Prima zi de scoala. Ce schimbari aduce noul an

Prima zi de scoala. Ce schimbari aduce noul anCartele antichiul, programe educative noi si prelungirea ciclului gimnazial pentru copiii care intra in clasa a V-a se numara printre noutati. In anul 2011-2012, care incepe azi, autoritatile incearca sa imprime un nou suflu unei institutii in care nici parintii, nici profesorii, nici elevii nu par sa mai aiba incredere, scrie Adevarul.

National Arena, data de pomana?

National Arena, data de pomana?Sorin Oprescu propune un contract dezastruos de concesionare a noului stadion "National Arena", din care Muncipalitatea nu castiga mare lucru. Desi consilierii au cerut modificarea proiectului, edilul sef al Capitalei a venit de cinci ori in fata lor cu aceleasi hartii, titreaza Evenimentul Zilei.

Majoritatea consilierilor au refuzat sa voteze proiectul pentru ca acesta prevede ca Primaria Capitalei va incasa doar 15% din profit, din al cincilea an sau dupa recuperarea costurilor.

Este sau nu momentul sa privatizam companiile statului?

Este sau nu momentul sa privatizam companiile statului?Marile companii din sectorul public au incheiat anul 2010 cu rezultate contradictorii. Intrebarea care se pune acum este: ce-ar fi mai profitabil pentru Romania, sa le pastreze sau sa le privatizeze?, scrie Capital.ro.

In opinia expertilor Fondului Monetar International, exprimata de mai multe ori in decursul acestui an, ar trebui sa vindem cat mai rapid, total sau partial, filialele Electrica SA ramase neprivatizate (Transilvania Nord și Sud, Muntenia Nord și Electrica Serv), dar si Termoelectrica, CE Turceni, Rovinari si Craiova sau activele viabile ale Companiei Nationale a Huilei (restul urmand sa fie inchise).

Cum restructureaza Boagiu CFR Calatori

Cum restructureaza Boagiu CFR CalatoriCFR Calatori ar urma sa inchida bilantul pe 2011 "pe zero", dupa ce anul trecut a avut pierderi de 20 de milioane de euro iar in 2009 de 50 de milioane de euro. Se pare insa ca pentru a putea respecta bugetul a fost nevoie atat de majorarea cu 18% a tarifelor cat si de majorarea subventiei de la stat cu 34%, informeaza Gandul.info.

O dovada in plus in favoarea acestui argument, ca bugetul a fost estimat gresit la inceputul anului este si ca la finele lunii iunie datoriile directe catre bugetul de stat ale CFR Calatori erau de circa opt milioane de euro, reprezentand intarzieri la plata impozitului pe venituri.

Cea mai buna toamna pentru piata mall-urilor.

Cea mai buna toamna pentru piata mall-urilor.Toamna acestui an va fi pentru piata mall-urilor cea mai buna din ultimii trei ani. Sapte proiecte comerciale de dimensiuni mari se vor deschide pana la finalul acestui an in Arad, Oradea, Craiova, Constanta, Iasi, Botosani si Bucuresti dupa ce investitorii din piata mallurilor au revenit puternic, atrasi de reluarea planurilor de expansiune ale retailerilor internationali, anunta Ziarul Financiar.

In primii doi ani de criza dezvoltarea centrelor comerciale s-a oprit brusc, dar pe finalul acestui an se poate vorbi chiar de efervescenta, tinand cont ca pe piata ar urma sa fie lansate proiecte cu o suprafata inchiriabila de circa 300.000 de metri patrati, in urma unor investitii cumulate de circa jumatate de miliard de euro.

Frauda - sport national in Grecia. Cum s-a ajuns aici?

Frauda - sport national in Grecia. Cum s-a ajuns aici?Bonurile si facturile fiscale sunt o raritate intr-o tara unde profiturile se fac mai ales la negru, informeaza Curierul National.

Economia subterana este 30-40% din PIB, casele sunt facute fara autorizatie, iar fondurile europene sunt deversate fara discernamant si fara rezultate.

Jean Quatremer, un reputat comentator politic si jurnalist francez, arata prin note de vacanta cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Profitul vine de la Rasarit

Profitul vine de la Rasarit70% din exporturile Romaniei merg in prezent in Uniunea Europeana. O situatie care, in conditii “ideale”, adica de crestere economica, poate fi privita ca o performanta. Inseamna ca avem produse de calitate care pot face fata exigentelor din Occident, noteaza Dailybusiness.ro.

Numai ca, odata cu criza puternica din Zona Euro, exporturile au inceput sa se tempereze. Germanii, austriecii, francezii si italienii si-au redus si ei cheltuielile asa ca cererea de produse ieftine si de calitate din Romania a scazut. Iar perspectivele se anunta tot mai sumbre.

Depozite bancare mult mai mici comparativ cu bulgarii, ungurii sau polonezii

Depozite bancare mult mai mici comparativ cu bulgarii, ungurii sau poloneziiDin Money.ro aflam ca valoarea medie a depozitelor bancare ale romanilor este de numai 1.193 de euro, cu 60% mai mica fata de bulgari, de peste doua ori mai scazuta comparativ cu ungurii si polonezii, in timp ce in Germania depozitul mediu pe cap de locuitor trece de 20.600 de euro, potrivit unui studiu A.T. Kearney.

In Bulgaria, valoarea medie a depozitelor populatiei se situeaza la 1.905 euro, in Ungaria si Polonia la 2.743 euro, respectiv 2.907 euro, in timp ce Germania are o medie de 20.638 euro.

Dintre fostele state comuniste incluse in studiul realizat de firma de consultanta, Cehia, cu 6.790 euro, si Slovenia, cu 7.405 euro, au cea mai buna situatie.