10. CGS angajeaza 300 de persoane la Sibiu

10. CGS angajeaza 300 de persoane la SibiuFurnizorul de servicii externalizate de tip call center Computer Generated Solutions (CGS) va extinde activitatea din Romania prin deschiderea unui centru in Sibiu in iunie, unde are deja birou, care va avea 300 de angajati, a anuntat compania americana. CGS mai este prezent in Romania cu birouri si centre si in Bucuresti si Brasov.

"Cresterea inregistrata in regiune valideaza strategia noastra de a avea in Romania un centru european de dezvoltare", a declarat, in comunicat, directorul executiv al companiei, Phil Friedman.

Centrul din Sibiu va asigura, la deschidere, 300 de noi locuri de munca, putand ajunge la 650, si va asigura servicii de customer care, suport tehnic, help desk pentru companii, precum si alt tip de servicii externalizate.

9. Cine sunt cei mai vizibili politicieni pe Facebook

9. Cine sunt cei mai vizibili politicieni pe FacebookEmil Boc a fost cel mai vizibil politician pe Facebook in ultima luna, el fiind urmat de Elena Udrea (locul al doilea) si de Crin Antonescu si Victor Ponta (la egalitate pe locul al treilea), potrivit unei analize Mediafax Monitorizare.

Analiza a fost realizata in perioada 10 aprilie – 10 mai, pe cele peste 12.500 de pagini de Facebook monitorizate de Mediafax Monitorizare, si a luat in calcul 20 de politicieni.

Din totalul de 731 de mentiuni inregistrate pe wall-ul utilizatorilor despre acesti politicieni, aproape jumatate (48,7%) se refera la Emil Boc, presedintele PDL si candidat pentru un nou mandat la sefia partidului in perioada realizarii analizei.

8. NEPI se listeaza la Bursa pe 7 iunie

8. NEPI se listeaza la Bursa pe 7 iunieListarea fondului de investitii sud-african NEPI la Bursa de Valori Bucuresti a fost stabilita pentru data de 7 iunie, a declarat pentru Wall-Street.ro Dan Weiler, director executiv, directia corporate finance & investment banking a Bancii Comerciale Romane.

Consiliul Bursei a aprobat saptamana trecuta inceperea tranzactionarii titlurilor emise de fondului de investitii sud-african NEPI, pe segmentul "Alte Instrumente Financiare Internationale", Categoria A - Instrumente financiare asimilabile titlurilor de capital.

Pe doi iunie, intermediarii listarii - Intercapital Invest si BCR - in parteneriat cu emitentul organizeaza un seminar de prezentare al NEPI si listarii la BVB.

7. Guvernul ar putea reduce cota TVA pentru materialele de constructii

7. Guvernul ar putea reduce cota TVA pentru materialele de constructiiGuvernul analizeaza reducerea TVA la materialele de constructii, a declarat Romeo Dragan, director general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). "La ora actuala este in analiza aceasta problematica si cu siguranta in perioada urmatoare vom avea si o pozitie oficiala", a spus Dragan, intrebat daca Guvernul a luat in calcul scaderea cotei de TVA la materialele de constructii.

Aceasta propunere a fost avansata in mai multe randuri de reprezentantii sectorului constructiilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca majorarea TVA la 24% a fost o eroare politica.

6. Biletele RATB intra in istorie

6. Biletele RATB intra in istorieCardurile de calatorii sau cardurile bancare au inlocuit tranditionalele bilete de hartie folosite pana de curand pentru transportul in comun in Bucuresti. De astazi, BCR si BRD, cele mai mari doua banci din sistem, concureaza pentru a realiza tranzactiile de plata a calatoriilor pentru milioanele de romani care merg cu tramvaiul, autobuzul sau metroul.

Biletele traditionale de hartie au fost eliminate complet, iar din mai 2011 si cele mai mari banci din sistem – BCR si BRD – au lansat carduri contactless cu functionalitatile de portofel electronic sau abonament. In acelasi timp, cardurile emise de cele doua banci pot fi utilizate si la comerciantii ce au instalate dispozitive de plata contactless sau pot fi utilizate ca si carduri bancare normale.

5. Cele mai mari TRANZACTII din RECESIUNE

5. Cele mai mari TRANZACTII din RECESIUNECele mai mari 20 tranzactii de pe piata locala din perioada in care economia Romaniei a fost in recesiune tehnica au o valoare totala de 2,62 miliarde de euro, releva o analiza Wall-Street.ro pe baza datelor DealWatch.

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii este pe cale de a se dezgheta, arata cele mai recente doua studii publicate de Wall-Street.ro. Tranzactiile inregistrate in primul trimestru, in numar de 55, indica o crestere fata de perioada similara din 2010, potrivit unui studiu al Ernst & Young.

De asemenea, piata de fuziuni si achizitii a totalizat in primele patru luni ale acestui an un numar de 22 de tranzactii, cu o valoare totala de 238 milioane euro, in crestere cu 47% fata de nivelul atins in 2009, potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de catre banca de investitii Capital Partners.

4. Jones Lang LaSalle a cumparat King Sturge

4. Jones Lang LaSalle a cumparat King SturgeCompania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle a anuntat ca a cumparat firma King Sturge, valoarea tranzactiei la nivel global fiind de 227 de milioane de euro. Ambele companii sunt prezente pe piata locala, avand sediul in aceeasi cladire, pe Calea Victoriei.

Zvonurile privind preluarea King Sturge de catre Jones Lang LaSalle au aparut in urma cu o saptamana, valoarea tranzactiei fiind estimata la peste 183 de milioane de euro. Jones Lang LaSalle a confirmat achizitia, pentru suma de 227 de milioane de euro, potrivit PropertyEU.

Cele doua cumpanii sunt prezente si in Romania, avand sediul in cladirea Victoria Center, amplasata pe Calea Victoriei, in centrul Capitalei.

3. O noua banca de vanzare in Romania: ATEbank

3. O noua banca de vanzare in Romania: ATEbankGrupul ATEbank, controlat de statul elen, vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

ATEbank controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii, in timp ce Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 7,36% din actiuni

2. Guvernul vrea taxa auto la prima vanzare

2. Guvernul vrea taxa auto la prima vanzareGuvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

O alta varianta luata in calcul este transformarea taxei de poluare intr-o taxa platibila anual si impusa tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, releva un document guvernamental citat de Mediafax.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

1. Basescu il ataca indirect pe Mugur Isarescu

1. Basescu il ataca indirect pe Mugur IsarescuPresedintele Traian Basescu il ataca indirect pe guvernatorul Mugur Isarescu, declarand ca "BNR este un continuu profesor", dar niciunul dintre oficialii institutiei nu si-ar asuma raspunderea de ministru al Finantelor sau de prim-ministru. Seful statului apreciaza ca "una e sa dai lectii si alta e sa vii in arena".

"BNR e un continuu profesor. Ia intrebati pe vreunul din ei daca vrea sa fie ministru al Finantelor sau prim-ministru", a spus seful statului, la RRA. El a facut aceasta declaratie in contextul in care vorbea despre faptul ca sunt foarte multi care "dau lectii la televizor", dar, daca vrei sa ii inviti sa isi asume o responsabilitate, nu accepta.

"Viata de responsabil la varf nu este usoara. (...) Sunt foarte multi care prefera sa dea lectii decat sa-si asume raspunderea", a mai spus sefului statului.