Institutul de la Viena: +2%

Institutul de la Viena: +2%Economia Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, an in care se va inregistra un "mini-boom" economic, pe fondul alegerilor, arata un raport al Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW).

Mini-boom economic in anul electoral 2012? VEZI ce spun economistii.

JP Morgan: +2%

JP Morgan: +2%Economia Romaniei va iesi din hibernare in acest an, sustinuta de exporturi, succesul reformelor si sprijinul FMI si al Uniunii Europene, potrivit unei analize a JP Morgan, care anticipeaza un avans al PIB de 2%.

Pentru 2012, JP Morgan prognozeaza o crestere economica de 4%.

Banca americana noteaza ca "tendinta seculara" a economiei de a recupera decalajul fata de tarile dezvoltare a ramas intacta, chiar daca performantele recente au dezamagit, iar atractivitatea pentru investitii a scazut.

Citi: +2%

Citi: +2%Economia Romaniei ar putea creste cu 2% din PIB in acest an, prognozeaza analistii Citi, intr-un raport in care analizeaza exporturile tarilor din Europa Centrala si de Est catre Germania.

Analistii Citi estimeaza in cel mai recent raport al lor care ar putea fi impactul unei incetiniri a economiei Germaniei asupra tarilor din Europa Centrala si de Est din perspectiva exporturilor.

UniCredit: + 1,7%

UniCredit: + 1,7%Economia va creste in acest an cu 1,7%, in principal datorita evolutiei solide a exporturilor, iar ratingul de credit al tarii ar putea fi imbunatatit, conform unei analize a UniCredit.

"Romania si Croatia sunt singurele economii din regiune unde cresterea PIB-ului din trimestrul al patrulea din 2010 a fost negativa raportat la aceaesi perioada a anului anterior. Cu exceptia Romaniei, toate tarile (din Europa Centrala si de Est - n.r.) se bucura de un impact pozitiv al PIB-ului de anul trecut in acest an", noteaza analistii UniCredit, cea mai mare banca din regiune.

Cresterea economica modesta din ultimul trimestru al anului trecut, de 0,1% fata de trimestrul al treilea, se datoreaza in mare masura efectelor de inventar, in timp ce consumul privat a scazut cu 0,8%.

FMI, CE, BM: 1,5%

FMI, CE, BM: 1,5%Estimarea actuala a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale privind cresterea economica din 2011 este de 1,5%.

Raiffeisen: +1,5%

Raiffeisen: +1,5%Economia Romaniei se va redresa treptat in acest an si va inregistra o crestere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB), in principal datorita revenirii cererii externe, care va sustine exporturile, estimeaza analistii Raiffeisen.

In urmatorii ani, cresterea economica a Romaniei va fi sub nivelurile din perioada 2000-2008, in principal din cauza fluxurilor mai reduse de capital strain, se arata intr-o analiza a bancii austriece.

Raiffeisen noteaza ca, dintre statele din Europa Centrala si de Est, Romania a fost cel mai grav afectata de criza economica globala, continuand sa scada in 2010 in timp ce economiile altor tari au crescut.

BNR: +1,5%

BNR: +1,5%De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru acest an o crestere economica in jur de 1,5% si pentru 2012 un avans cuprins intre 4 si 5%.

Romania a intrat intr-un nou ciclu de crestere economica, dar "trebuie sa se grabeasca incet" pentru ca poate ajunge foarte usor la aceeasi experienta traumatizanta, de a fi obligata sa faca noi corectii, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

BERD: 1,1%

BERD: 1,1%Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit proiectia de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,9%, cat a indicat in octombrie 2010, la 1,1%.

"Perspectivele economice s-au imbunatatit usor in ultimele luni in Bulgaria si Romania. In Bulgaria au aparut semne ale revenirii, precum cresterea exporturilor, un sezon turistic bun si perspectivele unor performante puternice in agricultura. In Romania, guvernul a reusit sa mentina pe traseu programul Fondului Monetar International prin implementarea unor masuri dure de austeritate, care vor ajuta la mentinerea sub control a costurilor bugetare. Cu toate acestea, economia romaneasca a scazut din nou anul trecut, cu 2%, iar orice revenire va fi probabil modesta anul acesta", se arata intr-un raport al BERD.

ING: +0,6%

ING: +0,6%ING Bank, care in general are cea mai pesimista prognoza privind evolutia economiei, a revizuit in urcare estimarile, anticipand o crestere a PIB de 0,6%, potrivit ZF.ro.

Economistul sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, este de parere ca in 2012 vom inregistra o crestere economica destul de puternica, dar nu o caracterizeaza in nici un caz ca pe un "mini-boom". Prognoza ING de crestere pentru 2012 este de 3,5% din PIB, tocmai pe fondul cresterii cheltuielilor guvernamentale.

"E putin probabil ca alegerile sa determine cheltuieli foarte mari fiindca, fata de alti ani electorali, acum avem un acord cu FMI si UE si ne-am angajat sa atingem anumite tinte. O deviere de la respectivele tinte e probabila, insa un derapaj masiv e putin probabil", sustine Nicolaie Chidesciuc, pentru Wall-Street.ro

Oxford Economics: 0,1%

Oxford Economics: 0,1%Oxford Economics anticipeaza ca economia Romaniei va creste "marginal" in acest an, cu 0,1%, revenind asupra estimarilor anterioare care presupuneau o contractie de 1%, insa principalul factor de crestere, exporturile, reprezinta in acelasi timp o vulnerabilitate.

"Principalul factor de crestere continua sa fie exporturile (...) dar Romania ramane astfel vulnerabila daca cererea din UE scade", se arata intr-o analiza a Oxford Economics.