1. Moneda euro nu face decat sa impiedice cresterea economica in Europa

1. Moneda euro nu face decat sa impiedice cresterea economica in Europa“Moneda unica e o idee politica, nu este un instrument economic viabil. N-avea cum sa concureze cu dolarul. Astazi, euro este volatil in raport cu dolarul”.

Dinu Patriciu a explicat ca moneda politica - euro -, izvorata din cresterea naturala a birocratiilor, nu face decat sa impidice cresterea economica in Europa.

“Stati cu leutul nostru, apreciat, depreciat, in functie de nevoi. Nu renuntati la o parte importanta a suveranitatii. Euro duce si la fiscalitate comuna. Fiscalitatea comuna duce la frana pentru tarile in curs de dezvoltare”.

2. Romania are o structura a sistemului financiar extrem de simplista

2. Romania are o structura a sistemului financiar extrem de simplista"Romania are, din pacate, o structura a sistemului financiar extrem de simplista. Nu are institutii de credit locale, care sa dea credite la firul ierbii (...) ori aceasta deficienta vine din legea bancara. O iesire din criza presupune masuri extrem de hotarate".

Omul de afaceri Dinu Patriciu a explicat ca in tarile avansate, precum Anglia, exista organisme care reglementeaza intreaga piata financiara, dar care sunt separate de banci.

“Noi nu am dezvoltat sistemul financiar-bancar pornind de la institutii de credit mici. (…) Dintre 40 de banci, 37 sunt cu capital strain. Ei iau grila pe care o aplica la Paris, Frankfurt, Atena si o pun pe creditorul din Romania; ori nu iese, ceva nu se leaga”.

Patriciu a exprimat anterior opinia potrivit careia actualul sistem bancar romanesc ar trebui schimbat si restructurat astfel incat sa cuprinda trei paliere – banci mici, regionale si apoi mari.

3. Ponosul crizei europene il vor trage tarile periferice

3. Ponosul crizei europene il vor trage tarile perifericeCapitalul se "va scurge" catre "casele-mama" din sistemul bancar si financiar, lasand fara "sange" economiile emergente, considera Dinu Patriciu.

“Iesirea de lichiditati din Romania este evidenta. De aceea, cand aud stabilitate, incep sa am frisoane, pentru ca in situatia in care suntem avem o stabilitate mortuara, catre care se indreapta multe IMM-uri in Romania. (...) Cred ca, din pacate, ponosul crizei europene il vor trage tarile periferice, printre care ne aflam”.

4. Acum traim un al IV-lea Reich

4. Acum traim un al IV-lea ReichDinu Patriciu considera ca modul de coordonare a guvernantei la nivel european este unul imperialist si ca in prezent traim un al IV-lea Reich.

“Intre Europa libertatii si Europa imperiala la care s-a ajuns e o mare diferenta. Noi ar trebui sa devenim o poarta pentru Est - Turcia, Orientul Apropiat, Caucaz”.

Europa nu poate fi competitiva, s-ar amagi pe ea insasi, a mai spus Patriciu. “Doua treimi din exporturile Germaniei merg in Europa. De fapt, nu este exportator. Germania si-a creat o piata de export europeana. Traim intr-o Europa imperiala”.

5. Bugetele nu se fac nici cu creionul, nici cu Excel-ul

5. Bugetele nu se fac nici cu creionul, nici cu Excel-ulBulgaria are un adevarat Minister de Finante, coordonat de un economist cu reputatie, pe cand in Romania bugetele se fac de catre contabili, care au cunostinte minime in materie de afaceri.

“Cum sa faci afaceri cu omul care de 20 de ani face bugetul cu guma si creionul?”, a intrebat retoric Patricu, subliniind faptul ca nivelul profesional si intelectual al functionarilor din sistemul de stat este scazut.

“Cresterea nivelului intelectual al functionarilor din Romamnia e una dintre masurile pe care orice Guvern ar trebui sa le aiba in vedere urgent”.

6. Viitorul Europei este de dreapta

6. Viitorul Europei este de dreapta“Europa are niste probleme colosale. Nu e vorba nici de datorii, (…) ci despre o criza demografica”.

Dinu Patriciu a explicat ca Europa nu va iesi din criza daca politicienii nu vor intelege ca trebuie sa-si schimbe conceptele.

“Viitorul Europei e de dreapta, n-are incotro; foarte multa demagogie de stanga se flutura in Europa, dar pericolul sunt miscarile haotice, ca cele de la Londra”.

Sursa foto: www.sxc.hu.

7. Evaluarile din imobiliare sunt prin balarii

7. Evaluarile din imobiliare sunt prin balarii“Oricum rezultatele vor fi gresite pentru ca toti evaluatorii multumesc bancile, care supraevalueaza activele. De aceea, evaluarile imobiliare sunt prin balarii”.

Dinu Patriciu a explicat ca rezultatele privind calcularea activelor imobiliare (pentru clasamentul 500 miliardari din Romania - n.r.) sunt gresite pentru ca evaluatorii le supraevalueaza, iar ca valoarea reala nu este data investitie, ci de chiria incasata.

“Valorile imobiliarelor sunt mult mai mici decat cele calculate de experti. Acelea sunt calculate pentru banci, pentru a nu face proviziuni”.