10. Cum vor arata spitalele regionale

10. Cum vor arata spitalele regionaleSpitalele de urgenta regionale care vor fi construite in parteneriat public - privat vor avea intre 700 si 900 de paturi, costurile pentru realizarea unei singure unitati sanitare de aceasta dimensiune osciland intre 200 si 300 milioane de euro, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a precizat ca a primit multe solicitari din partea unor parteneri privati care vor sa construiasca spitale in Romania.

In Capitala, spitalul regional de urgenta va fi construit pe platforma Fundeni, in zona situata langa biserica unitatii sanitare. Spitalul care va fi construit la Fundeni va costa peste 200 de milioane de euro si va avea o suprafata de 110.986 de metri patrati.

Autoritatile estimeaza ca dupa 2-3 ani investitia va intra pe profit, iar dupa alti cinci ani de functionare, banii investiti vor putea fi recuperati.

Companiile interesate de o astfel de colaborare cu statul trebuie sa aiba o cifra de afaceri de cel putin cinci milioane de euro si un profit de 500.000 de euro pe an.

9. Cat recupereaza creditorii din insolventa companiilor

9. Cat recupereaza creditorii din insolventa companiilorCasa de Insolventa Transilvania, liderul pietei de reorganizare din Romania, gestioneaza in prezent 166 de proiecte, cu o valoarea totala a datoriilor de 800 milioane de euro. Din acesti bani, doar 30% vor fi recuperati in urmatorii trei ani, potrivit estimarilor companiei.

“Anul trecut am preluat 90 de proiecte, dintre care 75% vor intra in procedura de reorganizare. In total, in prezent, gestionam firme cu datorii de 800 de milioane de euro, valoarea activelor ridicandu-se la 350 de milioane de euro”, a declarat Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Din datoriile de 800 de milioane de euro, practicianul in insolventa estimeaza ca vor fi recuperati circa 200 de milioane de euro in urmatorii trei ani, la care se adauga 44 de milioane de euro care au fost distribuiti creditorilor anul trecut.

“Procentul european de recuperare a datoriilor este de 20-30%. Noi dam 30%, ceea ce inseamna un procent bun, la limita maxima”, a explicat Cionca.

8. Cine sunt chiriasii primului mall din Craiova

8. Cine sunt chiriasii primului mall din CraiovaLa sfarsitul acestui an, belgienii Kris Carton si Steven Van Den Bossche, actionari ai grupului BelRom, isi propun sa deschida primul centru comercial din Craiova, amplasat pe o parte a fabricii Eletroputere. Inainte de aceasta deschidere insa, cei doi oameni de afaceri vor sa inceapa un nou proiect de retail, in cartierul bucurestean Colentina, investitia fiind estimata la peste 100 de milioane de euro.

Centrul comercial Electroputere Parc va fi deschis in luna noiembrie si ar putea aduce veniturii din chirii de pana la cinci milioane de euro, potrivit lui Steven Van Den Bossche. Desi in prezent proiectul este inchiriat in proportie de 80%, la deschidere gradul de ocupare va fi de 100%, adauga actionarul K&S Developments.

Chiriile pentru spatiile comerciale pleaca de 12-15 euro/mp/luna si ajung pana la 40 euro/mp/luna, a declarat Razvan Sin, seful diviziei de retail al DTZ Echinox, agentul de inchiriere al proiectului. Printre chiriasii parcului de retail se numara: Leroy Merlin, Decathlon, Kiabi, Norauto, C&A, NewYorker, Takko, Orsay, Bata, Deichmann, Otter, Leonardo, Domo si Altex.


7. Romtelecom preia Boom TV si se apropie la sub 50.000 de clienti de UPC

7. Romtelecom preia Boom TV si se apropie la sub 50.000 de clienti de UPCRomtelecom a semnat cu DTH Television Group, compania care detine platforma de televiziune digitala prin satelit Boom TV, pentru preluarea activelor si a bazei de clienti. DTH Television Grup are datorii de circa 98 de milioane de euro si este in insolventa din luna mai a anului trecut.

"Pretul total al tranzactiei se va stabili in functie de numarul de clienti efectiv preluati. Romtelecom a notificat de asemenea Consiliul Concurentei privind aceasta preluare pe baza ofertei ferme depuse", au mai afirmat oficialii companiei. Asistenta juridica pentru Romtelecom a fost asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, sub coordonarea lui Ciprian Dragomir, avocat asociat si a Silvanei Ivan, avocat asociat.

Reprezentantii Romtelecom nu au afirmat care este valoarea tranzactiei, insa aceasta ar putea fi in jurul a 8 milioane de euro, fara TVA.

6. Ce trebuie sa faca statul pentru dezvoltarea bursei

6. Ce trebuie sa faca statul pentru dezvoltarea burseiPromisiunile guvernantilor si putinele listari de anvergura nu au avut forta de a sustine bursa in cursa pentru dezvoltare in cei peste 20 de ani de capitalism. Desi startul a fost pierdut, piata romaneasca de capital mai are o sansa de a iesi din anonimat. Miza este mare, dar statul amana momentul in care isi va folosi asul din maneca.

Cum a raspuns statul la nevoile unui finantator important din economie? Cu promisiuni, cu masuri si declaratii care au facut mai mult rau decat bine.

Un ecou important in piata l-a avut „donatia” Romgaz. O masura care a starnit reactiile Franklin Templeton, un jucator important de talie mondiala, intrat in Romania cu planuri marete. Astfel, statul roman a uitat de protectia investitorilor minoritari si a decis ca societatea nationala de gaze naturale sa doneze 400 milioane lei din profit actionarului majoritar – statul – pentru finantarea deficitului.


5. Arpad Paszkany: Nu e criza in Romania

5. Arpad Paszkany: Nu e criza in RomaniaArpad Paszkany, 39 de ani, proprietarul clubului de fotbal CFR Cluj si unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata locala, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre planurile sale de investitii, precum si despre proiectele imobiliare inghetate din cauza crizei.

Omul de afaceri nu considera ca Romania trece printr-o criza.

“Criza nu este un virus venit de pe Marte, ci o chestiune care s-a tot intamplat in decursul istoriei, sub forma unor evolutii sinusoidale. Eu cred ca aceasta criza este o poveste, o chestiune mediatica si una psihologica. Astazi insa, in Romania nu se poate vorbi de criza. Putem discuta de scaderi de capacitati industriale sau de faptul ca un investitor castiga zece unitati in 2007, iar acum poate castiga doar sapte sau 6,5. Dar castiga. Din punctul meu de vedere, criza inseamna sa aduci bani de acasa pentru a-ti intretine activitatea”, apreciaza Paszkany.

4. Cazul "Spaga de 1,8 mil. euro la ANAF"

4. Cazul "Spaga de 1,8 mil. euro la ANAF"Consilierul superior in cadrul Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Nicolae Adrian Gavrila, a fost retinut de procurorii nationali anticoruptie, pentru ca in decurs de patru ani a pretins mita de 1.800.000 de euro, in caz fiind ridicat si avocatul bucurestean Marius Stancescu.

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denuntat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrila, consilierul superior al ANAF arestat miercuri impreuna cu un avocat, sustine ca banii ceruti de cei doi ar fi trebuit sa ajunga la "un sef mare de la vama", pentru ca se apropiau alegerile, potrivit Realitatea TV.

"Procurorii din cadrul Directia Nationala Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Marius Catalin Stancescu, avocat in Baroul Bucuresti si consultant financiar, si Nicolae Adrian Gavrila, consilier superior in cadrul Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) .

3. Ei sunt tinerii cu cele mai mari sanse in PROGRAMUL 10.000 de EURO

3. Ei sunt tinerii cu cele mai mari sanse in PROGRAMUL 10.000 de EURODoar 114 antreprenori cu varsta de pana la 35 de ani au depus in prima saptamana planurile de afaceri pentru a primi 10.000 de euro de la stat. Wall-Street.ro a vorbit cu trei dintre fondatorii firmelor cu cele mai mari punctaje. Cine sunt acestia si ce planuri au pentru businessul lor?

Aura Ioana Nica (20 de ani) este studenta in anul al doilea la Facultatea de Medicina si Farmacie, specializarea farmacie, din cadrul Universitatii din Oradea. Tanara vrea sa infiinteze alaturi de mama ei o patiserie in satul Hidisel, comuna Dobresti din judetul Bihor.

Reteta antreprenoriatului pe care o incearca Aura Nica este sa vanda prajituri pentru ocazii festive (nunti, botezuri, petreceri), dar si pufuleti pentru copii.

2. Seful grupului Vodafone, la Bucuresti. Intalnire cu Emil Boc

2. Seful grupului Vodafone, la Bucuresti. Intalnire cu Emil BocVitorio Colao, CEO al grupului Vodafone, s-a intalnit vineri cu prim-ministrul Romaniei Emil Boc si cu ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, pentru a discuta despre “evolutia sectorului de telecomunicatii in Romania si perspectivele acestuia”, au declarat pentru Wall-Street.ro reprezentanti ai operatorului.

Reprezentantii operatorului de telefonie mobila Vodafone au ridicat problema amenzii stabilite de Consiliul Concurentei (CC) in discutia avut la Guvern, cu premierul Emil Boc, spunandu-i acestuia ca, in opinia companiei, decizia este exagerata si ca o vor contesta in instanta.

Reprezentantii Vodafone au prezentat, in discutia avuta cu premierul Emil Boc, planurile companiei privind investitiile in Romania, apreciind ca tara a depasit perioada de criza economica si reprezinta o destinatie cu potential investitional, informeaza Guvernul.

1. Ce trebuie sa stii despre noul Cod al Muncii

1. Ce trebuie sa stii despre noul Cod al MunciiRomania se afla pe ultimul loc intr-un clasament european in ceea ce priveste ponderea contractelor cu durata determinata in totalul contractelor de munca incheiate si ocupa pozitia 114 din 139 tari din perspectiva usurintei in gasirea unui loc de munca, a afirmat, luni seara, premierul Emil Boc.

El a justificat astfel, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, necesitatea modificarilor Codului Muncii aprobate de Executiv.

Premierul a sustinut, prin datele prezentate comparativ cu situatia altor tari, ca Romania ocupa ultimele pozitii in ceea ce priveste usurinta gasirii unui loc de munca si ponderea contractelor cu durata determinata in totalul contractelor de munca.

Proiectul de modificare a Codului Muncii este in opinia reprezentantilor oamenilor de afaceri un prim pas spre flexibilizarea pietei muncii si favorizarea conditiilor pentru crearea de noi locuri de munca, care ar trebui insa urmat de reducerea fiscalitatii pe forta de munca.