10. Solutii pentru o Bursa cu adevarat matura

10. Solutii pentru o Bursa cu adevarat maturaListarea companiilor, facilitati investitorilor care subscriu la ofertele publice desfasurate de stat, lansarea unor fonduri de investitii sectoriale administrate privat, ridicarea pragului la SIF-uri, precum si educarea investitorilor - acestea sunt principalele masuri propuse in cadrul Conferintei “Maturizarea pietei de capital”.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi propune sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, iar planurile sunt ambitioase: oficialii spun ca piata romaneasca ar putea ajunge a doua din regiune intr-un orizont de maximum trei ani.

Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest, spune ca maturizarea pietei va fi atinsa atunci cand bursa va fi perceputa de public ca o investitie, iar de catre antreprenori ca o forma de finantare.

La randul sau, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune ca fondurile de pensii romanesti isi vor investi banii in bursele externe, daca piata de capital romaneasca nu se va dezvolta indeajuns de mult pentru a sustine astfel de investitii.

9. CEC Bank a lansat o alternativa la Prima Casa

9. CEC Bank a lansat o alternativa la Prima CasaCEC Bank a lansat un credit ipotecar ca alternativa la Prima Casa, in contexul in care banca a epuizat plafonul de garantii alocat de stat pentru credite prin programul Prima Casa.

Campania este destinata persoanelor fizice si este valabila in perioada 4 aprilie – 31 octombrie 2011.

Banca acorda credite pentru investitii imobiliare pe o perioada de cel mult 35 de ani, iar valoarea maxima a imprumutului este de 100.000 de euro sau echivalent in lei. CEC Bank solicita clientilor un avans minim de 10%, mai ridicat decat cel de 5% stabilit in cadrul programului Prima Casa, dar mai redus decat avansul solicitat de celelalte banci la creditele ipotecare standard.

8. Salariu de 1.169 de euro net pentru a reveni in tara

8. Salariu de 1.169 de euro net pentru a reveni in taraCei care au doar experienta unui semestru Erasmus in strainatate isi doresc sa castige 490 – 540 de euro net lunar, in functie de nivelul studiilor. In schimb, cei care au urmat un program complet de licenta peste hotare se asteapta la un salariu de 1.420 de euro net pe luna, in timp ce aceia care au finalizat un program masteral isi doresc 1.160 de euro lunar.

Absolventii de programe doctorale peste hotare vor un salariu de 1.450 de euro lunar, iar aceia care au urmat programe post-doctorale vor reveni in Romania pentru salarii ce depasesc 2.000 euro net lunar.

Un salariu lunar de 2.000 de euro pe piata locala este de aproape sase ori mai mare decat nivelul castigului mediu net inregistrat la nivel national in luna ianurie, respectiv 1.424 de lei (347 de euro).

7. Otopeni are un nou terminal

7. Otopeni are un nou terminalCompania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a investit 60 de milioane euro intr-un nou terminal de pasageri al Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti.

Compania se asteapta la venituri de 3,2 milioane euro in patru ani si de 5,1 milioane euro in 2020.

Anul trecut, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a semnat parteneriate cu Autogrill (Italia) si Millenium-Heinemann (Germania), cu activitati de alimentatie publica si retail in sectorul Travel.

Noul terminal a fost proiectat pe o suprafata de 16.600 mp pentru a raspunde si cerintelor impuse de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

6. Miliardarul Ioan Niculae isi inchide combinatele

6. Miliardarul Ioan Niculae isi inchide combinateleGrupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a inchis la 1 aprilie combinatul chimic de la Turnu Magurele, iar la 8 aprilie va opri functionarea unitatii din Slobozia, invocand ca motiv principal lipsa unei strategii in domeniul energiei si gazelor naturale pentru industrie.

InterAgro a anuntat la inceputul anului ca va inchide in intervalul 15 februarie-30 aprilie trei combinate, dupa ce la finele anului 2010 a oprit doua unitati, si va concedia 5.700 de angajati, circa 63% din total, pentru ca nu mai primeste gaze exclusiv din productia interna, mai ieftine decat cele importate.

5. BNR elibereaza bancherilor un miliard de euro

5. BNR elibereaza bancherilor un miliard de euroDecizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta.

Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliard de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.

4. Cine sunt oligarhii Romaniei

4. Cine sunt oligarhii RomanieiUn top al oligarhilor din Romania si al baronilor locali, in care sunt mentionati Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy, apare intr-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews si atribuit WikiLeaks.

Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul Sectiunii Politice a Ambasadei.

3. Adio cozi interminabile pentru plata taxelor?

3. Adio cozi interminabile pentru plata taxelor?Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), www.ghiseul.ro, insa deocamdata doar locuitorii din Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti pot sa isi plateasca pe internet obligatiile financiare catre stat.

Insa pana la finalul lui 2012, vor fi acoperite toate cele aproximativ 3.500 de administratii locale din tara.

2. Parteneriat pe piata telecom

2. Parteneriat pe piata telecomDeutsche Telekom, operatorul ce detine 30% din actiunile OTE, si France Telecom, parintele Orange Romania, urmaresc sa isi uneasca retelele de comunicatii in Romania si Austria pentru a reduce costurile operationale.

OTE controleaza in Romania atat Cosmote cat si Romtelecom. France Telecom detine Orange Romania.

Companiile Deutsche Telekom si France Telecom au realizat o mutare similara si in Polonia, oficialii companiilor spunand ca vor realiza economii de “cateva sute de milioane de euro” pana in 2015.

1. Prima Casa: Pot cumpara si persoanele cu locuinte

1. Prima Casa: Pot cumpara si persoanele cu locuinteGuvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.