Trk Telekom - Euroweb Romania: 25 mil. euro

Grupul Invitel semna in mai anul trecut un acord de vanzare-cumparare cu Türk Telekom privind achizitia in intregime de catre grupul turc a diviziei Invitel International AG si subisidiarelor acesteia, respectiv At-Invitel GmbH, Invitel International Hungary Kft si EuroWeb Romania, pentru 221 milioane de euro. Potrivit estimarilor DealWatch, pentru pachetul majoritar al Euroweb Romania s-a platit suma de 25 milioane de euro.

Companie tinta: Euroweb Romania - unul dintre jucatorii importanti ai pietei de telecomunicatii din Romania, cu afaceri de 10 milioane de euro in 2009 si profit net de 770.000 de euro. Invitel este actionarul principal al Euroweb Romania din 2005.

Grupul ungar detine cea mai mare infrastructura alternativa proprie din Sud-Estul Europei si reuneste marcile Invitel, Memorex si Euroweb.

Cumparator: Oger Telecom - actionar majoritar al Türk Telekom. Oger Telecom este controlat de grupul Saudi Oger, care a detinut, indirect, si operatorul de telefonie mobila Telemobil din Romania, prin intermediul companiei Inquam Romania, pana la preluarea acestuia de catre furnizorul de telefonie mobila Cosmote in 2009.

Advent CMU: 30 mil. euro

Reteaua de clinici private Centrul Medical Unirea (CMU) finaliza in februarie anul trecut vanzarea pachetului de actiuni de 80% catre fondul de investitii Advent International. Era vorba de cea mai ampla tranzactie de pe piata serviciilor medicale private din Romania.

Potrivit DealWatch, tranzactia s-a ridicat la 30 milioane de euro.

Tranzactia prin care americanii de la Advent International au preluat participatia detinuta la CMU de fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners, reprezinta un scenariu de investitii foarte rar intalnit in ultimii ani pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A).

Dupa aproape trei ani de la ultimul deal similar, am asistat in 2010 la o tranzactie de tip secondaries, adica un exit al unui investitor financiar catre alt fond de private equity.

Companie tinta: Centrul Medical Unirea –
care a inregistrat in 2009 afaceri de 16,4 milioane de euro, fata de 10,9 milioane de euro in 2008;

Cumparator: Advent International, unul dintre cele mai active fonduri de private equity cu investitii pe piata romaneasca;

IKEA - Magazinul IKEA: 30 mil. euro

IKEA - Magazinul IKEA: 30 mil. euroIKEA Romania a devenit anul trecut parte din IKEA Group, dupa trei ani de operare sub franciza locala, acordata de Inter IKEA Systems B.V, intr-o tranzactie estimata la 30 milioane de euro.

Proprietarii francizei locale au hotarat sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului IKEA din Bucuresti, iar acest lucru a fost vazut ca o oportunitate de catre IKEA Group, avand in vedere extinderea viitoare a organizatiei IKEA in Europa de Sud-Est.

Vanzator: Actionarii Moaro Trading - firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems BV (0,05%).

Cumparator: Grupul IKEA

Companie tinta: Magazinul IKEA din Baneasa - Vanzarile acestuia s-au ridicat la 349,24 milioane de lei (82,5 mil. euro) in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009, in scadere cu 9% fata de 2008.

Shopping Center Holding - Tiago Mall: 31 mil. euro

Shopping Center Holding - Tiago Mall: 31 mil. euroCompania MLS Proiect Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea intra anul trecut in procedura de faliment. Tiago Oradea a fost vandut in luna iunie, in cadrul unei licitatii tip olandez pentru 31 milioane de euro, cumparatorul fiind societatea Shopping Center Holding, controlata de mai multi oameni de afaceri romani.

Active tinta:
Tiago Mall Oradea, cu o suprafata de aproape 30.000 mp inchiriabili, proiect care a necesitat o investitie de peste 60 milioane de euro.

Vanzator: MLS Proiect Oradea, subsidiara a grupului irlandez Mivan.

Cumparator: Societatea Shopping Center Holding, detinuta de compania Karias Trading Limited (90% din actiuni), inregistrata in Cipru si de omul de afaceri aradean Dumitru Ciocoiu (10%), cunoscut pentru implicarea sa in proiectul de birouri Baneasa Business & Technology Park.

Tabco Campofrio - Caroli: 62 mil. euro

Tabco Campofrio - Caroli: 62 mil. euroDupa aproape un an de la primele contacte, Caroli Foods Group si Campofrio Food Group anuntau in luna martie din 2010 semnarea acordurilor de fuziune a operatiunilor celor doua companii, in forma unui joint venture, in Romania.

Acest joint venture a ceat cea mai mare companie de pe piata produselor din carne procesata din Romania, cu o cota de piata cumulata de peste 16% si o cifra de afaceri de peste 120 milioane de euro.

Actiunile noii companii vor fi detinute in proportie de 51% de catre Caroli Foods Group si de 49% de catre Campofrio Food Group, care a achizitionat un pachet de actiuni in numerar pentru a detine participatia de 49% in cadrul noului joint venture. In schimb, fiecare dintre cele doua companii pot achizitiona in timp pachetul integral de actiuni al noii entitati. Campofrio a platit 12,3 milioane de euro, pe langa cedarea actiunilor subsidiarei romanesti Tabco Campofrio, pentru a detine 49% din capitalul Caroli Foods Group.



Sofiproteol - Expur: 80 mil. euro

Sofiproteol - Expur: 80 mil. euroGrupul Alimenta a vandut anul trecut producatorul de biodiesel Expur Urziceni, care detine si marca de ulei vegetal Ulcom. Cumparatorul in aceasta tranzactie a fost compania franceza Sofiproteol, unul dintre cei mai mari producatori de biodiesel din Franta.

Pretul tranzactiei, potrivit DealWatch, este estimat la 80 milioane de euro.

Vanzator: grupul Alimenta, o companie inregistrata in Elvetia

Companie tinta
: Expur, care desfasoara activitati de achizitie, presare si procesare a semintelor de floarea soarelui si de rapita, pentru piata din Romania, dar si pentru export. Compania are sediul central in Bucuresti si detine fabrici de procesare in Urziceni si Slobozia.

Cumparator: Sofiproteol, un grup francezi cu venituri anuale de peste 5 miliarde de euro.

Rompetrol - Statul roman: 88 mil. euro

Rompetrol - Statul roman: 88 mil. euroTranzactia prin care grupul Rompetrol si-a majorat pachetul de actiuni (22,6%) la Rompetrol Rafinare ocupa locul 4 in clasament, cu o evaluare de 88 milioane de euro.

Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar.

In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat.

Garanti - GE 118 mil. euro

Garanti - GE 118 mil. euroPe locul trei se afla majorarea de capital in valoare de 118 milioane de euro realizată de Garanti Bankası in compania care detinea controlul firmelor de servicii financiare Motoractive, Ralfi IFN si Domenia Credit.

GE Capital si-a vandut la finalul anului trecut partea de 26,7% din joint venture catre Garanti Bank, care detine 100% din actiuni in operatiunile din Romania, cuprinzand Garanti Bank si institutiile financiare non-bancare.

Lidl - Plus Discount: 200 mil. euro

Lidl - Plus Discount: 200 mil. euroUna dintre cele mai mari tranzactii de anul trecut - locul 2 in clasamentul DealWatch - a fost achizitia magazinelor Plus Discount de catre retailerul german Lidl pentru o suma estimata la 200 milioane de euro.

Prin preluarea magazinelor Plus, Lidl a intrat in Romania si pe segmentul discounterilor, pana anul trecut fiind prezent pe piata romaneasca doar cu lantul de hipermarketuri Kaufland.

Statul roman - Rompetrol Rafinare: 464 mil. euro

Statul roman - Rompetrol Rafinare: 464 mil. euroRompetrol Rafinare anunta in data de 30 septembrie ca statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor nu le-a rascumparat pana la data scadentei.

Ulterior, premierul Emil Boc a spus ca Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de stat, iar Guvernul se va adresa instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind mandatate sa deschida procedura judiciara.

Cumparator: Statul roman
Companie tinta: Rompetrol Rafinare (44.69 %)
Suma platita: 464 mil. euro
Vanzator: N/A