10. OMV spune PAS celei de-a doua privatizari Petrom

10. OMV spune PAS celei de-a doua privatizari PetromOMV nu va participa la oferta publica secundara prin care statul roman va vinde la BVB 9,84% din actiunile OMV Petrom, a anuntat grupul austriac.

OMV detine 51% din compania romaneasca, si implicit controlul OMV Petrom, iar o majorare a detinerii nu ar modifica nivelul de influenta asupra acesteia, arata grupul intr-un comunicat.

"Investitia la Petrom s-a dsovedit un succes si suntem multumiti, dar am decis sa nu facem o oferta pentru participatia de 9,84% care va fi vanduta prin oferta secundara", a declarat Gerhard Roiss, director general si presedinte al consiliului de administratie al OMV.

9. Nokia inchide centrul de cercetare de la Cluj

9. Nokia inchide centrul de cercetare de la ClujNokia, filiala locala a celui mai mare producator de telefoane la nivel mondial, inchide centrul de cercetare si dezvoltare din cadrul Olympia Business Center din Cluj si renunta astfel la 120 de salariati. Cei aproape 4.000 de angajati ai fabricii Nokia din comuna Jucu nu vor fi afectati.

“Nokia estimeaza ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfasurate in aceasta locatie (Olympia Business Center din Cluj) vor fi diminuate complet. Operatiunile de Cercetare si Dezvoltare vor continua sa fie derulate in alte centre Nokia de pe glob. Se preconizeaza ca vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu”, a anuntat compania.

8. Fondul Proprietatea si dubla listare

8. Fondul Proprietatea si dubla listareGreg Konieczny (foto), vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat ca se poarta discutii cu banci de investitii despre posibilitatea listarii duale a Fondului Proprietatea la Londra sau Varsovia.

„Vrem sa le facem actionarilor o recomandare pana la finalul lunii iunie cu privire la piata unde ar fi oportuna o listare secundara. Problema va fi de la cine obtinem respectivele actiuni pentru listare. Daca pana in iunie nu ajungem la o concluzie cu privire la actiunile pe care le vom vinde pe a doua piata, mai exact de unde le vom lua, atunci FP va ramane listat doar pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat Konieczny.

Cu o capitalizare de doua miliarde de euro, Fondul Proprietatea ar intra la limita in randul celor mai mari 200 de companii de pe Bursa din Londra. In imediata apropiere s-ar afla Segro PLC, cel mai mare proprietar britanic de birouri, Alliance Trust, companie de investitii care opereaza cel mai mare fond mutual din Marea Britanie precum si compania de utilitati Pennon Group.

Citeste aici cum ar atara FP pe bursa din Londra.

7. Care sunt industriile cu cele mai mari falimente

7. Care sunt industriile cu cele mai mari falimenteAproape 21.700 de companii se aflau in 2010 in diverse stadii ale procedurii de insolventa, potrivit Coface Romania. Dintre acestea, 10.377 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata de insolventa, 5.482 in faliment, 702 in insolventa si 27 in reorganizare judiciara.

Wall-Street.ro va prezinta un clasament al industriilor cu cele mai multe falimente.



6. Dezvoltatorul BelRom ia in calcul listarea

6. Dezvoltatorul BelRom ia in calcul listareaDezvoltatorul imobiliar Belgian BelRom, cunoscut pentru parcurile de retail din Focsani si Bacau, s-ar putea lista la Bursa in perioada urmatoare, pentru atragerea de finantare in vederea continuarii proiectelor planificate.

In ultima perioada, in piata a fost vehiculata stirea ca dupa listarea NEPI de luna viitoare, o alta companie din zona imobiliara ar putea accesa finantarea prin bursa.

Contactati de Wall-Street.ro, oficialii BelRom nu au confirmat exact informatia, dar au mentionat ca si bursa este o varianta pe care o iau in calcul.

Citeste aici mai multe detalii

5. Cum simt criza miile de comercianti din Dragonul Rosu

5. Cum simt criza miile de comercianti din Dragonul RosuCuloare aproape goale, vanzatori care ridica din umeri a paguba si arata standurile doldora de marfa, dar fara clienti, proprietari care se pregatesc sa-si inchida micile afaceri – asa arata, in cateva cuvinte, o dimineata de lucru in Dragonul Rosu, unul dintre cele mai mari centre comerciale din apropierea Capitalei. Reporterii Wall-Street.ro va arata ce magazine o duc mai bine in aceasta perioada, cati bani incaseaza zilnic vanzatorii si ce adaosuri se practica.

Putin inainte de ora 10, in prima zi de dupa sarbatorile pascale, parcarea din fata cladirilor complexului este pe jumatate plina. Carausii scot marfa din furgonete si o transporta catre standuri, acolo unde vanzatorii – romani sau de origine asiatica – o asaza in graba pe manechine si in rafturi.

Citeste reportajul Wall-Street.ro pe aceasta tema

4. Judetele cu cele mai mari restante la credite

4. Judetele cu cele mai mari restante la crediteCreditele restante au ajuns la finalul primului trimestru din 2011 la valoarea de 17,79 miliarde lei (circa 4,33 miliarde euro, fiind cu 10% mai mari fata de nivelul de la finalul lui 2010 si cu 70% mai mari fata de perioada similara de anul trecut. Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a ajuns in martie 2011 la 8,66%, iar tendinta este de crestere.

Citeste Top 10 judete dupa ponderea creditelor restante

3. Statisticile bugetare - incomplete sau gresite?

3. Statisticile bugetare - incomplete sau gresite?Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini si a jucatorilor de pe pietele externe este din nou afectata: Eurostat apreciaza datele privind deficitul bugetar incomplete sau gresite. Autoritatile romane au fost atentionate, iar economistii considera ca situatia este inacceptabila.

Eurostat, directia de statistica a Comisiei Europene, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar din 2010, calculat dupa standardele ESA95.

Citeste aici mai multe detalii

2. Cum au decurs adunarile actionarilor BVB si Sibex

2. Cum au decurs adunarile actionarilor BVB si SibexAdunarea Extraordinara a Actionarilor BVB nu s-a desfasurat, din lipsa de cvorum, fiind reprogramata pentru maine, conform convocatorului.

In Adunarea Ordinara a Actionarilor s-au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi: situatia financiara pe 2010, dividendele, descarcarea de gesiune a administratorilor, alegerea lui Greg Konieczny in Consiliul BVB, bugetul pe 2011, remnuneratiile membrilor Consiliului.

In ultima parte a Adunarii Generale Ordinare, actionarii BVB au desemnat candidatii societatii pentru locurile vacante in consiliile de administratie ale Casei de Compensare Bucuresti si Depozitarului Central.

Actionarii Bursei din Sibiu au aprobat de principiu fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti, cu 84% din voturile exprimate.

1. Obiectivul de adoptare a monedei euro ramane 2015

1. Obiectivul de adoptare a monedei euro ramane 2015Guvernul a aprobat Programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015, au declarat surse oficiale.

"Programul de convergenta a fost aprobat de Guvern, cu mentinerea obiectivului de adoptare a monedei euro in 2015", au declarat sursele.

Coalitia a discutat, intr-o reuniune la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, varianta ca moneda euro sa fie adoptata la 1 ianuarie 2015, iar pana la finalul acelui an sa circule in paralel atat moneda nationala, cat si euro, a declarat Varujan Pambuccian.

Citeste si Cum s-a ratat adoptarea euro in 2015: Cele mai tari declaratii date in criza