozitii, numarul de posturi vacante prezente in acest moment pe piata, posibilitatea de urcare pe scara profesionala si gradul de interes estimat in urmatorii ani pentru acesti specialisti.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla care sunt cei mai cautati specialisti in 2010.

#1 Solutions Architect

#1 Solutions ArchitectCei mai cautati specialisti IT in 2009 si primele luni ale lui 2010 au fost programatorii pe tehnologii Java si C/C++, precum si programatorii web (PHP), administratorii de sistem (Linux) si administratorii de aplicatii.

Companiile specializate in recrutarea in sectorul IT au inregistrat solicitari si pentru pozitii care presupuneau specializari mai greu de gasit pe piata sau un nivel de expertiza ridicat, asa cum sunt functiile Solution Architect, Information Security Specialist, Business Intelligence Developer, sustine Ariadna Sutac, manager general al companiei de recrutare specializate in domeniul IT Brainspotting.

“Desi volumul cererii pentru programatori si administratori de aplicatii / sistem este mult mai mare, per total, decat in cazul specialistilor seniori cu competente mai rare, pentru cei din a doua categorie viitorul arata mult mai interesant. Pentru ei va exista intotdeauna un loc pe piata in urmatorii ani, iar angajatorii vor pune mare pret pe cunostintele si abilitatile lor, asa cum o fac si in prezent”, mentioneaza Sutac.

“Solution Architect-ul este cel care, dupa intelegerea cerintelor clientului (intern sau extern),
poate creiona solutia IT cea mai potrivita, care de obicei cuprinde atat partea hardware, cat si cea software. Pentru a-si putea asuma o asemenea responsabilitate, el trebuie sa aiba in spate experienta unei multitudini de proiecte implementate, sa stie ce compatibilitati sau incompatibilitati exista intre diverse tehnologii si ce probleme pot aparea in exploatarea diverselor alternative”, spune Sutac.

Pentru a accede la o astfel de slujba, un specialist in IT trebuie sa aiba peste sase ani de experienta in munca, sa poata opera in programele MS Visio sau Rational Rose si sa cunoasca limbajele de programare (J2EE), Java, baze de date(Oracle/ DB2/ SQL Server).

Remuneratia primita de un angajat in functia de Solutions Architect depinde de marimea puterii financiare a companiei angajatoare si de dimensiunea proiectelor contractate. “Ca interval al salariului net se poate discuta de 2.000-2.500 euro pe luna, in anumite cazuri remuneratia putand sa depaseasca aceasta suma”, declara Sutac.

Pentru ca pe piata muncii din Romania nu exista inca o uniformizare a salariilor pe categorii de pozitii si nivel de experienta, intervalele mentionate sunt orientative si se aplica, estimativ, unei proportii de aproximativ 85% din totalul specialistilor incadrati pe pozitii de acel tip.





#2 Specialist in securitatea informatiei

#2 Specialist in securitatea informatieiCu o experienta de minim 4-5 ani pe o pozitie asemanatoare, job-urile pentru specialist in securitatea informatiei se inscriu in coordonatele unor slujbe care vor fi la mare cautare in urmatorii ani. Salariile s-au mentinut in parametrii anului trecut, intre 1.000 si 2.000 de euro net, remuneratia crescand in functie de experienta si certificarile obtinute de angajat pana la pragul de 3.000 de euro net.

Un specialist in securitatea informatiei
este responsabil de implementarea politicilor si procedurilor pentru pastrarea securitatatii informatiilor, identificarea riscurilor si vulnerabilitatii retelelor, mentinerea integritatii operationale a sistemului si de monitorizarea si evaluarea periodica a sistemului.

Cerintele pentru un astfel de post includ absolvirea unei facultati de profil, certificari CISM si CISSP, o excelenta cunoastere a standardelor de securitate in IT, fluenta in limba engleza si capacitatea de a evalua riscurile implementarii unor politici de securitate la nivelul business-ului.

“Specialistii in securitatea informatiei sunt cautati de catre companiile multinationale din telecom si sectorul bancar care au sisteme IT complexe si care detin si utilizeaza volume mari de informatii cu caracter confidential. De asemenea, companiile de consultanta ce ofera clientilor servicii de auditare a sistemelor informatice vor cauta competentele specifice acestui tip de profil”, explica Sutac.

#3 Business Inteligence Developer

#3 Business Inteligence DeveloperCu o experienta in IT de minim patru ani, candidatul in functia de Busines Inteligence Developer va gasi locul de obicei in cadrul unei companii multinationale care opereaza volume mari de date, grupate in depozite de date (datawarehouse), dar care doreste totodata multiple rapoarte avansate si intr-un timp foarte scurt pe baza datelor respective.

Cerintele fisei postului pentru un Business Inteligence Developer contin:

• Respectarea cerintelor clientilor prin crearea, dezvoltarea si mentinerea bazei de date ETL
• Participarea in procesul de decizie asupra modelului architectural pe durata dezvoltarii fazelor proiectului
• Colaborarea cu dezvoltatorii sau administratorii de aplicatii pentru a simplifica sau eficientiza fluxul de date dintre sistemele interne/externe si centrul de date
• Participarea la activitatea departamentulor BO (business Objects) si Design & Dezvoltare
• Asigurarea documentatiei oficiale pentru toate proiectele de dezvoltare
• Comunicarea cu dezvoltatorii centrelor de date si managerii si analistii Business Inteligence.

Salariile pentru astfel de specialist variaza intre 1.200 de euro si 2.000 de euro, in functie de dimensiunea companiei.


#4 Contabil specializati

#4 Contabil specializatiIncercarea de a reintra pe fagasul normal al businessului si de a restabili coordonatele cifrelor de afaceri si ale cotelor de piata nu pot fi realizate fara suportul departamentului de contabilitate.

“Nu se poate functiona fara acest departament indiferent de natura activitatii, de stadiul dezvoltarii afacerii sau de conjunctura economica”, spune Loredana ladunca, director al firmei de recrutare in domeniul financiar, LCL Financial Recruitment.

Contabil -analist impozite si taxe: 800-1500 euro

Contabil trezorerie: 600-1000 euro

Contabil raportari si bugete: 800-1300 euro

Fiecare pozitie specializata are un rol esential, fara de care nu se poate asigura o reflectare eficienta si fidela a activitatilor desfasurate de catre companii, spun specialistii in recrutare.

“De exemplu, o companie poate restructura pozitia de contabil care gestioneaza procesul salarial si poate redistribui responsabilitatile aferente catre un alt contabil, dar nu poate renunta la contabilul trezorier, de evidenta primara sau de raportari. In companiile mici aceste responsabilitati pot fi efectuate de un singur contabil, dar in companiile mari specialistii lucreaza pe pozitii diferite”, explica Ladunca.

Contabilul -analist impozite & taxe, una dintre cele mai stabile ramuri ale joburilor contabililor - se ocupa in principal de calcularea si depunerea corecta si la timp a declaratiilor aferente taxelor datorate lunar catre autoritati, cu respectarea prevederilor legale si interne ale companiei. Aceasta functie este indeplinita in companiile mici si medii de catre contabilul sef sau un senior contabil, iar in companiile mari este o pozitie de sine statatoare.

#5 Specialistii in risc/audit/control intern

#5 Specialistii in risc/audit/control internUnele dintre cele mai cautate joburi in perioada crizei financiare si in primele trei luni ale acestui an sunt posturile de specialist in risc, audit si control intern, cu experienta de minim trei ani in domeniu.

“Specialistii in risc, audit, control financiar sunt cautati deoarece perioada economica prezenta genereaza mult mai mult decat inainte posibilitatea unor riscuri si fraude si impune un control financiar si procesual intern mult mai atent. Nevoia de recrutare a crescut fata de 2008 si pentru ca s-a impus un control mult mai atent al resurselor interne de care dispune o companie, in conditiile in care riscurile economice au crescut foarte mult din cauza scaderilor masive uneori ale cifrelor de afaceri sau ale veniturilor si deci ale posibilitatii de plata“, spune Florin Ochiana, HR & Operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Cerintele pentru un specialist in audit, risc sau control intern impugn detinerea unei diplome in domeniul economic, experienta de minim trei ani, care sa detina cunostinte solide asupra legislatiei in vigoare si un spirit de analiza antrenat.

“Acesti specialisti trebuie in principal sa adune informatii despre riscuri sau fraude, sa asigure comunicarea interna intre departamentele implicate in gestionarea lor, sa le sintetizeze si sa le raporteze, si sa prezinte sau sa gaseasca solutii pentru posibile probleme. Pana cand piata nu va atinge un anumit grad de stabilitate financiara, cu siguranta astfel de specialisti vor fi cautati”, explica Ochiana.

Salariile pentru specialistii in risc, audit si control pornesc de la aproximativ 1.000 de euro net pe luna si pot ajunge la 2500 de euro net pe luna, in functie de marimea companiei, gradul de specializare etc.


# 6 Achizitor in FMCG

# 6 Achizitor in FMCG"Una dintre cele mai ofertante pozitii de pe agendele headhunterilor in acest moment este postul de achizitor in sectorul FMCG. Un astfel de specialist este greu de gasit, iar companiile resimt lipsa de talente de pe piata chiar si in conditiile unei economii in scadere", afirma Dorin Bodea, manager al companiei de executive search Mentor's.

Un achizitor in domeniul FMCG negociaza tot ceea ce inseamna conditiile de pret afisat de furnizori, discounturile, taxele pentru promovarea la raft a produsului si costul altor activitati de merchandising, si poate fi angajat pe un astfel de post dupa o experienta de minim 4 ani in sectorul bunurilor de larg consum.

Salariile pentru un achizitor cu o experienta de cativa ani in domeniu incep de la 1.200 de euro si pot ajunge pana la 1.500 de euro net pe luna, in functie de dimensiunea companiei.

Desi astfel de pozitii sunt destul de rare pe piata, cei care sunt in acest moment achizitori pot sta confortabil in fotoliile job-ului lor pentru ca, tinand seama de coordonatele pietei financiare in 2010, ei detin o putere mare de cumparare si pot obtine conditii de pret si discounturi avantajoase pentru companiile angajatoare. Astfel, pot atinge targetul impus si pot beneficia de intreg pachetul extrasalarial care, potrivit recruiterilor, care nu au avansat o suma fixa, este motivant.

#7 Medic

#7 MedicDupa plecarea in masa a muncitorilor in constructii in Spania si Italia in anii 2005-2007, anul 2010 va pasui un adevarat exod al absolventilor de medicina de pe piata locala. In acest sens bianual se organizeaza targuri de cariera pentru cadrele din sistemul medical care accepta oferte de slujbe in Marea Britanie, Germania sau Franta pentru un castig de pana la 12 ori mai mare decat in Romania.

Medicii care vor un job in strainatate castiga intre 2.000 si 12.000 de euro, in functie de tara, specializare si vechime in munca, potrivit organizatorilor Targului International de Cariere Medicale. Medicii seniori, cei mai cautati, pot obtine salarii ce ajung si la 10.000-12.000 de euro pe luna in Marea Britanie si tarile scandinave.

Medicii in formare, rezidentii sau specialistii pot castiga 2.500 de euro, respectiv pana la 7.000 de euro, in Germania, conform ofertelor de angajare prezente pe site-ul de recrutare Tjobs.

Companiile angajatoare sustin ca au nevoie de mana de lucru in chirurgie, neurologie, psihiatrie, medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, precum si medici specialisti in aceste domenii, pentru mai multe clinici private si spitale din Germania. Pentru aplicanti, cunostintele de limba germana sunt obligatorii.

Pentru cei care decid sa activeze pe piata locala, posturile in clinicile medicale private par a fi singura solutie pentru un trai bun. Un medic fara experienta poate ajunge la un salariu de 1.000 de euro si dublu pentru un specialist in clinicile private romanesti, potrivit recruiterilor.

# 8 Reprezentant medical

# 8 Reprezentant medicalPastrand specificul pietei si tendinta din anul 2009, reprezentantii medicali raman unii dintre cei mai cautati angajati in industria medicala si farmaceutica, directie de recrutare care se va mentine si in anul 2010, potivit Monicai Craciun, specialist HR in cadrul companiei de consultanta in management si marketing farmaceutic Expand Health.

Daca in perioada 1990-2000 angajatorii farma solicitau absolventi de studii medicale sau farmaceutice, trendul actual vizeaza si absolventi de studii superioare umaniste si conexe, ca urmare a reorientarii partiale a absolventilor de studii medicale catre practica clinica, potrivit specialistului Expand Health.

Reprezentantul medical este responsabil de promovarea medico-stiintifica a produselor farmaceutice catre medici si farmacisti – factori de decizie in initierea tratamentului medicamentos. Acestia au ca majora responsabilitate vizitele periodice la personalul medical si farmaceutic si organizarea evenimentelor stiintifice cu caracter informativ. Profilul candidatului pentru pozitia de reprezentant medical reuneste abilitati excelente de comunicare, relationare si persuasiune, responsabilitate si capacitate buna de invatare.

Pentru reprezentantii medicali care nu au experienta in munca, salariul fix variaza intre 20 si 22 de milioane de lei vechi (aproximativ 500 de euro).

“In cazul celor cu experienta de un an, salariul de baza variaza in jurul a a 28 de milioane, iar pentru cei cu multi ani in campul muncii se poate ajunge la 1000-1.500 de euro pe luna. De exemplu, avem reprezentanti medicali nisati pe domeniul oncologic, foarte putini pe piata, care trebuie motivati sa ramana in companie”, spune Craciun.

Raportat la reperele salariale ale anului trecut, recruiterul sustine o conservare a nivelului salarial net, suplimentarea veniturilor realizandu-se numai prin atingerea unor niveluri de performanta remunerate prin comision.

#9 Vorbitorii de limbi straine nordice

#9 Vorbitorii de limbi straine nordiceOdata cu intrarea pe piata a filialelor gigantilor in outourcing Accenture, Genpact, Wipro sau WNS limbile straine nordice, greu de gasit pe plan local, reprezinta un criteriu essential de angajare pentru functiile de support externalizate din tari ca Norvegia, Danemarca, olanda sau Suedia.
In functie de departamentkl in care este localizat postul vacant (support IT, contabilitate sau client service), salariile vorbitorilor de limbi straine nordice pot ajunge chiar si la 700 – 900 de euro net pe luna, potrivit reprezentantilor companiilor de outsurcing.

“Cel mai greu gasim vorbitori de finlandeza si norvegiana. Pentru unele proiecte colaboram cu agentii de recrutare din tarile respective, si daca nu gasim in Romania persoana potrivita incercam sa o relocam din alta tara”, argumenteaza Gabriela Zancu, HR manager al companiei furnizoare de servicii de outsourcing WNS.

Din cauza dificultatilor de recrutare a vorbitorilor de limbi cu circulatie restransa, pana in acest moment, aproximativ 1% din angajatii WNS Romania au fost relocati din alte tari.

In acest an companiile Wipro, Genpact, Accenture, WNS dar si centrul de servicii partajate, Global eBusiness Operations Center (GeBOC) au anuntat cumulat peste 1200 de angajari, unele dintre acestea vizand si vorbitori de limbi straine nordice.

# 10 Director de vanzari

# 10 Director de vanzariPotriviti in departamentele de vanzari indiferent de profilul si piata pe care activeza o companie, directorii de vanzari raman si in 2010 unii dintre cei mai cautati specialisti, tocmai datorita aportului pe care acestia il pot aduce la gestionarea procesului de vazare si la extinderea portofoliului de clienti.

"De exemplu, in industria farmaceutica se cauta directori de vanzari care au ca principala sarcina atragerea de noi clienti. Daca anul trecut pe lista obiectivelor companiilor a contat mai mult mentinerea profitului si a lichiditatilor, in acest an organizatiile mizeaza pe directori de vanzari care sa contribuie direct la cresterea cotei de piata", afirma Dorin Bodea, managerul companiei de executive search Mentor's.

Pentru un astfel de post angajatorii cer o experienta i vanzari de minim cinci ani, in cazul in care postul se situeaza in organigrama la nivel de middle management si de peste 8 ani de experienta daca directorul va face parte din consiliul de administratie al organizatiei.

Salariile pentru un director de vanzari difera in functie de tipul industriei in care activeaza compania, de dimensiunile acesteia si de ponderea remuneratiei pe baza de comision. Specialistii in resurse umane afirma ca pentru o companie de dimensiuni medii din sectorul FMCG venitul unui director e vanzari se cifreaza la 1.500 - 2.000 de euro lunar.

Fisa postului pentru un director de vanzari:
  • implementarea unei strategii coerente de vanzari
  • stabilirea indicatorilor de performanta pentru toate nivelurile ierarhice din departamentul de vanzari
  • contributie directa la castigarea de noi clienti
  • crearea unui echilibru intre obiectivele pe termen scurt si cele pe termen mediu si lung
  • motivarea echipei
  • urmarirea implementarii unor noi produse sau a unei noi linii de business