Recesiunea 2.0: Cum s-a transformat criza din 2008 intr-o recesiune nord-atlantica

Recesiunea 2.0: Cum s-a transformat criza din 2008 intr-o recesiune nord-atlanticaRenumitul laureat al premiului Nobel pentru economie, Joseph E. Stiglitz, explica, intr-un editorial publicat pe project-syndicate.org, ca marea recesiune din 2008 s-a transformat intr-o recesiune nord-atlantica, in contextul in care Europa si Statele Unite, si nu tarile emergente, se confrunta cu somaj ridicat si crestere economica slaba.

Europa si America sunt cele care marsaluiesc, impreuna si singure, catre deznodamantul unui mare dezastru”, spune Stiglitz.

Totodata, el avertizeaza ca Europa si America se invart intr-un cerc vicios, in conditiile in care stimulii fiscali au impiedicat in 2008 o recesiune mai severa, dar au alimentat deficitele bugetare, conducand in prezent la criza datoriilor.

Pe de alta parte, raspunsul la criza datoriilor sunt politicile de taiere a cheltuielilor, dar acestea nu fac decat sa prelungeasca cu cativa ani nivelurile foarte mari ale somajului.

“Austeritatea fiscala va impiedica cresterea Europei si, prin urmare, pe cele mai afectate economii: pana la urma, nimic nu ar ajuta Grecia mai mult decat o crestere economica robusta a partenerilor ei comerciali. O crestere slaba va lovi si veniturile din taxe, subminand chiar scopul proclamat al consolidarii fiscale”, crede Stiglitz.

Totusi, liderii europeni recunosc ca datoriile tarilor puternic afectate, tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), vor deveni de necontrolat daca economiile acestora nu vor creste, iar avansul economic nu poate fi atins fara asistenta.

Krugman: Sansele unei recesiuni in forma de W sunt mari

Krugman: Sansele unei recesiuni in forma de W sunt mariPaul Krugman, profesor la Universitatea Princeton si laureat al premiului Nobel, remarca ca toata lumea financiara se astepta la o noua recesiune globala.

Totusi, el nu crede ca vom intra intr-o Mare Depresiune ca in anii ’30, dar ne asteapta o perioada lunga de performante slabe pentru economia mondiala.

“Este o sansa destul de mare ca sa vedem un al doilea brat al recesiunii, o a doua cadere (double-dip – n.r.). Este foarte posibil si ca somajul sa ramana 9% sau chiar mai mult peste un an sau chiar doi ani. Asa ca ce vedem acum, eu o numesc o depresiune mai usoara, adica o lunga perioada de performante slabe”, apreciaza Krugman.

El mentioneaza ca scaderile drastice de pe burse nu au drept cauza o panica legata de insolventa, ci o teama a investitorilor ca economia va derapa din nou si nimeni nu este pregatit sa intervina.

“Intr-un fel, ceea ce pietele ne spun acum este ca ne-am preocupat de lucruri gresite. Sigur, avem o problema fiscala pe termen lung, dar chiar acum avem nevoie sa miscam economia. Si asta este lucrul despre care nu vorbeste nimeni”, a spus Krugman.

Astfel, scaderea ratingului i-a facut pe oameni sa se intrebe daca guvernul SUA va fi in stare sa ia actiunile necesare pentru a stimula economia.

Dr. Doom: Sansele unei recesiuni a SUA in 2012 sunt de 50%

Dr. Doom: Sansele unei recesiuni a SUA in 2012 sunt de 50%Reputatul economist care a prezis criza subprime din 2008, Nouriel Roubini, crede ca evitarea unei recesiuni in 2012 este o “misiune imposibila”, in conditiile in care politica de austeritate va frana motoarele economiei.

“Ramanem fara iepuri in joben, deoarece fiecare tara, inclusiv Statele Unite, va urma politici de austeritate fiscala, care vor inrautati cresterea economica”, a spus Roubini pentru Bloomberg, intr-un interviu postat pe blogul personal.

Mai mult, economistul este reticent ca un nou program de cumparari de active americane (Quantitative easing 3 – QE3) va avea efectul scontat, in conditiile in care ultimul program (QE2) nu a facut o diferenta prea mare.

In privinta crizei datoriilor din Europa, dr. Doom sustine ca Banca Central Europeana nu va putea sa cumpere pentru prea mult timp obligatiuni ale statelor cu probleme, pentru ca, daca in cazul Greciei piata a fost mica, de 60-70 de miliarde, pietele pe care se tranzactioneaza datoriile Italiei si Spaniei sunt imense, de 2 trilioane, respectiv peste un trilion.

In urma cu cateva luni, Roubini a prognozat ca economia mondiala ar putea fi amenintata din 2013 de "o furtuna perfecta", care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, incetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane in Europa si stagnarea din Japonia.

Mobius pariaza pe monedele tarilor emergente

Mobius pariaza pe monedele tarilor emergenteMark Mobius considera ca anuntul retrogratarii SUA nu a fost o surpriza, intrucat Standard & Poor’s isi facuse cunoscuta intentia de retrogradare de cateva saptamani.

“De fapt, cateva agentii de rating mai mici deja retrogradasera Statele Unite”, a spus Mobius, pe blogul personal.

Cu toate acestea, Mobius crede ca reactia initiala a investitorilor va fi marcata de un grad ridicat de incertitudine, in conditiile in care nu vor sti unde sa gaseasca active cu volatilitati mai reduse pe termen scurt. In timpul crizei subprime, investitorii s-au refugiat in titlurile emise de Trezoreria americana si in dolari.

Pe de alta parte, in actualul context, seful Franklin Templeton e de parere ca monedele tarilor emergente sunt mult mai atractive, deoarece acestea au rezerve valutare mai mari decat multe state dezvoltate si nivelul datoriei ca procent din PIB tinde sa fie mai mic in pietele emergente.

“Abilitatile bune de a-si manevra monedele si potentialul istoric de a asigura serviciul datoriei este motivul pentru care credem ca monedele pietelor emergente au fost puternice si ar putea performa la fel de bine in viitor”, explica Mobius.