Locul 3

Locul 3In 1987, Andy Krieger, un trader de 32 de ani de la Bankers Trust, urmarea cu atentie evolutia monedelor in raport cu dolarul american, dupa Lunea Neagra.

Fiindca investitorii si companiile au iesit de pe dolar si s-au orientat spre valute care pierdusera mai putin, erau vizate anumite monede care devenisera supraevaluate fundamental, creand astfel oportunitati foarte bune pentru arbitraj.

Astfel, Krieger analiza cu atentie dolarul din Noua Zeelanda (Kiwi).

Folosind tehnici noi, Krieger a deschis o pozitie short de sute de milioane de dolari impotriva pe aceasta valuta, asteptandu-se ca dolarul zeelandez sa se deprecieze fata de USD.

De fapt, ofertele sale de vanzare trebuiau sa depaseasca rezervele monetare ale tarii. Moneda a scazut dramatic, ca urmare a presiunii la vanzare, combinata cu lipsa acuta a monedei pe piata.

Ea oscila intre pierderi de 3% si 5%, in timp ce Krieger facea milioane de dolari pentru angajatii sai.

Locul 2

Locul 2Stanley Druckenmiller a devenit milionar dupa ce a intrat long de doua ori pe marca germana, in timp ce lucra ca trader pentru fondul condus de George Soros.

Prima intrare castigatoare a fost dupa caderea Zidului Berlinului, in 1990. Dificultatile importante intalnite in procesul de reunificare a Germaniei a coborat moneda locala la un nivel pe care traderul il considera extrem.

Initial a plasat mai multe milioane de dolari, mizand pe un eventual rally, pana cand Soros i-a spus sa creasca miza la 2 miliarde de marci germane. Lucrurile au evoluat conform planului si pozitia deschisa a ajuns sa valoreze milioane de dolari.

Cativa ani mai tarziu, in timp ce George Soros invingea banca Angliei, Druckenmiller intra long pe marca germana, mizand pe faptul ca miscarea sefului sau va scadea si moneda britanica in fata marcii.

Locul 1

Locul 1George Soros si lira sterlina a fost una din tranzactiile care au facut istorie si la care traderii inca viseaza. Moneda britanica a umbrit marca germana la inceputul anilor ’90, desi cele doua tari erau diferite din punct de vedere economic. Germania era mai puternica, in ciuda dificultatilor cu reunificarea, dar Marea Britanie vroia sa pastreze lira sub nivelul de 2,7 marci.

Multi speculatori, printre care si George Soros, se intrebau cat va mai putea sa lupte ratele dobanzilor impotriva fortei pietei si au inceput sa deschida pozitii short pe lira.

Mai mult, Soros a facut imprumuturi pentru a paria cat mai mult pe aceasta miscare. Marea Britanie a crescut dobanda de referinta pentru a atrage investitorii, sperand sa mai reduca presiunea la vanzare.

In septembrie 1992, Soros a riscat 10 miliarde de dolari pe o singura speculatie cand a pariat pe o scadere a lirei britanice. S-a dovedit ca investitorul a avut dreptate, iar intr-o singura zi de tranzactionare a obtinut un profit de un miliard de dolari.

Soros este cunoscut ca fiind “omul care a invins Banca Angliei”.