Efectele in buzunar, peste 2-3 ani

Efectele in buzunar, peste 2-3 aniO crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, estimata de Guvern pentru anul in curs, nu va schimba situatia financiara a populatiei, care va simti revenirea economica probabil peste 2-3 ani, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"O crestere economica de 1,5% nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumparare, la nivelul buzunarului populatiei. Practic, ca sa simtim ceva la acest nivel, vor mai trece probabil doi - trei ani", afirma Ionut Dumitru.

Vedeti pe homepage-ul Wall-Street.ro un cronometru care arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.

Dezechilibrul contribuabili-beneficiari si infrastructura, marile probleme

Dezechilibrul contribuabili-beneficiari si infrastructura, marile problemeCele mai mari probleme ale Romaniei sunt dezechilibrul dintre numarul contribuabililor si pensionari si beneficiarii de asistenta sociala, precum si ineficienta infrastructurilor publice de transport, energetice, de sanatate si educatie, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Primele beneficii, in sectoarele legate de productie si export

Primele beneficii, in sectoarele legate de productie si exportNivelul de trai va creste diferentiat si primele beneficii vor fi inca din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar se va simti mult intarziat in zona bugetara, iar beneficiarii de asistenta sociala vor ajunge la standardul din 2008 abia in 2015, considera guvernatorul BNR.

"Parerea mea este ca maniera in care se redreseaza si, sper, va creste economia romaneasca in perioada urmatoare, fiind bazata numai in subsidiar pe consum si in principal pe export si productie, va imprima si caracteristicile corespunzatoare legate de cresterea nivelului de trai si de perceptia acestei cresteri. Se va face mult mai lent decat dupa redresarea din anul 2000", spune Mugur Isarescu.

Economia nu a iesit din recesiune

Economia nu a iesit din recesiuneRomania nu a iesit inca din recesiune, iar tendinta pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut trebuie sa fie confirmata de datele ulteriore, nefiind sigur daca revenirea economica a inceput, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Fara credite in valuta pentru cei cu venituri in lei

Fara credite in valuta pentru cei cu venituri in leiBNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat guvernatorul bancii centrale,intr-un interviu acodat Mediafax.

Cititi si:

Scenarii pentru economie: Iesim sau nu din recesiune?

Economia s-a prabusit cu 10% fata de nivelul anterior crizei