Povestea Greciei trebuie sa ia sfarsit, dar cu grecii in zona euro

Povestea Greciei trebuie sa ia sfarsit, dar cu grecii in zona euroSeful Grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, considerat a fi un fel de "papusar" ce conduce lumea din umbra, a avertizat ca "povestea Greciei" trebuie sa ia sfarsit cat mai curand, dar statul lovit puternic de criza datoriilor ar trebui sa ramana in zona euro, pentru ca acest scenariu ar putea sa se repete si in cazul altui stat si atunci ar exista un precedent periculos.

"O moneda unica este o moneda a tuturor si nu poti sa nu tii cont ca o tara cu aceasta moneda are dificultati...Povestea grecilor trebuie sa ia sfarsit, dar cu Grecia in continuare in zona euro", a spus vicontele Davignon.

In plus, daca scenariul Greciei se va repeta, "nici noi, nici restul lumii, nu vom putea trai cu o criza a unei economii mari din UE".




Nu cred in ideea unui minister de Finante European

Nu cred in ideea unui minister de Finante EuropeanVicontele Davignon s-a declarat impotriva unui minister de Finante European, intrucat ar fi in contradictie cu abordarea de pana acum a Uniunii Europene.

"Nu am crezut nici un minut in ideea unui minister de Finante European, nici o secunda", afirma seful Grupului Bilderberg.

El explica totodata ca principiile europene nu vizeaza disparitia statelor nationale si inlocuirea lor cu structura supranationala a UE, motiv pentru care nu se incearca construirea Statelor Unite ale Europei, dar "asta nu inseamna ca nu ar putea aparea intr-o buna zi" si acest proiect.

Paradigma UE este de a pune in comun suveranitatea si asta inseamna ca sunt probleme pe care statele nu le pot rezolva singure si trebuie sa fie abordate colectiv.

Nu avem nevoie de redefinirea institutiilor UE pentru a rezolva criza

Nu avem nevoie de redefinirea institutiilor UE pentru a rezolva crizaVicontele Davignon s-a intrebat pe sine daca avem nevoie de o redefinire a institutiilor din Uniunea Europeana, pentru a depasi criza datoriilor, iar raspunsul lui a fost simplu si transant: Nu.

"Capacitatea de a actiona exista in structurile pe care le avem in prezent, daca si vointa de a actiona exista", apreciaza seful Bilderberg.

El mentioneaza ca ar fi gresit sa credem ca actualul cadru institutional nu permite "sa luam decizii indispensabile in legatura cu aceasta criza".


Trebuie sa reinstauram ortodoxia fiscala

Trebuie sa reinstauram ortodoxia fiscalaEtienne Davignon subliniaza ca reinstaurarea ortodoxiei fiscale este unul dintre elementele care pot ajuta la iesirea din criza a Europei.

El precizeaza ca respectarea unui echilibru fiscal trebuie sa devina o obligatie pentru statele din zona euro si sa fie aplicate sanctiuni de catre sistem si sa nu ne bazam pe sanctiunile pietelor.

Seful Grupului Bilderberg considera ca Uniunea Europeana a avut o avut o abordare gresita pana la criza datoriilor, deoarece "norma a fost ca actiunile unui stat in particular nu contau, ci doar actiunile la nivel colectiv".

Ulterior, lucrurile s-au precipitat in zona euro pentru ca pietele au sanctiunat si greselile la nivel individual.

Davignon concluzioneaza ca "este imposibil sa nu faci greseli, dar este indispensabil sa nu faci de doua ori aceleasi greseli".





Europa trebuie sa se gandeasca si la cresterea economica

Europa trebuie sa se gandeasca si la cresterea economicaSeful celui mai puternic grup elitist din lume a mai punctat la conferinta organizata de BNR ca Europa trebuie sa arate ca este preocupata si de masurile de stimulare a cresterii economice.

"Daca nu restauram cresterea si nu dam dovada de echilibru si ortodoxie fiscala, nu vom face nimic. Si daca nu avem ortodoxie fiscala, nu avem viitor", apreciaza vicontele Davignon.


Sa nu reparam ceva mai mult decat e stricat

Sa nu reparam ceva mai mult decat e stricatAcest proverb american a fost enuntat de Richard Haass, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe, prezent si el alaturi de vicontele Davignon la conferinta BNR.

Haass a incercat sa atraga atentia ca provocarea pe care o au in fata atat Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, este cea a suprareglementarii, care va duce la sufocarea cresterii economice.

"Suprareglementarea va ucide cresterea economica si antreprenoriatul, dar si fara reglementare cadem prada haosului. Secretul este sa gasim un drum de mijloc, sa realizam un balans intre cele doua", a explicat Richard Haass.