Dinu Patriciu iese din afacerea Rompetrol

Dinu Patriciu iese din afacerea RompetrolOmul de afaceri Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut participatia de 25% din capitalul The Rompetrol Group companiei KaiMunaiGaz, care a ajuns astfel sa controleze in intregime grupul petrolier.

“Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media, si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea”, a declarat Dinu Patriciu.

In urma cu doua saptamani, omul de afaceri roman a preluat, prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP), o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla ce alte evenimente de business au marcat aceasta saptamana.


Primii bancheri care intra in Prima Casa

Primii bancheri care intra in Prima CasaNumarul bancilor inscrise la programul Prima Casa a ajuns la 20, valoarea ofertelor depuse urcand la 1,457 miliarde euro, peste plafonul guvernului.

Cel mai ridicat plafon propus pana in prezent este al Bancii Comerciale Romane (BCR), de 450 milioane euro.

Bancile care au mai depus oferte sunt Banca Transilvania, Bank Leumi, BRD-SocGen, ATEbank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Millennium Bank, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo, Emporiki Bank.

Programul Prima Casa, lansat de guvern cu scopul de a debloca piata rezidentiala, se aseamana partial cu alte programe aplicate cu ani in urma in Statele Unite, Polonia sau Australia.



Propunere legislativa pentru eliminarea pragului de detinere la SIF-uri

Propunere legislativa pentru eliminarea pragului de detinere la SIF-uriPropunerea de eliminare a pragului de detinere de 1% la SIF-uri a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice. Proiectul ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

Pragul de detinere la SIF-uri a ajuns la Curtea Constitutionala, dupa ce firma Comrimet a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale a SIF Oltenia.

Daca unii dintre sefii SIF-urilor nu vad cu ochi buni acest proiect, in opinia unor analisti consultati de Wall-Street eliminarea pragului de detinere la SIF-uri va avea un impact pozitiv asupra pietei de capital si increderii in piata.


Cea mai mare tranzactie din rezidential de la inceputul anului

Cea mai mare tranzactie din rezidential de la inceputul anuluiFondul de investitii britanic Tri Investments a cumparat, prin intermediul Salamanca Capital, o parte a complexului rezidential Perla Residence, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 15,5 milioane euro. Britanicii au preluat 69 de apartamente, plus anexe (precum parcarile) si cota respectiva din teren.

Casa de avocatura DLA Piper a oferit consultanta juridica fondului de investitii britanic Tri Investments si consultantilor acestuia pentru investitii imobiliare.

Perla Residence, un complex construit langa lacul Pipera de Crown Constructions, subsidiara locala a grupului grecesc Morfi S.A., este format din 85 de apartamente, 3 vile si alte facilitati aferente unui complex rezidential de lux precum parcare subterana, club si sali de fitness.

Acesta este al doilea deal din rezidential incheiat si anuntat de la inceputul anului, dupa ce omul de afaceri Dan Adamescu a preluat spre finalizare proiectul Central Apartments de la Westhouse Group.




Scadere dramatica a vanzarilor de credite pe retail

Scadere dramatica a vanzarilor de credite pe retailVanzarile de credite pe retail au inregistrat un declin puternic in primele sase luni ale acestui an, situatie care va continua in ciuda Programului Prima Casa, considera bancherii.

Raiffeisen Bank a acordat in ultimele sase luni, aproximativ 30% din volumul creditelor aprobate in aceeasi perioada din 2008, pe baza de retail, potrivit directorului diviziei de retail, Razvan Munteanu. In plus, acesta nu se asteapta la modificari majore nici in perioada urmatoare.

Raiffeisen Bank a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat, in functie de conditiile pietei. Banca nu se asteapta insa ca proiectul Prima Casa sa aiba un impact asupra costurilor creditelor in general, "dar poate contribui la reducerea stocului de apartamente, ducand la o accelerare treptata a constructiilor de apartamente destinate clasei medii".

Pe de alta parte, Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Group, se asteapta ca BNR sa elibereze lichiditate in perioada urmatoare si sa asigure stabilitatea cursului de schimb.

Potrivit acestuia, subsidiara romaneasca a Erste, Banca Comerciala Romana (BCR), va incerca sa transfere cat mai mult din activitatea de creditare pe lei.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in mai cu 0,7% fata de luna precedenta, calculat la valoarea in lei, pana la 199,08 miliarde lei, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 15,9%, calculat in termeni nominali, de la 18,9% in aprilie. Aceasta este a treia luna consecutiva de scadere a creditului neguvernamental comparativ cu luna precedenta, dupa un declin de 2,1% in martie si 1% in aprilie.

Sky Europe a intrat in faliment

Sky Europe a intrat in falimentOperatorul low-cost Sky Europe a cerut intrarea sub protectia legilor falimentului pentru a putea demara un program de reorganizare si restructurare.

Compania slovaca a declarat ca o instanta din Bratislava i-a oferit protectia fata de creditori, in timp ce managementul companiei va implementa planurile de restructurare a activitatii pentru atragerea eventualilor investitori.

Aceasta masura, care este acompaniata de o suspendare a cotatiei de la bursa din Viena, nu afecteaza cu nimic planurile de zbor, angajatii si plata furnizorilor pentru serviciile oferite in timpul restructurarii sub faliment.

La mijlocul saptamanii trecute, o aeronava a companiei aeriene low-cost SkyEurope a fost retinuta la sol pe Aeroportul International "Aurel Vlaicu" (Baneasa) din Capitala in contul unei datorii de circa 530.000 de euro.

Infiintata in anul 2001, SkyEurope nu a inregistrat niciodata profit si a acumulat datorii de peste 100 milioane euro. Societatea a anuntat o pierdere neta de 31,9 milioane euro in primul semestru, la finele lunii martie.

Operatorii aerieni My Air si Sky Europe au fuzionat anul trecut cu scopul de a deveni cea mai puternica companie cu tarife scazute de pe plan european, dar si din Romania, unde au anuntat in premiera aceasta alianta.

Comisia Europeana cere schimbarea legislatiei privind taxa auto

Comisia Europeana cere schimbarea legislatiei privind taxa autoComisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale.

Solicitarea a fost transmisa sub forma unei "scrisori de somare", prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar prevazuta la articolul 226 din Tratatul CE. Comisia precizeaza ca, daca nu primeste un raspuns satisfacator in termen de doua luni, "poate trece la a doua etapa a procedurii (emiterea unui aviz motivat) si, in final, poate prezenta cazul in fata Curtii de Justitie".

In replica, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, considera ca solicitarea CE este "o aberatie".

Legislatia romaneasca in vigoare din februarie 2009 prevede ca autovehiculele cu Euro 4 si cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare in Romania daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009. In schimb, legislatia romaneasca prevede dublarea nivelului taxelor aplicabile altor autovehicule care fac obiectul acestei taxe, subliniaza CE.

Taxa de poluare auto ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

Barclays: Economia Romaniei va scadea cu 6%, in 2009

Barclays: Economia Romaniei va scadea cu 6%, in 2009Potrivit celui mai recent studiu al bancii britanice Barclays, economia romaneasca se indreapta spre o contractare de 6% in acest an, fapt ce va pune presiune pe politica fiscala, in timp ce programul Prima Casa va avea efecte reduse asupra creditarii.

Analistii si-au revizuit prognoza de scadere a Produsului Intern Brut (PIB) la 6,3% pe an, fata de 2,6% cat estimasera anterior.

PIB-ul Romaniei a coborat cu o rata anuala de 6,2% in primul trimestru, tras in jos de catre reducerea de 10,5% a consumului si a scaderii cu 36,7% a structurii brute a capitalului.

Cresterea neta a salariului a ajuns la 9,8% in aprilie, fata de 17,6% in decembrie, in conditiile in care guvernul a inghetat cheltuielile salariale in acest an. De asemenea, rata somajului a crescut la 5,8% fata de 4,4% in perioada similara a anului trecut.

Creditul din sectorul privat s-a moderat la 4% in aprilie, fata de 64% in urma cu un an, si a intrat intr-un ritm de scadere lunara.

“Tinand cont ca extinderea creditelor din ultimii ani a fost finantat din surse externe, ne asteptam ca rata de contractare a imprumuturilor sa se modereze mai mult in acest an, in conditiile in care programul «Prima Casa» al guvernului ar putea avea efecte reduse”, spun analistii Barclays.



Piata scolilor auto, sub lupa Concurentei

Piata scolilor auto, sub lupa ConcurenteiIn urma unei investigatii, Consiliul Concurentei a constatat ca intre mai multe scoli auto a existat o intelegere anticoncurentiala, conform careia acestea au majorat tariful serviciilor de scolarizare auto, categoria B, in municipiul Bucuresti, incepand cu data de 1 februarie 2008 si au fixat un tarif minim de 800 de lei.

Inainte de aceasta majorare concertata pretul mediu era de 500 lei, ajungand sa creasca in mai putin de o saptamana pana la 800 de lei.

Ca urmare, Concurenta a aplicat o amenda de peste 1,5 milioane lei (363.000 de euro) unui numar de 32 de agenti economici de pe piata de scolarizare auto din Bucuresti.

Prin decizia Consiliului Concurentei, scolile auto vizate au obligatia sa transmita, timp de doi ani, autoritatii de concurenta modificarile de tarife si momentul efectuarii acestora.

Potrivit reprezentantilor CC, in Bucuresti activeaza aproximativ 120 de scoli de soferi si 1.400 de instructori auto independenti.



Salariile din Legea unica, taiate cu 40%

Salariile din Legea unica, taiate cu 40%Potrivit ministrului Muncii, Marian Sarbu, cele trei niveluri de referinta din grila de salarizare a Legii unice se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3, insa propunerile "sunt inca in negociere".

Sarbu a putut insa confirma faptul ca un profesor de liceu cu gradul II va avea un salariu de debut de circa 2.000 lei, cu coeficienti cuprinsi intre 3,05 si 4,75, iar in momentul in care va avea toate sporurile de vechime, poate ajunge la salarii de 3.600 lei si 3.700 lei.

Astfel, pe noua grila, functia de medic primar de clinica - echivalenta cu cele de conferentiar in Ministerul Educatiei, maior in Ministerul Apararii, consilier superior in Ministerul Finantelor si judecator de tribunal - ar urma sa fie remunerata cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei in prezent).

Acelasi nivel salarial ar reveni asistentilor judiciari in Ministerul Justitiei, functiei de consul in Ministerul de Externe si consilierilor superiori in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime.

Cum arata noua grila de salarizare in sistemul medical