10. Cat a vandut IKEA in Baneasa

10. Cat a vandut IKEA in BaneasaMagazinul Ikea, din zona comerciala Baneasa, a raportat in intervalul 1 septembrie 2010-31 august 2011 vanzari de 84,5 mil. euro (361,8 mil. lei), cu 10,5% mai mult fata de anul precedent.

Numarul vizitatorilor a crescut, magazinul primind peste 2,8 milioane de persoane, care au plecat acasa cu peste 11 milioane de produse.

Aproximativ 60% din produsele vandute in intervalul mentionat au fost produse de mobilier, restul insemnand accesorii si decoratiuni.

Cea mai vanduta familie de produse de mobilier a fost Faktum (corpuri de bucatarie) cu peste 41.000 de bucati, iar cea mai vanduta familie de accesorii si decoratiuni a fost IKEA 365+ (tigai, oale, borcane, ustensile de bucatarie), cu peste 192.000 de bucati.

9. Romania, printre cele mai atractive tari pentru investitiile in energia verde

9. Romania, printre cele mai atractive tari pentru investitiile in energia verdeRomania a urcat trei locuri in clasamentul Ernst&Young al celor mai atractive 40 de tari pentru investitorii in energia regenerabila, ocupand pozitia a 13-a.

Ascensiunea inregistrata pana acum de Romania este fulminanta, in conditiile in care a fost prima data inclusa in clasamentul Ernst&Young acum un an, in noiembrie 2010. La momentul respectiv, Romania se clasa pe pozitia a 22-a, cu 43 de puncte in total.

De atunci si pana acum Romania a urcat noua locuri, depasind tari ca Polonia, Belgia, Irlanda sau Japonia. "Romania a avansat in clasament in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi aflat in asteptare inca din 2008", potrivit E&Y. Este vorba despre Legea 220/2008 de sprijinire a investitiilor in domeniul energiei regenerabile, care va fi aplicabila pana la finalul anului curent, dupa ce a primit OK-ul din partea Comisiei Europene.

8. Black Friday in Romania

8. Black Friday in RomaniaMagazinele eMag si Flanco, cu actionariat comun, importa pentru prima oara in Romania moda „Black Friday”, ultima vineri din noiembrie care aduce „cele mai mari reduceri din an” in magazinele de retail.

Reducerile care fi valabile si in weekend vor ajunge pana la 60%, in cazul multor produse. Astfel, clientii vor putea achizitiona frigidere cu 500 de lei, masini de spalat cu 700 de lei, camere foto cu 150 de lei, precum si televizoare LED si 3D cu reduceri de pana la 50%. Toate ofertele vor fi facute publice vineri. Reducerile vor fi la peste 30.000 de produse.

Cititi si cum “au scurtcircuitat” romanii serverele magazinelor online

7. Angajari la SAP

7. Angajari la SAPSAP Romania a deschis un centru care va furniza servicii de consultanta IT cu valoare adaugata clientilor grupului german SAP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), si intentioneaza sa angajeze 400 de consultanti pana in 2014.

SAP intentioneaza sa angajeze anual peste 100 de consultanti in Romania, atat prin sistemul obisnuit de recrutare, cat si prin programul SAP Academy, derulat in cooperare cu principalele centre universitare din Romania, respectiv Universitatea Politehnica si Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, precum si Universitatea de Vest din Timisoara.

6. Raiffeisen s-ar putea retrage din mai multe tari

6. Raiffeisen s-ar putea retrage din mai multe tariGrupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si pe piata locala, a anuntat ca s-ar putea retrage din mai multe tari din Europa Centrala si de Est.

Presedintele executiv al grupului, Herbert Stepic, nu a facut publice numele tarilor din care Raiffeisen s-ar putea retrage, dar a admis ca vor fi state in care banca nu este profitabila si unde sunt putine perspective de crestere.

5. Bancherii austrieci nu vor mai primi finantare

5. Bancherii austrieci nu vor mai primi finantareInstitutiile de credit austriece care activeaza pe piata din Europa Centrala si de Est (ECE) nu vor mai primi finantari de la bancile-mama si vor acorda imprumuturi noi in functie de baza de depozite disponibila, se arata in normele impuse de catre autoritatile din Austria in incercarea de a proteja ratingul de credit „AAA” al tarii.

Astfel, BCR, Raiffeisen Bank sau UniCredit Tiriac Bank vor trebui sa gaseasca surse de finantare in alta parte decat la bancile-mama, o solutie fiind atragerea de mai multe depozite de pe piata locala.

Masura ar putea conduce atat la cresterea dobanzilor la credite, cat si la depozite.

4. Masina de 2.500 euro de la artizanul Loganului

4. Masina de 2.500 euro de la artizanul LoganuluiGerard Detourbet, seful proiectului Entry de la Renault, responsabil de dezvoltarea modelelor Logan, Sandero si Duster, va conduce de la inceputul anului viitor o echipa Renault-Nissan care va incerca sa creeze un automobil "ultra-economic", tintind un pret de vanzare de 2.500 de euro.

Dupa ce a castigat pariul autoturismului low-cost, Renault vrea sa intre pe piata masinilor ultra-economice, de doua, trei ori mai ieftine decat Loganul.

3. Inovatia, in vocabularului firmelor romanesti de IT?

3. Inovatia, in vocabularului firmelor romanesti de IT?Cat de mult au inovat companiile romanesti in IT&C in ultimii trei este una dintre intrebarile la care au raspuns specialistii in IT&C prezenti la conferinta "Inovatie in IT: Solutii pentru IMM-uri", organizata de Wall-Street.ro in parteneriat cu Romtelecom.

Potrivit lui Mircea Tudor, fondator MB Technology, in ultimii trei ani a existat mai multa inovatie in acest domeniu pentru ca romanii sunt foarte creativi si nu intamplator suntem printre puterile mondiale in software si outsourcing.

De asemenea, Mihai Sfintescu, director de investitii 3TS Capital Partners, se asteapta ca acesta tendinta sa continue in Romania si la nivel mondial. "Cert este ca dupa Lehman Brothers printre cele putinele sectoare care performeaza bine sunt cele legate de inovatie, IT. Aceste sectoare au continuat sa creasca substantial atat la nivel mondial cat si in Romania si ma astept ca in continuare sa vedem studenti care se indreapta catre aceste domenii", a spus Sfintescu.

2. Geoana, dat afara din PSD

2. Geoana, dat afara din PSDPresedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost exclus din PSD cu 50 de voturi "pentru". Cinci voturi au fost impotriva si trei membri ai Comitetului Executiv National al PSD s-au abtinut.

"Este o decizie profund nedreapta. Este o dezonoare pentru cei care au intrat intr-o astfel de conjuratie", a declarat Mircea Geoana, dupa aflarea vestii ca a fost dat afara din PSD.

1. Se sparge zona euro?

1. Se sparge zona euro?Criza din zona euro a lovit din nou in inima Europei, cu cresterea primelor de risc ale obligatiunilor spaniole, italiene si franceze si o scadere de peste 2% a actiunilor europene, in pofida victoriei clare a conservatorilor in alegerile din Spania, cu promisiunea unor noi masuri de austeritate, arata o analiza Reuters.

Guvernul socialist spaniol este al cincilea Executiv din zona euro doborat de criza datoriilor in acest an, relateaza Reuters.

Portugalia, Irlanda, Italia si Grecia au trecut deja prin acest proces.

Majoritatea absoluta obtinuta in Spania de Partidul Popular conservator condus de Mariano Rajoi, care a promis noi masuri de austeritate, nu a reusit sa calmeze pietele financiare tot mai alarmate de absenta unor masuri eficiente de oprire a declinului pietei obligatiunilor suverane.