FMI: Economia Romaniei s-a inrautatit

FMI: Economia Romaniei s-a inrautatitO misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, se afla incepand de miercuri in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie. Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august.

Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro. Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la finalul discutiilor din aceasta saptamana cu Ministerul Finantelor, ca reprezentantii Fondului sunt dispusi sa fie flexibili in negocieri, in conditiile in care situatia economica s-a inrautatit.

Cititi si Top 5 prognoze pentru evolutia economiei

BCR, profit semestrial cu 20% mai mic

BCR, profit semestrial cu 20% mai micGrupul Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei (144,25 milioane euro) in semestrul I, cu 20,1% mai mic decat in perioada similara din 2008, in conditiile cresterii provizioanelor de aproape 3 ori, a anuntat banca.

Scaderea profitului net al grupului BCR a fost inregistrata, in principal, din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generate de reducerea consumului.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in aceeasi perioada un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 260 milioane euro, in scadere cu 19% fata de acelasi interval din 2008, dar peste estimarile analistilor.

MediaPro Entertainment, vanduta grupului CME

MediaPro Entertainment, vanduta grupului CMEAdrian Sarbu a vandut integral divizia de entertainment a MediaPro, care include studiourile de la Buftea, catre grupul Central European Media Enterprises (CME), proprietarul Pro TV S.A. De asemenea, Sarbu a fost numit CEO al grupului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul CME.

In urma acordului, Adrian Sarbu va primi 10 milioane de dolari cash, 2,2 milioane de actiuni CME si posibilitatea de a cumpara inca 850.000 de actiuni, la valoarea de 21,75 dolari/actiune.

Microsoft isi uneste puterile cu Yahoo pentru a detrona Google

Microsoft isi uneste puterile cu Yahoo pentru a detrona GoogleMicrosoft si Yahoo au anuntat oficial incheierea unui parteneriat pe piata de cautari si publicitate pe Internet, dupa aproximativ trei ani de discutii. Termenii intelegerii, incheiate pe o perioada de 10 ani, prevad ca Microsoft sa autorizeze tehnologiile de cautare ale Yahoo, in timp ce Yahoo va primi initial 88% din veniturile obtinute din publicitate prin motoarele de cautare.

De asemenea, Yahoo va fi responsabil de vanzarea de publicitate prin motoarele de cautare pentru clientii premium, care negociaza rate si contracte.

“Prin aceasta intelegere cu Yahoo, vom aduce un surplus de inovatie in search, valoare adaugata pentru publicitari si pentru client posibilitatea de a lua o decizie reala pe o piata dominata pana in prezent de o singura companie", declara Steven A. Ballmer, CEO Microsoft.

Romania a primit prima transa a imprumutului de la CE

Romania a primit prima transa a imprumutului de la CEComisia Europeana (CE) a virat, miercuri, in favoarea Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde de euro, din imprumutul acordat pentru acoperirea deficitului bugetar.

Acordul incheiat de Guvernul Romaniei cu CE prevede acordarea unui imprumut in valoare maxima de 5 miliarde euro.

Potrivit ministrului de finante, Gheorghe Pogea, imprumutul de la CE va fi acordat Romaniei in cinci transe, din care doua in acest an: transa din iulie, de 1,5 miliarde de euro, si a doua, de 1 miliard de euro, in trimestrul al IV-lea din 2009.

Renault, pierderi de 2,71 mld. euro in primele sase luni

Renault, pierderi de 2,71 mld. euro in primele sase luniRenault SA, cel de-al doilea constructor auto din Franta, a raportat in primul semestru o pierdere neta de 2,712 miliarde euro, comparativ cu un profit de 1,58 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii vanzarilor de autoturisme la nivel mondial.

Dacia, marca a grupului francez Renault, a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere a vanzarilor cu 20,3%, la 153.826 unitati, de la 127.842 unitati in acelasi interval din 2008.

Vanzarile Dacia au crescut cu 95,8% in Europa, comparativ cu prima jumatate a anului trecut, la 101.810 unitati.

Restantele populatiei au urcat cu 144%

Restantele populatiei au urcat cu 144%Restantele acumulate de populatie au inregistrat in mai un avans anualizat de 144,3%, saltand soldul restantelor la peste 1,7 miliarde de lei (413 milioane euro), conform datelor publicate de BNR.

Astfel, restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie au ajuns in luna mai la 1,726 miliarde lei (413 milioane euro), in avans cu 9,6% fata de aprilie.

La finele lunii aprilie, restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie insumau 1,575 miliarde lei (376,5 milioane euro).

Primul IPO al anului la BVB, suprasubscris cu 50%

Primul IPO al anului la BVB, suprasubscris cu 50%Prima oferta publica de vanzare a anului, cea a unitatilor de fond OTP WiseRO, a fost suprasubscrisa cu circa 50%, succesul de care s-a bucurat fiind determinat de componenta de criza a instrumentului, garantarea capitalului investit initial.

Numarul de unitati subscrise este de 44.739, in valoare de 8,94 milioane lei (2,11 milioane euro). Desi numarul de unitati oferite spre subscriere a fost de 30.000 de unitati, administratorul fondului OTP Asset Management a suplimentat aceasta valoare pentru ca fiecare investitori sa detina o parte din fond.

Profitul Raiffeisen a coborat la 52,6 mil. euro in S1

Profitul Raiffeisen a coborat la 52,6 mil. euro in S1Filiala din Romania a grupului austriac Raiffeisen a cunoscut o erodare a castigurilor de 28,9% in sase luni. Cresterea activelor a fost de numai 2%.

Raiffeisen Bank Romania a inregistrat un profit net de 52,6 milioane euro pentru primul semestru din 2009, in declin cu 28,9% fata de perioada similara a anului trecut.

Banca a incheiat primul semestru din 2009 cu un profit operational de 106 milioane de euro, similar cu cel din primul semestru 2008.

Afaceri mai mici cu 15% pentru Orange Romania

Afaceri mai mici cu 15% pentru Orange RomaniaVeniturile Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, s-au situat in primul semestru din 2009 la valoarea de 531 milioane euro, in scadere cu 15,4% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul deteriorarii conditiilor economice.

In trimestrul al doilea, Orange a obtinut venituri de 267 milioane lei, iar per total in primele sase luni venitul mediu pe utilizator a fost de 108 euro.