10. Bulgarii vor sa ne depaseasca in 2012

10. Bulgarii vor sa ne depaseasca in 2012"La inceputul crizei eram pe locul 26 din 27 de tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste veniturile pe cap de locuitor, paritatea puterii de cumparare, insa bulgarii si-au propus ca in 2012 sa ne depaseasca, ne vor da lanterna rosie”, avertizeaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Oficialul BNR a afirmat ca trebuie pornit din nou procesul de creditare, dar de data aceasta pe baza economisirii interne a societatii romanesti si nu pe baza imprumuturilor externe.

9. Reabilitarea termica scumpeste apartamentele cu 20%

9. Reabilitarea termica scumpeste apartamentele cu 20%Apartamentele vechi situate in blocuri reabilitate termic sunt scoase la vanzare la un pret cu pana la 20% mai ridicat fata de celelalte apartamente vechi.

Daca in Capitala, pretul mediu cerut pe metru patrat util pentru un apartament vechi cu doua camere a fost, in luna septembrie, de 1.140 euro, proprietarii de unitati similare aflate in blocuri reabilitate solicitau in medie cu 10,4% mai mult, respecti 1.259 de euro/mp util.


8. Spalare de bani la Fisc?

8. Spalare de bani la Fisc?Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza pe director general Adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, Nicusor Dragan, de spalare de bani, sesizand in acest sens Parchetul Capitalei.

ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii privind comiterea de catre Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, a infractiunii de spalare a banilor, prevazuta si pedepsita de art. 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

7. Creste pretul motorinei. Cum reactioneaza Petrom

7. Creste pretul motorinei. Cum reactioneaza PetromTendinta de scumpire a motorinei mai mult decat benzina se resimte si la nivel international, dar in Romania este determinata si de un deficit de productie, care nu reuseste sa acopere cererea, a spus Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom.

Motorina a ajuns la un pret de 5,43 lei/litru, iar benzina la 5,44 lei litrul. Inaintea majorarii operate de Petrom, preturile medii erau de 5,38 lei litrul de benzina si 5,31 lei litrul de motorina.

Reprezentantii companiei au declarat ca principalul motiv pentru majorarea preturilor este cotatia internationala a produselor petroliere.

6. Cine sunt bogatii Romaniei

6. Cine sunt bogatii RomanieiTopul celor mai bogati romani este condus si in acest an de omul de afaceri Dinu Patriciu, cu o avere estimata la 2,2 mld. euro, potrivit revistei Forbes Romania.

Printre afacerile conduse de acesta se numara reteaua de magaine Mic.ro (800 unitati fixe, 350 mobile), Macro – magazin mai mare de proximitate, casele de pariuri Bet Arena (150), Banca Populara a Georgiei, mai multe fonduri de investitii in energie solara si eoliana, in Anglia si Olanda. Patriciu este actionarul majoritar al trustului de presa Adevarul Holding.

5. A inceput Recensamantul 2011

5. A inceput Recensamantul 2011Recensamantul populatiei si locuintelor, programat pentru 20-31 octombrie, va costa 193 milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate in 2014. Primele rezultate ale recensamantului vor fi prezentate in primul trimestru al anului 2012.

Romania a fost impartita in 101.000 sectoare care vor fi acoperite de 120.000 de recenzori, timp de 11 zile. Cetatenii care refuza sa raspunda la intrebari pot primi amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei.

4. BERD taie drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012

4. BERD taie drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai ampla intre statele in care banca este prezenta fiind aplicata doar Slovaciei.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) anticipa in iulie ca PIB-ul Romaniei va avansa anul viitor cu 3,8%.

3. Ce recomanda investitorii straini pentru revenirea economiei

3. Ce recomanda investitorii straini pentru revenirea economieiConsiliul Investitorilor Straini (CIS) a prezentat o serie de recomandari si propuneri care vizeaza stimularea mediului de afaceri si a cresterii economice, realizand in acelasi timp bilantul Programului de Crestere Economica, lansat anul trecut, din care statul a inceput sa implementeze primele masuri.

Astfel, CIS recomanda reintroducerea sistemului de amanare a platii TVA pentru bunurile importate din afara UE, pana cand vor ajunge la destinatarul final din Romania sau din alt stat membru UE. Sistemul s-a aplicat pentru scurt timp la inceputul lui 2007.

De asemenea, Consiliul Investitorilor Straini puncteaza nevoia de flexibilizare a relatiilor de munca, in plus fata de ce s-a obtinut prin introducerea Codului Muncii la inceputul acestui an.

2. Relansarea economiei in viziunea lui Patriciu

2. Relansarea economiei in viziunea lui Patriciu- “Moneda unica e o idee politica, nu este un instrument economic viabil. N-avea cum sa concureze cu dolarul. Astazi, euro este volatil in raport cu dolarul”, spune Dinu Patriciu.

- "Romania are, din pacate, o structura a sistemului financiar extrem de simplista. Nu are institutii de credit locale, care sa dea credite la firul ierbii (...) ori aceasta deficienta vine din legea bancara. O iesire din criza presupune masuri extrem de hotarate".

- “Iesirea de lichiditati din Romania este evidenta. De aceea, cand aud stabilitate, incep sa am frisoane, pentru ca in situatia in care suntem avem o stabilitate mortuara, catre care se indreapta multe IMM-uri in Romania. (...) Cred ca, din pacate, ponosul crizei europene il vor trage tarile periferice, printre care ne aflam”.

1. Gaddafi a fost ucis

1. Gaddafi a fost ucisFostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, dupa ce a suferit lovituri puternice la ambele picioare.

Initial, un comandant al trupelor Consiliului National de Tranzitie a anuntat capturarea lui Gaddafi.

Muammar Kadhafi a murit in ambulanta, in drum spre spitalul din Misrata.

Cititi si Adio, Gaddafi! Cum au iesit de pe scena lumii 10 dictatori ATROCE