Capodopera lui Keynes despre munca, dobanda si bani

Capodopera lui Keynes despre munca, dobanda si bani"Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor" este opera fundamentala a economistului britanic John Maynard Keynes, fiind creditata pentru nasterea si terminologia macroeconomiei moderne.

Publicata in 1936, cartea a declansat o revolutie in gandirea economica, in special cu privire la conceptia ca economia de piata are tendinta naturala sa revina la "angajare completa", dupa socuri temporare.

In aceasta carte, Keynes lanseaza un atac asupra gandirii economice clasice si a introdus, totodata, o serie de concepte importante in macroeconomia moderna.

Capodopera lui Keynes a fost citita de majoritatea economistilor romani. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) recunoaste ca este una dintre cartile care i-au influentat gandirea economica, alaturi de cartile scrise de Hyman Minsky, discipol al lui Keynes.

De asemenea, opera economistului britanic sta la mare pret si in biblioteca economistului sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, desi se declara mai atras de scoala austriaca, Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, a citit teoria lui Keynes de trei ori. Dupa a treia citire, Bucsa a descoperit ca "multe din perceptele de stanga care-i sunt atribuite (lui Keynes - n.r.) nu sunt ale lui".




Spirite animale - George Akerlof

Spirite animale - George AkerlofCartea lui George Akerlof si Robert Shiller se incadreaza in neo-keynesism, un curent care nu are nimic de-a face cu keynesismul, dupa cum spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

“Curentul recunoaste ca in economie ajustarile nu se fac instantaneu, exista anumite rigiditati nominale, care determina ajustarile sa se faca cu o anumita intarziere. De aceea, exista politica monetara, pentru ca daca s-ar face ajustarile instantaneu nu ar avea nicio eficienta (politica monetara - n.r.)”, a spus, pentru Wall-Street.ro, Croitoru.

Opera lui Akerlof incearca sa explice cum psihologia umana dicteaza economiei si in ce fel influenteaza capitalismul la nivel global.

Potrivit autorilor, economistii au tendinta sa diminueze importanta factorilor emotionali, in masura in care acestia sunt greu de modelat si cuantificat, dar acestia au un impact puternic asupra deciziilor luate.

O stiinta economica, multe retete - Dani Rodrik

O stiinta economica, multe retete - Dani RodrikEconomistul Daniel Daianu are o lista lunga de autori foarte interesanti, dar dintre acestia mentioneaza unul mai putin cunoscut publicului roman, Dani Rodrik, care, in opinia acestuia, "este unul dintre cei mai mari economisti ai lumii".

Daianu este un economist eclectic, tinand cont ca printre lecturile sale favorite se numara si cartile scrise de libertarieni, precum Hayek si Mises, dar si titluri din sfera keynesista si structuralista.

"Oamenii ma percep ca un neo-keynesist, dar eu impletesc acest curent si cu o abordare structuralista, pentru ca am studiat cu atentie programele de stabilizare din America Latina si din Asia si mi-am dat seama ca exista niste defecte in programele de stabilizare asa cum erau concepute de FMI si Banca Mondiala", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Daniel Daianu.

Totodata, economistul roman a adaugat ca, pentru ca a trait in perioada comunista, "m-am adapat si din gandirea austriaca: Hayek, Schumpeter".

De asemenea, Daianu il aminteste si pe Paul Krugman, care a scris cartea "Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008", in care evoca crizele din America Latina si Asia si ce am fi putut invata din ele pentru a evita criza financiara din 2008.

De asemenea, nici Joseph Stiglitz nu lipseste din lista profesorului de economie.





Etica libertatii - Murray N. Rothbard

Etica libertatii - Murray N. RothbardIn tabara libertarienilor, Rothbard este cel mai greu nume si era normal sa fie evocat de presedintele Institutului Ludwig von Mises din Romania, Vlad Topan.

De asemenea, economistul sef de la Unicredit, Dan Bucsa, spune ca are o preferinta pentru Rothbard, in special ca istoric al economiei, intrucat l-a readus in prim plan pe Turgot si a mai resuscitat din aura lui Adam Smith.

"Eu sunt mai aproape de libertarieni, fara a dori anarhie, ci doar un stat minimal", spune Bucsa.

"Etica libertatii" este cartea de referinta pentru viziunea libertariana, fiind una dintre cele mai riguroase si sofisticate prezentari a acestui curent economic.

Rothbard este si cel care a recuperat adecvat traditia dreptului natural, punand bazele unei discipline stiintifice a eticii, ce are ca nucleu conceptul de proprietate privata, central atat in economie cat si in drept, potrivit prezentarii facute de specialistii de la Institutul Ludwig von Mises.

Actiunea umana. Un tratat de teorie economica - Ludwig von Mises

Actiunea umana. Un tratat de teorie economica - Ludwig von MisesCartea lui Mises despre actiunea umana poate fi considerata chintesenta filozofiei economistului austriac.

El prezinta capitalismul de tip "laissez-faire", bazat pe investigarea rationala a deciziilor luate de indivizi. Astfel, Mises respinge pozitivismul in stiinta economica.

Economistul austriac sustine ca economia de piata nu numai ca se distanteaza de un sistem economic planificat, dar serveste drept fundament pentru civilizatie.

Tratatul de teorie economica a lui Mises este o carte de capatai pentru economistii de la Institutul Ludwig von Mises Romania, condus de Vlad Topan.

De asemenea, economistul Bogdan Glavan considera capodopera lui Mises o biblie economica a omului civilizat. El mai recomanda si "Drumul catre servitute" de Friedrich Hayek.


A stabiliza o economie instabila - Hyman Minsky

A stabiliza o economie instabila - Hyman MinskyOpera clasica de economie politica a discipolului lui Keynes a fost publicata in 1986, dar ideiile pe care le putem desprinde din aceasta isi gasesc utilitate pana in zilele noastre.

Minsky a studiat recesiunile din 1975 si 1982, institutiile, bancile in particular, si a conceput pe baza teoriei economice o agenda de reforme.

Potrivit cartii economistului american care a continuat traditia keynesista, traumele sistemelor financiare au condus la recesiuni si mai severe, cum sunt cele din 1970, 1975, 1979-80, 1982, 1987, 2002 si cea din prezent.

Dupa cum noteaza Minsky, "mersul normal al economiei conduce la traume financiare si crize, inflatie, devalorizari ale monedelor, somaj si saracie", ceea ce inseamna ca sistemul financiar capitalist are unele defecte.

Totusi, ideea ca prabusirea cererii agregate si a profiturilor, dupa modelul crizei din '29-'33, nu mai reprezinta un pericol pentru capitalism a fost taxata de realitate.

Economistul roman Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), il situeaza pe Minsky in randul greilor economiei mondiale, alaturi de Keynes.

Era turbulentelor - Alan Greenspan

Era turbulentelor - Alan GreenspanCelebra carte autobiografica a celui mai longeviv presedinte al Fed-ului american este unul din titlurile importante din biblioteca economistului sef al BCR, Lucian Anghel.

Alan Greenspan povesteste in "Era turbulentelor" cum a ajuns sef al Federal Reserve si impartaseste din experienta acumulata in cei 20 de ani la conducerea celei mai puternice banci centrale din lume.

De asemenea, Greenspan incearca sa schiteze noile directii ale economiei mondiale, precum si motoarele de crestere la nivel mondial.

Un alt subiect sensibil abordat in carte este reactia pe care a avut-o Federal Reserve dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Taierea agresiva a ratelor de dobanda dupa 9/11 este principalul repros care i s-a adus lui Greenspan, intrucat politica "banilor ieftini" a dus la nasterea si umflarea bulei imobiliare.

Dintr-o bucata - Jack Welch

Dintr-o bucata - Jack WelchJack Welch este unul dintre cei mai cunoscuti directori generali la nivel mondial, fiind recunoscut pentru stilul original de leadership, precum si pentru strategiile de marketing inventate.

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, recunoaste ca l-a citit pe Welch pentru strategiile de business inventate de acesta la conducerea General Electric, strategii care pot fi aplicate in orice domeniu, inclusiv in sectorul bancar.

In cartea "Dintr-o bucata", Welch, care a fost desemnat managerul secolului de revista Fortune isi povesteste viata si mai ales traseul profesional interesant.

El si-a inceput cariera la divizia Materiale Plastice a General Electric, pentru ca apoi sa avanseze cu repeziciune pe scara ierarhica de la GE pana in pozitia de CEO.

La varful piramidei, Jack Welch a reusit sa transforme cea mai mare companie, in acelasi timp foarte greoaie, intr-o corporatie supla si moderna.

Macroeconomie - Olivier Blanchard

Macroeconomie - Olivier BlanchardOlivier Jean Blanchard este economistul sef al Fondului Monetar International si, in acelasi timp, unul dintre cei mai cunoscuti economisti la nivel mondial.

Ca urmare, este un nume important si pentru specialistii romani, fiind mentionat de Daniel Daianu si Lucian Croitoru, alaturi de alte nume grele ale economiei.

Cartea lui Blanchard este un manual util atat pentru studentii, cat si pentru specialistii din domeniu, in contextul in care acopera cele mai importate modele macroeconomice.


Teoria dinamica a macroeconomiei - Thomas Sargent

Teoria dinamica a macroeconomiei - Thomas SargentThomas J. Sargent este un economist american specializat in macroeconomie, cunoscut drept unul dintre liderii curentului "asteptarilor rationale".

Teoriile lui Sargent au avut o mare influenta asupra economistului roman Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

"Teoria dinamica a macroeconomiei" ofera noi abordari pentru rezolvarea problemelor fundamentale din domeniul economic. Sargent este unul dintre cei mai influenti economisti la nivel mondial.