10. Economia Japoniei, tot mai subreda

10. Economia Japoniei, tot mai subredaEconomia Japoniei este in stare grava si nu-si va reveni prea devreme dupa cutremurul care a zguduit arhipelagul in luna martie, apreciaza guvernul nipon.

Seismul de pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au dus la restrictionarea furnizarii de energie electrica, la inchiderea uzinelor si scaderea accentuata a numarului de turisti, factori care au impins economia nipona in cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In acest context, multi analisti anticipeaza ca economia va intra in recesiune in acest an.


9. Autostrada Cernavoda-Medgidia, in aer

9. Autostrada Cernavoda-Medgidia, in aerCompania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a notificat compania franceza Colas cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea si executia tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia si va organiza o alta licitatie.

Astfel, CNADNR va scoate la licitatie, in luna mai, proiectarea si constructia tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia, iar lucrarile vor incepe pana la finele anului, potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.


8. Fiica lui Patriciu a intrat in afaceri

8. Fiica lui Patriciu a intrat in afaceriAna Patriciu, fiica cea mare a miliardarului roman, are aproape 28 de ani si conduce doua restaurante din Bucuresti: Madame Pogany si Heritage.

Ea isi imparte timpul intre Floreasca si Piata Romana: dimineata este la restaurantul Madame Pogany, deschis in 2010, in urma unei investitii de 400.000 de euro, iar dupa-amiaza si seara, la Heritage, restaurant redeshis in aceasta luna. Heritage a fost deschis initial in toamna lui 2007, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro si a fost inchis de doua ori, ultima data in luna mai 2010.


7. Cine sunt constructorii care vor incasa 3,5 mld. lei din 4 autostrazi

7. Cine sunt constructorii care vor incasa 3,5 mld. lei din 4 autostraziCompania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a selectat companiile care vor proiecta si construi tronsoanele de autostrada Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu, valoarea totala a contractelor fiind de 3,45 miliarde lei.

Citeste aici cine sunt constructorii.

6. Ce solutii au francezii pentru sectorul energetic romanesc

6. Ce solutii au francezii pentru sectorul energetic romanescCamera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER), Ambasada Frantei la Bucuresti si Sectia romana a Consilierilor pentru Comert exterior ai Frantei au lansat “Cartea Alba a Energiei”, un set cu zece propuneri pentru relansarea sectorului energiei din Romania.

Afla care sunt solutiile propuse pentru ameliorarea eficientei energetice, crearea unei piete echitabile si armonizarea europeana.

5. Pana cand vor mai creste preturile

5. Pana cand vor mai creste preturileInflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.

Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,6% in martie 2011 comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna martie, cu 1,17%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,51%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,34%.


4. Preturi la pompa inghetate de Guvern?

4. Preturi la pompa inghetate de Guvern?Guvernul ar putea ingheta preturile la carburanti pe o perioada limitata, pentru a se stopa "cresterile care nu au legatura cu realitatea", a anuntat saptamana aceasta Iulian Iancu, presedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

Legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, iar o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe.


3. GED a cumparat Prestige Tours

3. GED a cumparat Prestige ToursFondul de investitii GED, care detine grupul Happy Tour, a achizitionat pachetul majoritar al tour operatorului roman Prestige Tours, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica.

La cateva luni de la achizitia platformei online Paravion.ro si a companiei de travel - corporate si deluxe - Travel House, GED a anuntat achizitia Prestige Tours. Proiectul va fi continuat impreuna cu Mircea Vladu, fondatorul Prestige Tours, care va ramane actionar minoritar si care se va alatura grupului in functia de director executiv.


2. Injumatatirea capitalului BVB, o bila neagra

2. Injumatatirea capitalului BVB, o bila neagraDupa ce Bursa de Valori Bucuresti a anuntat primirea unor cereri de discutare in AGA a injumatatirii capitalului social, surse din piata au declarat ca propunerea a venit de la mai multe fonduri Franklin Templeton plus inca un actionar strain.

Ce va insemna o astfel de masura pentru companie, ce exemplu va da pietei si cum ar putea fi afectata posibila fuziune cu Sibex, citeste aici.

1. Cum pornim investitiile in economie

1. Cum pornim investitiile in economieDoua autostrazi, un proiect de infrastructura intre doua orase cheie, o hidrocentrala si un proiect de infrastructura stiintifica. Acestea sunt cele cinci prioritati pentru economie sustinute de cei mai puternici investitori straini din Romania. Investitiile ar genera, intr-o perioada de cinci ani, o crestere economica de 9,5% din PIB si 189.000 de noi locuri de munca. Statul, insa, nu reuseste sa le prioritizeze.