1. O iesire a Greciei din zona euro

1. O iesire a Greciei din zona euroProbabilitate: O iesire a Greciei din zona euro si revenirea la drahma nu este scenariul de baza al Deutsche Bank, dar nu este de neconceput.

Ce s-ar putea intampla: Reducerea masiva ale valorilor activelor din sectorul privat, nationalizarea capitalului, prabusirea sistemului bancar grecesc, afectarea bancilor de la periferia Europei

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Treceti de la active europene la aur sau la bonduri ale Statelor Unite, marcati pozitii de lunga durata pe yen, lira sterlina si indici volatili.




2. Criza de finantare in Spania si Italia

2. Criza de finantare in Spania si ItaliaLa ce sa va uitati: In Spania, la sectorul privat si la sistemul bancar. In Italia, la sistemul politic si la cresterea economica.

Ce s-ar putea intampla: O criza a increderii ar afecta capacitatea ambelor tari de a accesa finantare, amenintand astfel moneda euro si sistemul financiar global. Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa raspunda "agresiv", pentru a salva economia globala de la colaps.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Investiti in bancile britanice si franceze pe termen scurt, pe monedele tarilor din estul Europei, tot pe termen scurt, adoptarea unei pozitii pe termen lung pe indicele CDX.IG (un indice care apartine de credit default swap - n.r.)



3. Ratingul SUA este retrogradat sau tara intra intr-o recesiune de tip "W"

3. Ratingul SUA este retrogradat sau tara intra intr-o recesiune de tip "W"Motive: Unul dintre cele doua riscuri se poate materializa daca masurile fiscale dezamagesc sau cresterea economica este sub nivelul asteptat.

Ce s-ar putea intampla: Sectorul bancar din SUA ar fi, de asemenea, retrogradat. Timpul va masura impactul.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Emitentii pot castiga printr-o prefinantare, investitorii ar trebui sa se indrepte catre activitatile nefinanciare si care nu sunt afectate de ciclicitatea economiei.




4. O aterizare dura a Chinei

4. O aterizare dura a ChineiCum s-ar intampla: O crestere economica de 5-6%, care s-ar simti ca o recesiune.

Ce s-ar putea intampla: Pietele de capital globale ar fi afectate de scaderea dramatica a preturilor produselor din energie, agricultura si industrie, insa larga rezerva valutara a Chinei ar opri probabil aceasta diminuare si ar permite stimularea cresterii.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Timp de 6 luni investiti in cosuri de marfuri.



5, Franta isi pierde ratingul "AAA"

5, Franta isi pierde ratingul "AAA"Probabilitate: Destul de posibil, avand in vedere lipsa de progres a masurilor de austeritate.

Ce s-ar putea intampla: Spread-urile din obligatiunile franceze si germane ar putea indica faptul ca riscul este deja incorporat in pret, dar acest lucru ar putea avea implicatii negative asupra Facilitatii de Stabilitate Financiara Europeana.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Mizati pe CDS-ul francez in acelasi timp cu indexul de pietei de capital care evolueaza cel mai bine in acea perioada (deoarece pietele de capital, in general, coboara simultan cu socurile macroeconomice)




6. O reducere agresiva si sustinuta a datoriilor bancilor europene

6. O reducere agresiva si sustinuta a datoriilor bancilor europeneProbabilitate: Reducerea datoriilor (reducerea datoriilor in raport cu valoarea activelor - deleverage) este clara. Singura intrebare este cu cat.

Ce s-ar putea intampla: Reducerea datoriilor va totaliza probabil 2.000 miliarde de dolari in urmatoarele 18 luni, dar acest nivel ar putea creste in functie de cum evolueaza criza.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Investiti in industrii ciclice, in reducerea ratingului la credite si active financiare si in indici volatili pe termen lung.





7. Piata de tranzactionare a marfurilor s-ar putea confrunta cu o criza de lichiditati

7. Piata de tranzactionare a marfurilor s-ar putea confrunta cu o criza de lichiditatiProbabilitate: Ridicata, in special daca reducerea agresiva a datoriilor bancilor se va materializa.

Ce s-ar putea intampla: Bancile europene care finanteaza marile burse elvetiene de tranzactionare a marfurilor ar putea taia creditarea, iar pretul marfurilor va scadea.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Debitorii europeni ar trebui sa caute finantare in SUA.


8. Activele considerate "safe haven" dispar

8. Activele considerate "safe haven" disparSemne de luat in considerare: Activele traditionale considerate "safe haven" precum aurul, francul elvetian sau yenul au inregistrat o volatilitate ridicata in ultima perioada.

Ce ar putea fi mai rau: Statele Unite si Germania au cautat sa investeasca in ultima perioada in aceste active, insa datoriile publice ridicate ale celor doua tari le-ar putea impiedica sa realizeze acest lucru.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Incercati alte investitii care au rating AAA, precum obligatiunile supranationale emise de BCE sau de Banca Mondiala.






9. Deficitul sistemului de pensii american va continua sa creasca

9. Deficitul sistemului de pensii american va continua sa creascaCum se intampla: Atat deficitul sistemului de pensii public cat si cel al celui privat din SUA prezinta probleme de finantare, iar situatia s-ar putea inrautati. Ratele mici de dobanda afecteaza si mai mult aceasta situatie.

Ce s-ar putea intampla: Agentiile de rating ar putea reduce ratingul SUA, profitabilitatea companiilor se va diminua si va fi o criza a finantarii.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Mizati pe indicii pietelor de capital in care primele sunt platite numai atunci cand ratele cresc.





10. O crestere economice PESTE ASTEPTARI

10. O crestere economice PESTE ASTEPTARICum de este o problema: Pariul impotriva evolutiei pietei prezinta riscurile de a fi surprins.

Ce s-ar putea intampla: Europa se stabilizeaza, economia globala creste si preturile activelor riscante depasesc asteptarile.

Sfat pentru a evita eventuale pierderi: Investiti pe spred-urile bondurile europene pe 10-20 de ani, mizati pe termen scurt pe dolarul australian si pe termen lung pe peso-ul mexican.


Hedges: "10y/20y euro rates payer spreads; long non-conforming mezzanine debt; Short AUD v Long MXP"

Read more: http://www.businessinsider.com/deutsche-bank-10-key-risks-2012-2011-12#10-better-than-expected-economic-growth-10#ixzz1frlqkiEa