UPC cumpara Astral - iulie 2005

UPC cumpara Astral - iulie 2005Cumparator: UPC Broadband
Companie tinta: Astral Telecom (100%)
Suma platita: 339 mil. euro
Vanzatori: AIG New Europe Fund; investitori privati

In vara lui 2005 americanii de la UPC Broadband plateau, prin intermediul subsidiarei Liberty Global din Europa, peste 300 milioane de euro pentru achizitia Astral Telecom. Actiunile Astral Telecom se aflau in proprietatea fondului de investitii AIG New Europe si a unui grup de investitori romani si straini.

Wall-Street.ro incepe astazi o serie de articole-top care analizeaza cele mai importante momente din businessul romanesc din ultimul deceniu.

RREEF Real Estate cumpara Upground Estates

RREEF Real Estate cumpara Upground EstatesCumparator: RREEF Real Estate
Active tinta: ansamblul rezidential Upground (100%)
Suma platita: 340 mil. euro
Vanzatori: Deutsche Bank

In 2008, la sfarsitul lunii mai, compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, achizitiona pentru 340 milioane de euro un proiect imobiliar in Bucuresti, care cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri, dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie.

Tranzactia a fost o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), reprezentand cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania.



Groupama cumpara Asiban de la 4 banci - iulie 2008

Groupama cumpara Asiban de la 4 banci - iulie 2008Cumparator: Groupama
Companie tinta: Asiban (100%)
Suma platita: 350 mil. euro
Vanzatori: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC

Grupul francez de asigurari Groupama platea actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca: Asiban.

Achizitia Asiban de catre grupul francez Groupama ramane cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in istoria pietei asigurarilor din Romania.

France Telecom cumpara Orange - aprilie 2005

France Telecom cumpara Orange - aprilie 2005Cumparator: France Telecom
Companie tinta: Orange Romania (23,36 %)
Suma platita: 409 mil. euro
Vanzatori: AIG New Europe Fund; BancBoston Capital; Innova Capital; Polish Enterprise Fund

Operatorul francez France Telecom isi majora in 2005 participatia la Orange Romania pana la 96%, odata cu achizitia a 23% din actiuni de la un grup de investitori condus de AIG New Europe Fund. Suma platita de operatorul francez s-a ridicat la aproximativ 409 milioane de euro.

Statul reintra in actionariatul Rompetrol

Statul reintra in actionariatul RompetrolCumparator: Statul roman
Companie tinta: Rompetrol Rafinare (44.69 %)
Suma platita: 464 mil. euro
Vanzator: N/A

Rompetrol Rafinare anunta in data de 30 septembrie ca statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor nu le-a rascumparat pana la data scadentei.

Ulterior, premierul Emil Boc a anuntat ca Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de stat, iar Guvernul se va adresa instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind mandatate sa deschida procedura judiciara.


Enel cumpara Electrica Muntenia Sud iunie 2006

Cumparator: Enel
Companie tinta: Electrica (64,4%)
Suma platita: 858 mil. euro
Vanzator: Statul Roman

Compania italiana Enel a cumparat in iunie 2006 cu 820 de milioane de euro Electrica Muntenia Sud.

Statul vanduse pana acum cinci din cele opt societati Electrica, cea mai buna privatizarea fiind, din perspectiva pretului, vanzarea pachetului majoritar la Electrica Muntentia Sud.

KazMunaiGas cumpara Rompetrol

KazMunaiGas cumpara RompetrolCumparator: KazMunaiGas
Companie tinta: Rompetrol (74,67%)
Suma platita: 1,088 mld. euro
Vanzatori: Philip Stephenson si Dinu Patriciu

KazMunaiGas a cumparat, in luna august a anului 2007, pachetul majoritar din Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piata a The Rompetrol Group NV a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

OMV cumpara Petrom - decembrie 2004

OMV cumpara Petrom - decembrie 2004Cumparator: OMV
Companie tinta: Petrom (51%)
Suma platita: 1,499 mld. euro
Vanzator: Statul roman

Compania petroliera Petrom a fost preluata in decembrie 2004 de grupul austriac OMV, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproape 1,5 miliarde euro, din care a statul a incasat 669 milioane de euro.

Vodafone cumpara Connex - martie 2005

Vodafone cumpara Connex - martie 2005Cumparator: Vodafone
Companie tinta: MobiFon-Connex (79%)
Suma platita: 1,867 mld. euro

Gigantul britanic Vodafone cumpara in martie 2005 un pachet de actuni de 79% din compania MobiFon-Connex. Vodafone a preluat atunci operatiunile din Romania la pachet cu operatorul ceh Oskar Mobil AS, asumandu-si de asemenea acoperirea unor datorii insumand peste 900 de milioane de dolari.


Erste cumpara BCR - decembrie 2005

Erste cumpara BCR - decembrie 2005Cumparator: Erste
Companie tinta: BCR (61,88%)
Suma platita: 3,75 mld. euro
Vanzator: Statul Roman

Intr-o seara de decembrie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunta in propriul sediu ca austriecii de la Erste Bank i-au invins in finala pe portughezii de la Millennium BCP: grupul bancar din Austria devenea noul actionar majoritar al celei mai mari banci din Romania in urma achizitionarii unui pachet de 61,8825% din actiuni. Suma platita: 3,75 miliarde de euro.