Adrian Vasilescu, BNR: Perioada mainii intinse catre stat a trecut

Adrian Vasilescu, BNR: Perioada mainii intinse catre stat a trecutAdrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sfatuieste romanii sa nu mai astepte ca statul sa invarta o bagheta si sa iesim toti din recesiune.

Practic, sfatul oficialului BNR este ca fiecare trebuie sa munceasca pentru a rezista intr-o recesiune sau pentru a iesi din actuala recesiune.

"Ce trebuie sa inteleaga fiecare om este ca perioada lui gura casca a trecut, a mainii intinse la stat care sa vina sa alunge criza si sa readuca boom-ul", comenteaza Vasilescu.

El adauga ca cei care se asteapta sa se mai intample asa ceva se amagesc singuri.

"Realitatea nu ne va mai arata o asemenea fata. Din criza fiecare iese singur. Nu iesim toti odata la o bagheta pe care o invarte statul", a conchis Vasilescu.


Dragos Cabat: Strange bani pentru zile negre

Dragos Cabat: Strange bani pentru zile negreCel mai bun sfat pe care il poti primi inainte de o recesiune si nu numai este sa ai bani pentru zile negre. Totusi, in contextul in care acum am putea infrunta un al doilea brat al recesiunii care a inceput in 2008, multi oameni simpli sau din clasa de mijloc ar putea sa nu aiba din ce sa economiseasca sau chiar sa se fi indatorat in anii anteriori.

Dragos Cabat, vicepresedinte CFA Romania, recunoaste ca oamenii simplii sunt cei mai afectati intr-o astfel de perioada. Tot cei care au venituri sub medie "pe timpurile bune se arunca sa cheltuieasca, iar in timpurile grele nu au bani pusi deoparte".

In gluma, Cabat spune ca, pentru cei care nu au cum sa faca economii, singurul sfat este sa manance mai putin si sa faca mai mult sport.

Pentru cei cu venituri medii si peste medie, cea mai buna masura de precautie este sa pui bani deoparte si nu sa cheltuiesti mai mult decat ai, cu gandul ca vei face mai multi bani in viitor.

"In vremurile bune trebuie sa te pregatesti pentru ca s-ar putea sa nu fie toata viata frumoasa", concluzioneaza Cabat.



Anca Bidian, Kiwi Finance: Gestioneaza bugetul familiei

Anca Bidian, Kiwi Finance: Gestioneaza bugetul familieiDirectorul general Kiwi Finance, Anca Bidian, sustine ca o buna gestionare a bugetului familiei ne poate face sa reducem costurile anuale si chiar sa descoperim unele cheltuieli la care putem sa renuntam.

Ea explica ca o buna gestionare inseamna o planificare a cheltuielilor printr-o evidenta scrisa zilnica, "de la biletul de autobuz pana la comisioanele bancare".

"Putem avea surprize sa vedem care sunt costurile anuale cu diverse cheltuieli pe care le putem optimiza sau chiar renunta la ele", a spus CEO-ul Kiwi Finance.

Mai mult, Anca Bidian recomanda sa invatam disciplina in economisire, asa incat sa putem pune deoparte lunar sume oricat de mici.

In cazul in care avem credite, este recomandat sa discutam cu un consultant financiar pentru a identifica solutii pentru optimizarea sau reducerea ratelor lunare.

"Clientii au accesat de multe ori tipuri de produse de credit in mod eronat raportate la caracteristicile produsului. Sunt situatii cand doar din schimbarea tipului de credit putem avea rate mai mici", explica Bidian.

Ea precizeaza ca, in general, acest serviciu este gratuit si de foarte multe ori ajuta la diminuarea substantiala a ratelor. Discutia cu un consultat devine imperativa cu cat sunt mai multe credite in familie.

Andrei Radulescu, Target Capital: Tine bine de locul de munca

Andrei Radulescu, Target Capital: Tine bine de locul de muncaAnalistul Target Capital crede ca vine o perioada grea pentru romani, in conditiile in care economia risca sa intre iar pe minus din trimestrul III. Andrei Radulescu spune ca, pe langa semnalele pe care industria si exporturile ni le-au dat deja, panica din piete se va repercuta in cele din urma si in economia reala.

"Vor fi vremuri mai grele in economie incepand chiar cu trimestrul trei. Romanii trebuie sa se concentreze pe mentinerea locului de munca, intrucat somajul va fi o problema daca economia va intra in contractie", a explicat Radulescu.

Daca esti si investitor la Bursa, analistul de la Target Capital recomanda sa stai mai mult pe cash in aceasta perioada, pentru ca riscurile s-au acumulat si vor fi volatilitati mari.

Daca esti curajos, poti sa intri la cumparare in momentele in care piata se stabilizeaza pentru scurt timp, dar "fundamental situatia se mentine critica si nu se stie cand se va ajunge la solutii credibile in zona euro care sa convinga pietele ca nu se va propaga criza datoriilor".

"Pentru un investitor cu aversiune mare la risc sau care nu este obisnuit sa foloseasca instrumente derivate, cel mai bun sfat este sa stea cat mai mult pe cash", concluzioneaza Radulescu.





Nouriel Roubini: Treci pe cash. Mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rau

Nouriel Roubini: Treci pe cash. Mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rauDupa ultimele evolutii din pietele financiare, tot mai multi investitori aleg sa isi transforme investitiile in cash. Chiar si Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiara din 2008 recunoaste ca sta pe cash si ofera exemplul unui client al firmei sale de cercetare care si-a transformat un portofoliu de 1 miliard de dolari in intregime in bani lichizi.

Dr. Doom nu recomanda nici aurul si nici alte materii prime intr-o astfel de perioada volatila.

"As spune ca acum este mai bine sa fii sigur decat sa iti para rau. Nu stim daca aceasta perioada de volatilitate este temporara si lucurile vor merge mai bine sau daca va urma o recesiune dureroasa si piata de actiuni va cadea inca 30-40%. Asa ca, pana cand ceata nesigurantei se ridica, punctul meu de vedere este ca este mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rau", a comentat Roubini pe blogul personal.

In cazul unei noi recesiuni, pe care el o considera probabila in proportie de 50%, Roubini cosidera ca nu este cazul sa fii expus pe active riscante, inclusiv materii prime (commodities) pentru ca pretul acestora se va prabusi intr-o recesiune, asemeni oricarui activ riscant.

Nici aurul este o solutie in opinia lui dr. Doom, deoarece te protejeaza de riscuri foarte mari, atunci cand poate ca ar trebui sa fii paranoic si sa iti faci provizii de conserve, arme si munitii.