10. Benzina trece pragul de 6 lei/litru

10. Benzina trece pragul de 6 lei/litruOMV Petrom (SNP), companie controlata de grupul austriac OMV, a majorat preturile carburantilor cu noua bani pe litru, iar cel mai scump sortiment de benzina a depasit pentru prima data pragul de sase lei pe litru.

Rompetrol Downstream a majorat pretul benzinei si motorinei cu noua bani pe litru, pretul unui sortiment de benzina depasind pragul de sase lei pe litru si la compania controlata de KazMunaiGaz.

9. Bill Gates a donat bibliotecilor din Romania 26,9 mil. dolari

9. Bill Gates a donat bibliotecilor din Romania 26,9 mil. dolariFundatia Bill & Melinda Gates a donat 26,9 mil. dolari in modernizarea informatica a circa 800 de biblioteci din Romania, acestea fiind dotate cu 3.800 de computere cu acces public la internet.

In cadrul programului Biblionet au fost instruiti peste 190 de bibliotecari in folosirea resurselor electronice.

Programul Biblionet este cea mai mare investitie pentru o institutie publica din Romania din partea fundatiei Bill & Melinda Gates.

8. Consultantii in management fac 720 de euro/zi

8. Consultantii in management fac 720 de euro/ziCel mai bine platiti consultanti in management de pe piata locala castiga la fel de mult ca in 2009, adica 720 de euro pe zi, arata datele Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR), care a realizat un studiu in randul companiilor de profil pentru a vedea evolutia lor din 2010 si asteptarile pentru 2011.

“Pentru majoritatea firmelor de consultanta, onorariile percepute in 2010 au ramas la nivelul celor din 2009, in vreme ce pentru 10% dintre respondenti onorariile au crescut”, se arata in studiul citat.

Din totalul celor care au crescut onorariile, jumatate au aplicate majorari de cel mult 10%. In schimb, 35% dintre cei analizati in studiu au diminuat onorariile consultantilor, iar o parte (33% dintre cei care au redus onorariilor) a aplicat taieri mai mari de 25%.

7. Schimbare in topul celor mai performate mall-uri

7. Schimbare in topul celor mai performate mall-uriDaca proiectele Bucuresti Mall si Unirea Shopping Center se aflau anul trecut intr-o lupta stransa pentru titlul de cel mai bun centru comercial in functie de performanta vanzarilor, in prezent pozitia de lider este ocupata de AFI Palace Cotroceni, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

“In 2010, AFI Palace Cotroceni a reusit sa devina cea mai populara destinatie pentru cumparaturi din Bucuresti, printr-un mix bun de chiriasi si prin oportunitatile de distractie create vizitatorilor. Urmatoarea pozitie este aprig disputata de Baneasa Shopping City si Bucuresti Mall. Indiferent de tipul de retail pe care sunt specializati, comerciantii plaseaza cele doua centre foarte aproape unul de celalalt”, sustin consultantii Colliers.

6. Batalia drepturilor TV: RCS&RDS ia pachetul 1. Romtelecom, pachetul 2

6. Batalia drepturilor TV: RCS&RDS ia pachetul 1. Romtelecom, pachetul 2RCS&RDS, cel mai mare operator de televiziune pe piata locala, a castigat licitatia pentru sezoanele 2011-2014 pentru primul pachet de difuzare a meciurilor din Liga 1, campionatul intern de fotbal, cu 13,2 mil euro (fara TVA). Pe de alta parte, Romtelecom, principalul competitor al RCS&RDS, a cumparat pachetul al doilea cu 12,9 milioane de euro (fara TVA).

Pachetul numarul 8 a fost cumparat de catre Antena TV Group (Antena 1, GSP TV, Antena 2, Antena 3 si Euforia TV) cu 10,5 milioane de euro.

Pachetele 3,4,5,6,7 si 9 nu au fost cumparate. Pentru acestea s-ar mai putea organiza inca o licitatie sau meciurile din aceste pachete vor ramane nedifuzate.

5. Cum au evoluat preturile apartamentelor in primul trimestru

5. Cum au evoluat preturile apartamentelor in primul trimestruTrei portaluri imobiliare au analizat preturile cerute de proprietari si agentii in primele trei luni ale acestui an. Daca unii au observat preturi in crestere, altii vorbesc de scaderi de pana la 17% fata de anul trecut.

Preturile cerute pentru apartamentele noi si vechi din tara au crescut in luna martie cu 0,9% fata de februarie, pana la 1.043 euro/mp util, insa reprezinta o scadere cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

In Bucuresti, preturile solicitate de proprietari si agentii pentru apartamente au crescut cu 0,8% in luna martie, pana la 1.169 euro/mp util, dar au ramas cu 9,9% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai arata datele imobiliare.ro. Pe segmentul apartamentelor noi, cresterea preturilor cerute a fost de 0,3% in ultima luna, in timp ce pe segmentul locuintelor vechi, cresterea a fost de 0,9%.

4. Ce masini cumpara romanii

4. Ce masini cumpara romaniiLipsa finantarii a orientat romanii spre masini mai ieftine, pretul in crestere la carburant i-a determinat sa aleaga autoturisme cu un consum redus, iar cumparatorii nu isi vor schimba prea curand aceste criterii, doar o crestere economica va influenta piata auto.

“Cresterea preturilor la carburanti e un factor care orienteaza clientii catre modele cu un consum redus. Nu trebuie sa uitam insa ca avem parte in acelasi timp si de aprecierea leului in raport cu euro, un factor care impulsioneaza decizia de achizitie. Deocamdata e prematur sa analizam piata si segmentele ei, atat timp cat programul Rabla, un alt facor extrem de important de influenta, e abia la debut”, considera Mihai Bordeanu, directorul de marketing Dacia-Renault, invitat in redactia Wall-Street.ro, in cadrul Live-Text.

3. Romanul cu cele mai multe birouri si-a facut patronat imobiliar.

3. Romanul cu cele mai multe birouri si-a facut patronat imobiliar.Omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri, a lansat Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), in care vrea sa atraga 20 de proprietari, cu un portofoliu de cladiri in valoare de 100 de miliarde de euro la nivel global. Scopul: o asociatie puternica, la care autoritatile romane sa poata apela.

Cu un portofoliu 130.000 mp de spatii de birouri, Liviu Tudor, in varsta de 50 de ani, este considerat cel mai mare proprietar roman din piata de profil, clasandu-se in acelasi timp in topul celor mai mari trei proprietari de birouri din Romania.

Prin intermediul companiei Genesis Development, Liviu Tudor detine parcurile de afaceri West Gate (amplasat in zona Militari) si Novo Park (zona Pipera), precum si ansamblul de locuinte West Gate Studio, printre companiile care au sediul in birourile sale aflandu-se Siemens, Accenture, Renault sau Citibank.

2. Cum a fost castigata cea mai mare oferta publica din istoria Bursei

2. Cum a fost castigata cea mai mare oferta publica din istoria BurseiReprezentantii firmelor de brokeraj romanesti care au castigat licitatia pentru oferta publica secundara de la Petrom (SNP) considera ca aspectul financiar a contat cel mai mult in selectarea consortiului care va intermedia vanzarea pachetului de 9,84% din actiunile companiei petroliere.

Grupul format din banca de investitii rusa Renaissance si romanii de la BT Securities, EFG Eurobank si Romcapital a cerut cel mai mic comision dintre participantii la licitatie, de 0,325%, care, daca oferta s-ar desfasura cu succes, s-ar traduce intr-o suma de aproximativ 1,62 milioane euro

1. Scenarii pentru economie: Iesim sau nu din recesiune?

1. Scenarii pentru economie: Iesim sau nu din recesiune?Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in timp ce deficitul de cont curent va creste. Investitiile straine reprezinta speranta pentru economie in acest an, dar, cel mai probabil, se vor aprecia doar marginal fata de 2010, arata o analiza a Wall-Street.ro.

Relansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini. Acestia din urma vor sa vada rezultatele unui program de restructurare de doi ani cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Analistii, bancherii, guvernantii si toti actorii din piata financiara asteapta, cu nerabdare, sa vada datele privind evolutia economiei din primele trei luni din 2011. Datele pe care le va prezenta Institutul National de Statistica pe 13 mai vor arata daca economia a ramas in declin sau am reusit sa iesim din recesiunea in care am intrat in ultimul trimestru din 2008.