BNR ne da o veste buna: inflatia va ajunge la 2% in primavara

BNR ne da o veste buna: inflatia va ajunge la 2% in primavaraBanca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru 2011 si 2012, la 3,3% si respectiv 3%, in contextul in care inflatia anuala a intrat in intervalul de variatie din jurul tintei, procesul de dezinflatie fiind unul pronuntat, chiar si daca nu tinem cont de efectul de baza al majorarii TVA.

Proiectia BNR prevede mentinerea inflatiei in intervalul din jurul tintei pana spre primavara anului viitor.

"Pana spre primavara anului viitor va continua caderea preturilor, a IPC, pentru ca efectul de baza continua. S-ar putea ca prin martie sa fie in jur de 2% sau chiar mai putin, apoi tot efectul de baza ne va impinge mai in sus spre vara", a spus guvernatorul BNR , Mugur Isarescu.

Dezinflatia persistenta a fost sustinuta de trei factori: corectiile majore suferite de preturile volatile ale produselor alimentare, persistenta deficitului de cerere si atenuarea tensiunilor pe pietele internationale de materii prime.

Totusi, guvernatorul remarca ca anticipatiile inflationiste raman in Romania sensibil mai mari decat in alte tari, chiar si fata de economiile unde am asistat la deprecieri mai importante ale cursului.

BNR si FMI vad o incetinire a economiei anul viitor, la circa 2%

BNR si FMI vad o incetinire a economiei anul viitor, la circa 2%Dupa ce in urma cu cateva luni, oficialii Fondului si autoritatile aveau prognoze de crestere pentru 2012 de 3,5%-4%, opiniile par sa fi ajuns acum la un consens in jurul unei cifre de 2%.

"Cresterea economica din Romania va fi mai mica decat proiectia anterioara, din cauza cererii externe, ceea ce favorizeaza dezinflatia", a explicat Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Seful BNR a precizat ca avansul PIB va fi undeva in jurul a 2%.

Totodata, saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu declarase ca, dupa discutiile cu ministrii si guvernatorul BNR, s-a stabilit ca bugetul sa fie intocmit pe baza unei cresteri economice de 1,5%-2% si un deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB in termeni cash.

Cifrele sunt similare cu cele inaintate de Comisia Europeana, cu ocazia incheierii vizitei de evaluare. CE estimeaza un avans al PIB de 2%, iar deficitul bugetar calculat pe cash va fi undeva intre 1,9%-2,1% din PIB, pentru ca potrivit standardelor ESA sa se plaseze sub 3%.

Salariile vor fi majorate anul viitor, "daca lucrurile merg bine"

Salariile vor fi majorate anul viitor, "daca lucrurile merg bine"Guvernul a convenit cu FMI si Comisia Europeana sa poata majora limitat salariile si pensiile in sectorul public la mijlocul anului viitor doar daca veniturile vor permite acest lucru.

"Am convenit ca, daca conditiile permit, sa se faca o majorare limitata a salariilor din sectorul public si al pensiilor", a spus seful misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks.

El a avertizat ca orice crestere a pensiilor va fi echivalenta probabil cu rata inflatiei.

De asemenea, si ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a mentionat ca s-a discutat in Coalitie despre eventuale cresterii de salarii si pensii din trimestrul 2 al anului viitor, dar pentru a fi posibil acest lucru trebuie sa avem o crestere economica sustenabila.



Provocarile din 2012: Investitiile, sanatatea si arieratele

Provocarile din 2012: Investitiile, sanatatea si arieratelePotrivit lui Jeffrey Franks, citat de Mediafax, autoritatile trebuie sa mentina o stare de atentie in ceea ce priveste investitiile publice, reformele in sistemul sanitar si reducerea arieratelor.

"Exista unele provocari fiscale importante ce vor impune o atentie continua. In primul rand, Guvernul trebuie sa continue eforturile pentru a impulsiona investitiile publice", a spus Franks.

El a explicat ca acest obiectiv este realizabil, in contextul reducerii cofinantarii nationale pentru proiecte cu fonduri europene.

"Atractivitatea fondurilor europene nu a fost niciodata mai mare", a afirmat Franks.

A doua provocare, in opinia oficialului FMI, este sistemul sanitar, unde cererile sunt mai mari decat resursele, ceea ce slabeste sanatatea financiara a sistemului.

Cea de-a treia problema vizeaza eliminarea problemelor arieratelor.

FMI cere mai multe privatizari si management privat la companiile de stat

FMI cere mai multe privatizari si management privat la companiile de statSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a recomandat Guvernului sa grabeasca privatizarile si numirea managerilor privati la companiile de stat.

"Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din sectorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce angajatii lor si publicul larg plateasc aceste activitati ineficiente", a spus Franks.

Oficialul FMI spune ca a vazut destula detreminare din partea ministrilor si autoritatilor romane pentru grabirea procesului de privatizare si numirea managementului privat la companiile de stat, dar este nevoie de mai multa actiune si definitivarea legislatiei pana la sfarsitul acestui an.