10. Odata primul concurent al Romtelecom, Atlas Telecom intra in insolventa

10. Odata primul concurent al Romtelecom, Atlas Telecom intra in insolventaLansat in 2003 pe piata telecomunicatiilor, operatorul Atlas Telecom a fost primul concurent al Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa, iar in urma cu trei ani incepuse negocierile cu Orange Romania pentru o posibila vanzare catre acesta. Insa, in prezent, compania este in insolventa si are datorii de peste 70 de milioane de euro.

Aproximativ 46,4 milioane de euro dintre cele 70,7 milioane de euro datorate de companie sunt catre OTP Bank.

9. Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30%

9. Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30%Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual indiferent de tipul de motorizare, decizie care va cobori taxa cu aproape 10% fata de anul 2010, exceptie fac propulsoarele Euro 5 si masinile non-euro de peste 2.000 cmc.

Astfel, taxa auto va scadea cu 12% pentru masinile non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, insa va ramane neschimbata pentru cele de peste 3.000 centimetri cubi.

8. Taxa pentru toate autostrazile

8. Taxa pentru toate autostrazileDirectorul general al CNADNR, Daniela Draghia, a declarat ca intreaga retea de autostrazi va fi taxata, mentionand ca institutia lucreaza la stabilirea valorii si a modului cum se vor colecta banii.

CNADNR lucreaza la calcularea taxei, precum si la modul in care aceasta va fi aplicata, respectiv prin puncte de colectare sau cu ajutorul satelitilor prin Programul Galileo al Uniunii Europene (sistem european de radionavigatie), care va intra in vigoare in 2013.

7. Romania cauta a doua Dacie pentru iesirea din criza

7. Romania cauta a doua Dacie pentru iesirea din crizaInvestitiile in infrastructura energetica pot fi "o a doua Dacia" pentru economia romaneasca si vor sustine un numar important de locuri de munca, a declarat Mariana Gheorghe, presedinte al Consiliului Investitorilor Straini si totodata director general la OMV Petrom.

Automobile Dacia, una dintre cele mai mari companii din Romania, avea la sfarsitul anului trecut 13.800 angajati, constructorul auto fiind in 2010 principalul exportator. Vanzarile companiei au avut o pondere importanta in exporturile Romaniei si in primul trimestru al anului in curs, cand cresterea PIB a fost impulsionata de majorarea livrarilor companiilor romanesti pe piete externe.

6. Miscari importante la nivel de top management

6. Miscari importante la nivel de top managementDoua anunturi importante au marcat mediul de afaceri saptamana trecuta. Calin Dragan, cel care a condus timp de peste sase ani operatiunile Coca-Cola Hellenic in Romania si Republica Moldova, va prelua din luna iulie conducerea companiei din Japonia, in timp ce Mihai Ghyka, fost director general la Bergenbier, va prelua din 20 iunie functia de Chief Commercial Officer Consumer Business Unit in cadrul Vodafone Romania.

5. Cea mai mare investitie bulgareasca greenfield in Romania

5. Cea mai mare investitie bulgareasca greenfield in RomaniaFabrica Monbat Recycling, parte a grupului bulgar Prista Oil, a fost inaugurata pe 9 iunie, gazdele fiind proprietarii grupului Prista Oil, fratii Plamen si Atanas Bobokov, printre invitatii oficiali numarandu-se premierul bulgar Boyko Borisov si omologul sau roman, Emil Boc.

Compania Prista Oil a achizitionat in 2007 terenul pe care se inalta in prezent fabrica. Investitia necesara construirii – peste 13 milioane euro, cea mai mare investitie de tip greenfield realizata de bulgari pe teritoriul romanesc.

4. Industria si exporturile au scos Romania din recesiune

4. Industria si exporturile au scos Romania din recesiuneIndustria a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii, cu 1,1%.

De asemenea, reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-6,1%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,2%) si in constructii (-2,4%).

3. Delphi deschide o noua fabrica in Romania

3. Delphi deschide o noua fabrica in RomaniaDelphi Automotive deschide o noua unitate de productie in Romania, la Moldova Noua, pentru module de cablaje electrice necesare producatorilor de masini din Europa.

Numarul de angajati la noua fabrica ar putea ajunge la 1.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an.

In Romania, Delphi detine trei fabrici, oferind in prezent locuri de munca la peste 10.000 de angajati in unitati care produc sisteme electrice de distributie si componente pentru motoare diesel.

2. Polii saraciei si oazele de prosperitate din Romania

2. Polii saraciei si oazele de prosperitate din RomaniaChiar daca nominal si salariatii din Dambovita, Mures, Covasna, Arges, Sibiu, Valcea, Alba, Cluj si Timis au fost mai bine platiti, in termeni reali puterea lor de cumparare a scazut fata de 2010.

Astfel, Capitala si Ilfovul raman singurele zone din Romania care pot spune ca au depasit criza. Potrivit datelor oficiale, bucurestenii castiga cel mai mare salariu mediu net la nivel national, de 1.800 de lei. Cresterea fata de anul precedent este de circa 11%, cu peste 3% mai mult fata de avansul general al preturilor.

1. Schimbarea la fata a Romaniei

1. Schimbarea la fata a RomanieiPresedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti.

Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie "Republica Socialista Romania".

El a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare.