Luxemburg, Cipru - 15%

Luxemburg, Cipru - 15%Luxemburg are o cota standard de TVA de 15% si doua cote reduse de 6% si 12%. De asemenea, ducatul de Luxemburg mai are o cota supra-redusa de TVA de 3%, aplicata la mai multe categorii de produse si servicii precum alimentele, cartile si transportul de persoane.

TVA standard de 15% mai este aplicata in Cipru, care mai are si doua cote reduse de 5%, respectiv 8%.

Sursa foto: Flickr

Spania, Malta - 18%

Spania, Malta - 18%Taxa standard pe valoarea adaugata in Spania este de 18%, dar exista si o cota redusa de 8% si o cota super redusa de 4% la alimente, medicamente si carti sau constructia de cladiri noi.

De asemenea, Malta mai are TVA de 18% si doua cote reduse de 5% si 7%.

Sursa foto: Flickr

Germania, Olanda - 19%

Germania, Olanda - 19%Germania si Olanda au in vigoare taxe pe valoarea adaugata (TVA) similare, de 19%. Germania mai are o cota redusa de 7%, iar Olanda una de 6%.

Franta - 19,6%

Franta - 19,6%Pe langa taxa standard de 19,6%, Franta mai are o cota redusa de 5,5% si una supra-redusa de 2,1%, aplicata la medicamente, ziare si reviste.

Sursa foto: Flickr

Bulgaria, Cehia, Estonia, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie - 20%

Bulgaria, Cehia, Estonia, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie - 20%Vecinii de la sud de Dunare au o cota standard de 20% si una redusa de 9%.

Cota de 20% este cea mai frecventa in Uniunea Europeana, fiind aplicata pe langa Bulgaria si in Cehia, Estonia, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia si Marea Britanie.

Belgia - 21%

Belgia - 21%Belgia mai are si doua cote reduse de TVA, de 6% si respectiv 12%.

TVA standard de 21% se mai gaseste in Irlanda si Lituania.

Letonia - 22%

Letonia - 22%Statul baltic aplica o cota standard de 22% si una redusa de 12%, la medicamente si echipament medical, transportul de pasageri, precum si la carti.

Grecia, Polonia, Portugalia, Finlanda - 23%

Grecia, Polonia, Portugalia, Finlanda - 23%Statul aflat in pragul falimentului are una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeana, de 23%, si doua cote reduse de 13%, respectiv 6,5%.

Pe langa Grecia, si Polonia, Portugalia si Finlanda aplica o taxa standard de 23%.


Romania - 24%

Romania - 24%Romania a majorat anul trecut TVA de la 19% la 24%, urcand astfel in topul tarilor cu cea mai ridicata cota pe valoarea adaugata.

Pe langa cota standard, Romania mai aplica o cota redusa de 9% la carti si una de 5% la vanzarea locuintele noi cu o valoarea mai mica de 380.000 lei si cu suprafata pana in 100 metri patrati.

Suedia, Danemarca - 25%

Suedia, Danemarca - 25%Suedia si Danemarca detineau pana de curand prima pozitie in clasamentul tarilor cu cea mai mare taxa pe valoarea adaugata, de 25%.

Dintre cele doua state nordice, doar Suedia are si cote reduse de TVA, de 12% si respectiv 6%.

Sursa foto: Flickr

Ungaria - 27%

Ungaria - 27%Ungaria va deveni de anul viitor tara cu cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, dupa ce parlamentul ungar a aprobat marti o lege referitoare la fiscalitate care include si majorarea cotei de la 25% la 27%.

Legea, aprobata cu o larga majoritate, include si cresterea impozitelor aplicate microintreprinderilor.