Exista in continuare o serie de investitori interesati de Romania

Exista in continuare o serie de investitori interesati de RomaniaIn industria bunurilor de larg consum au existat dificultati pentru segmentul produselor alimentare, lactate si bere, o piata deja afectata de criza din 2009. Reactia producatorilor sau distribuitorilor de bunuri de larg consum a fost aparent legata de sustinerea consumului prin oferirea de discounturi semnificative, mentinerea volumului in dauna profitului. “Niciodata nu s-au putut vedea in lanturile de magazine atatea reduceri si oferte cat in 2010, fie ca vorbim de fashion, de masini, de cosmetice, bauturi. A devenit chiar un reflex pentru consumator sa privilegieze acele produse care ii ofera reduceri”, declara Viorel Ghete (foto), managing partner BPI Group in Romania.

In opinia sa, ne intoarcem la ritmuri de crestere mai moderate ale pietei, similare celor din tarile europene mai mature.

Pe de alta parte, vestile bune se refera la solicitari pentru proiecte de recrutare pe pozitii manageriale primite de BPI in ultima vreme, semn ca activitatea se relanseaza treptat.

“Din perspectiva pietei muncii, Romania este inca extrem de interesanta pentru investitori, prin prisma unui cost al fortei de munca dintre cele mai joase in Europa Centrala (excludem tarile foste sovietice) si a unei flexibilitati rezonabile a muncii, cu evolutii aparent pozitive in 2011, asa cum se vede din recentele dezbateri privind Codul Muncii”, spune Ghete.

La aspectele mentionate se adauga costurile imobiliare, achizitia de terenuri - inca reduse comparativ cu alti ani - precum si aparitia unor oportunitati de afaceri, prin preluarea unor companii mai puternic afectate de criza. “Pentru investitorii care dispun de lichiditati, perspectivele momentului sunt interesante”, adauga oficialul BPI.

P&G Romania - cea mai mare investitie din FMCG-ul local in 2010

P&G Romania - cea mai mare investitie din FMCG-ul local in 2010Pornit in luna februarie 2009, proiectul fabricii de sampoane si produse de ingrijire a parului de la Urlati este operational din luna iulie a acestui an. In fabrica de la Urlati lucreaza in prezent 250 de angajati, majoritatea din localitate si din zona Prahova, urmand ca pana la finalul acestui an sa mai fie recrutate inca 50 de persoane. La Urlati sunt produse marcile de sampoane Wash&Go, Head&Shoulders si Pantene. Cu 4 linii de productie, noua unitate a P&G va aproviziona 20 de piete din regiune, 90% din productie fiind destinata exportului, dintre care ponderea cea mai mare o detine Turcia (37%), urmata de Rusia cu 32%.

Analiza proiectului fabricii de la Urlati, in valoare de peste 100 mil. dolari, a inceput in anul 2007, printre tarile vizate numarandu-se, pe langa Romania, si Turcia, Rusia, Polonia, Ucraina.

Fabrica de sampoane si balsamuri se desfasoara pe 6 hectare pentru moment, compania inchiriind, pentru o perioada de 49 de ani, o suprafata totala de 25 de hectare in vederea extinderii productiei.

Cititi un interviu acordat Wall-Street.ro de catre Bob McDonald, CEO-ul P&G



Chifle McDonald's 'Made in Romania'

Chifle McDonald's 'Made in Romania'Lantul de restaurante de tip fast-food McDonald's, in parteneriat cu grupul austriac LLI Euromills, prezent pe plan local prin compania Titan, a inaugurat in luna octombrie prima fabrica de chifle din Romania. Alaturi de Romania, pe lista scurta a tarilor alese pentru acest tip de fabrica s-au mai aflat Ungaria si Bulgaria.

Constructia fabricii a inceput in urma cu 9 luni, unitatea fiind situata pe Platforma Titan (localitatea Cernica), pe o suprafata de 4.000 mp. Proiectul, a carui valoare anuntata initial se ridica la 10 mil. euro, a necesitat in final investitii de 15 mil. euro, suma sustinuta integral de LLI Euromills. Pentru anul viitor mai sunt planificate investitii in liniile de productie de circa 3 mil. euro.

Noua fabrica poate produce 36.000 de chifle pe ora, anual productia ajungand la 275 mil. chifle. 25% din productie va fi exportata in Bulgaria. Ca urmare a acestei investitii au fost create 30 de locuri noi de munca.



Investitie de 40 mil. euro intr-o noua fabrica Scandia

Investitie de 40 mil. euro intr-o noua fabrica ScandiaScandia Food va finaliza in luna decembrie relocarea liniilor de productie din vechea unitate, situata in centrul Sibiului, in fabrica noua, construita la iesirea din oras, pe un teren achizitionat de companie. Investitia in aceasta noua unitate se ridica la aproximativ 40 de milioane de euro si va asigura o crestere a capacitatii de productie cu pana la 30%. In prezent, capacitatea de productie se ridica la 20.000 tone.

Compania are 650 de angajati si a inregistrat in 2009 o cofra de afaceri de 203 mil. lei, in crestere cu 1,7% fata de 2008.

Liderul pietei de bere renunta la fabrica din Cluj-Napoca

Liderul pietei de bere renunta la fabrica din Cluj-NapocaUrsus Breweiers, liderul industriei locale a berii, va inchide fabrica din Cluj-Napoca, din cauza costurilor mari de operare si a scaderii pietei de profil, iar 150 de angajati vor fi trimisi in somaj.

Utilajele fabricii din Cluj ar putea fi redistribuite altor fabrici din Romania ale grupului.

Ursus Breweries, parte a grupului SABMiller, detine in Romania unitati de producere a berii la Timisoara, Buzau si Brasov.

Fabrica de la Hateg, inchisa

Fabrica de la Hateg, inchisaHeineken Romania, cel de-al doilea mare producator de bere din industria locala de profil, a anuntat la inceputul anului inchiderea fabricii de la Hateg. In urma acestei decizii, 98 de angajati au fost concediati.

Productia de la fabrica de bere din Hateg a fost transferata catre celelalte fabrici ale Heineken din Miercurea Ciuc, Targu Mures, Craiova si Constanta.

La fabrica de bere din Hateg s-a produs in principal berea Hategana, iar berile Bucegi si Golden Brau au fost produse ocazional. Aceste beri vor continua sa fie produse in cele 4 fabrici ale Heineken Romania.

Bergenbier pune lacatul pe fabrica de la Blaj

Bergenbier pune lacatul pe fabrica de la BlajDupa ce a decis, in luna octombrie 2009, intreruperea temporara a activitatii din fabrica din Blaj, in luna august 2010 Bergenbier a anuntat inchiderea definitiva a fabricii si concentrarea operatiunilor in unitatea din Ploiesti.

La fabrica din Blaj exista si o unitate de productie de malt, care a ramas functionala pana la sfarsitul lunii iunie 2010. Incepand cu luna iulie 2010, la Blaj a fost suspendata si activitatea de productie malt.172 de angajati au fost afectati de aceasta decizie.

Fabrica de la Blaj reprezenta 20% din capacitatea de productie totala a companiei.