2001: Slovenii de la Lek preiau Pharmatech

2001: Slovenii de la Lek preiau PharmatechStartul efervescentei pe piata de achizitii si fuziuni in farma a fost dat de producatorul de medicamente Pharmatech din Targu Mures, cofondat de Mioara Sipos, de profesie farmacista. Tranzactia, prin care Pharmatech intra sub “umbrela” slovenilor de la Lek (astazi Sandoz) a fost parafata la sfarsitul lui 2000 – inceputul lui 2001, valoarea acesteia ridicandu-se la 10 milioane de dolari, potrivit presei de la acea vreme.

Din banii obtinuti, Mioara Sipos a finantat demararea afacerii Ivatherm, producator de dermatocosmetice, de al carui management se ocupa fiica acesteia, Ruxandra Hurezeanu. Produsele Ivatherm se fabrica in Franta, folosind ape termale din zona Herculane.

2003: Mihai Miron vinde Europharm catre GSK

2003: Mihai Miron vinde Europharm catre GSKO prima tranzactie de mare calibru de la inceputul anilor 2000 a fost vanzarea producatorului de medicamente Europharm catre britanicii de la SmithKline Beecham (GlaxoSmithKline in prezent), intr-o tranzactie evaluata la circa 45 de milioane de dolari. Se intampla in 2003, la mai bine de zece ani de cand Mihai Miron (foto), farmacist de profesie, infiintase Europharm. Vanzarea fusese pregatita inca din 1998, atunci cand britanicii preluasera 65% din capitalul grupului Europharm Brasov, care includea fabrica de medicamente, dar si distribuitorul farma cu acelasi nume.

Dupa incheierea deal-ului, prin care cei de la SmithKline Beecham deveneau si producatori pe piata locala, Mihai Miron a ramas antreprenor in domeniu si a dezvoltat afacerea Ropharma, prezenta pe piata de distributie si de retail farmaceutic (lant de farmacii).

2005: Fostul Sicomed devine Zentiva

2005: Fostul Sicomed devine ZentivaSpre sfarsitul lui 2005, compania farmaceutica Zentiva din Cehia a preluat pachetul majoritar de actiuni in cadrul producatorului bucurestean Sicomed de la fondul de investitii Venoma Holdings, pentru suma de 161 de milioane de euro. Fabricantul farmaceutic trecuse de la Fondul Proprietatii de Stat la GED si Global Finance (Venoma Holdings), iar mai apoi la Zentiva. Patru ani mai tarziu, Zentiva (inclusiv filiala din Romania) avea sa devina parte a grupului francez Sanofi-Aventis.

Fabrica de medicamente, denumita pe atunci Intreprinderea de Medicamente Bucuresti, a inceput sa functioneze inca din anii ’60, iar de-a lungul timpului a devenit cunoscuta pentru celebrul Algocalmin (medicament analgezic) si Antinevralgic (medicament contra nevralgiilor). In 1990 primeste numele de Sicomed (Sinteze si Conditionari Medicamente), iar noua ani mai tarziu societatea este privatizata, moment in care intra in scena Venoma Holdings si alte fonduri de investitii.

2006: Islandezii de la Actavis preiau Sindan Bucuresti

2006: Islandezii de la Actavis preiau Sindan BucurestiIn primavara lui 2006, Sindan Bucuresti, singurul producator de medicamente anticancer (oncologice) din Romania si din estul Europei la momentul respectiv, este cumparat, pentru 177 de milioane de dolari, de grupul farmaceutic Actavis din Islanda.

Fabrica de medicamente Sindan din Bucuresti fusese pusa pe picioare de medicul Dan Stoicescu, la inceputul anilor ’90. Dupa vanzarea afacerii, Stoicescu a plecat din Romania pentru a se dedica domeniului biotehnologiei. Romanul a devenit celebru in momentul in care ziarul The New York Times a publicat un articol despre fondatorul Sindan care tocmai cumparase, contra sumei de 350.000 de dolari, intreaga harta a genomului (masa genelor si alte informatii ereditare) sau.

2006: Exit-record din Terapia pentru Advent International

2006: Exit-record din Terapia pentru Advent InternationalPentru o suma aproape dubla fata de tranzactia Sindan-Actavis, indienii de la Ranbaxy Laboratories au achizitionat in martie 2006 Terapia Cluj, cel mai mare producator de medicamente generice (medicamente iesite de sub patent sau copii ale celor originale, cu care sunt echivalente din punctul de vedere al efectelor terapeutice) din Romania.

Prin vanzarea producatorului Terapia, fondul de investitii american Advent International a incasat 324 milioane de dolari, de peste zece ori suma investita. In plus, pana la momentul exit-ului, vanzarile Terapia Cluj au fost triplate. Incepand cu 2009, Terapia Ranbaxy face parte din grupul japonez Daiichi Sankyo, care detine pachetul majoritar al Ranbaxy Laboratories.

2008: Advent International cumpara Labormed

2008: Advent International cumpara LabormedDupa exit-ul din Terapia Cluj, fondul american de investitii Advent International a pus ochii pe un alt business in domeniul producatiei farma locale: Labormed. La inceputul lui 2008, Advent International semna achizitia a 100% din producatorul bucurestean de medicamente Labormed. Tranzactia, estimata la 123 de milioane de euro, a insemnat iesirea din actionariatul Labormed a unui grup de investitori, printre care Marilena Jiquidi, Iliana Ghita, Ionel Ghita si Victor Voicu.

LaborMed este o companie farmaceutica romaneasca, infiintata in 1991. Advent International mizeaza pe modelul exitului din Terapia pentru cresterea business-ului Labormed, potrivit unor declaratii recente. La un an si jumatate de la preluarea de catre Advent International, Labormed a anuntat achizitia portofoliului de medicamente al Ozone.

2009: Ozone, impartita intre doi "stapani"

2009: Ozone, impartita intre doi "stapani"Asa cum Wall-Street.ro scrisese cu o saptamana inainte de anuntarea tranzactiei, Labormed Pharma, prin Advent International, a cumparat contra unei sume de circa 20 de milioane de euro portofoliul de produse al Ozone Laboratories, precum si brandul Ozone. Companie farmaceutica ce producea exclusiv pe baza de contracte de manufacturing, Ozone avea la momentul respectiv sucursale in Romania, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia.

A&D Pharma, cel mai puternic grup farmaceutic la nivel local, a anuntat la sfarsitul lui decembrie 2009 semnarea unui acord pentru achizitia distribuitorului de medicamente Arishop, precum si a subsidiarelor Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia printr-o tranzactie de 23,15 milioane de euro.

2010, un an dificil. Ce urmeaza?

2010, un an dificil. Ce urmeaza?Anul curent nu a adus nicio miscare importanta in sectorul farma local de achizitii si fuziuni. Companiile farmaceutice s-au zbatut si anul acesta sa lupte contra acumularii de creante, iar producatorii sa-si sporeasca exporturile in conditiile in care preturile la medicamente sunt reglementate la minimul din Uniunea Europeana.

Retrospectiva ultimului deceniu in piata farmaceutica ne arata ca mai toti producatorii farma autohtoni importanti au facut subiectul unor achizitii. Daca in 2008 piata inca mai oferea oportunitati de preluare, precum Zentiva sau Labormed, astazi singurul jucator atractiv este Antibiotice, producator care inca este controlat de stat.

Desi se vorbeste de multi ani despre privatizarea producatorului iesean, Antibiotice a rezistat pana astazi in portofoliul statului, 53% dintre actiuni fiind detinute astazi de Ministerul Sanatatii. Compania este listata, incepand cu 1997, la Bursa de Valori Bucuresti (simbol ATB).