Ungaria 7,4%

Economia Ungariei, vecina noastra din vest, a inregistrat o scadere de 7,4% a Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, dupa ce a fost puternic lovita de criza financiara internationala.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI).

Top 5 riscuri care ameninta economiile din estul UE

Cele trei tari care au inregistrat o scadere economica mai severa decat Romania sunt Estonia (-16,6%), Letonia (-18,2%) si Lituania (-22,6%). Polonia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Islanda, Spania, Luxemburg, Malta, Slovenia si Finlanda sunt tarile care nu au publicat inca datele pe T2.

Suedia - 6,3%

Suedia - 6,3%Economia Suediei s-a comprimat cu 6,3% in al doilea trimestru din 2009, dupa ce si in primele trei luni din acest an a inregistrat o scadere tot de 6,3% fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei reduceri importante a cererii pentru bunurile de export.

In incercarea de a redresa increderea in economia tarii, aflata in cea mai grava recesiune de dupa anii ’40, banca centrala a Suediei a coborat, la inceputul lunii iulie, dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale, la un nou nivel minim record de 0,25%.

Italia - 6%

Italia - 6%Italia, cea de-a treia economie din zona euro si prima tara care a publicat statisticile de evolutie economica pentru al doilea trimestru, a raportat o contractie anuala de 6% a Produsului Intern Brut, la fel ca in prmele trei luni din 2009.

Reducerea cererii pe plan intern, ce a condus la diminuarea productiei si la scaderea locurilor de munca din Italia, a influentat puternic mersul economiei din aceasta tara. Prognoza Institutului Italian de Cercetare arata o contractie economica pentru tot anul 2009 de 5,3%.

Germania - 5,9%

Germania - 5,9%Germania a anuntat o scadere anualizata a economiei de 5,9%, potrivit datelor privind evolutia produsului intern burt de la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an. Totusi, comparativ cu primele trei luni din 2009, in al doilea trimestru economia Germaniei a iesit din recesiune, raportand un avans de 0,3%.

Performanta economiei germane a depasit asteptarile analistilor internationali, care mizau pe o continuare a contractiei.

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord 5,6%

Nici economia Marii Britanii nu a fost ocolita de recesiune, ajungand, la finalul trimestrului al doilea din 2009, la o scadere anualizata a produsului intern brut de 5,6%.

Totusi, ritmul de scadere a economiei din Marea Britanie s-a incetinit, contractia fata primele trei luni din 2009 diminuandu-se la 0,8%.

Slovacia 5,3%

Produsul intern brut al Slovaciei a scazut cu 5,3% in al doilea trimestru, in termeni anuali, insa a urcat cu 2,2% fata de perioada precedenta, conform cifrelor publicate de biroul de statistica si ale Eurostat. In primul trimestru din 2009, economia slovaca a scazut cu 5,6%.

Banca centrala a Slovaciei a revizuit in coborare perspectiva asupra economiei, estimand in iunie o comprimare cu 4,2% in 2009, cauzata de impactul din ce in ce mai mare al crizei financiare globale.

Olanda 5,1%

Economia Olandei s-a comprimat in al doilea trimestru cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand cel mai mare declin de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Produsul intern brut al Olandei a scazut in al doilea trimestru cu 0,9% fata de primele trei luni ale anului, dar ritmul de scadere s-a diminuat.

Austria 4,4%

Austria a inregistrat o contractie anuala a economiei de 4,4% din produsul intern brut la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an, insa ritmul trimestrial de scadere a incetinit la 0,4%.

Bank Austria, cea mai mare banca a statului, sustine ca economia Austriei va creste abia in 2013 pana la nivelul atins inaintea crizei financiare.

Banca centrala a dat asigurari in aprilie ca Austria nu este pe cale sa intre in incapacitate de plata si poate face fata oricaror riscuri cauzate de expunerea bancilor sale fata de Europa emergenta.

Belgia 3,8%

Belgia, intrata si ea in recesiune, a raportat o contractie anuala a economiei de 3,8% din produsul intern brut la sfarsitul lunii iunie a anului 2009, dupa ce la finalul primului trimestru scaderea economiei era de doar 3,1%.

Belgia ar putea intra intr-o recesiune grava in 2009, in contextul in care ansamblul indicatorilor economici de la sfarsitul anului trecut, in frunte cu inflatia, denota o perspectiva sumbra asupra economiei, declara recent Guy Quaden, guvernatorul bancii centrale a Belgiei.

Portugalia 3,7%

Contractia anuala a economiei Portugaliei s-a incetinit la 3,7% din produsul intern brut, la finalul trimestrului al doilea din 2009, dupa ce la sfarsitul primelor trei luni din acest an urcase pana la 3,9%.

Astfel, Portugalia a fost, alaturi de Franta, Grecia si Germania, una dintre tarile care au inregistrat la finalul lunii iunie o crestere economica trimestriala de 0,3%.

Franta 2,6%

Economia franceza a reintrat pe crestere in al doilea trimestru din 2009, dupa un avans de 0,3%, insa raportat la perioada similara din 2008, scaderea economica este de 2,6% din PIB.

Autoritatile franceze anticipeaza o crestere de 2,5% a PIB-ului in 2011 si 2012, in timp ce reprezentantii Fondului Monetar International se asteapta la o crestere de peste 2% a PIB abia din 2013.

Banca Centrala: Economia Frantei si-ar putea incheia scaderea in T3

Cipru 0,7%

Economia Ciprului a intrat oficial in recesiune la finalul trimestrului al doilea din acest an, dupa ce a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica.

Cipru a raportat o scadere anuala a PIB de 0,7%, in timp ce, comparativ cu trimestrul intai din 2009, contractia produsului intern brut a fost de 0,5%.

Grecia 0,2%

Grecia a raportat o contractie a economiei de 0,2% in trimestrul al doilea din 2009, fata de perioada similara de anul trecut, aceasta fiind cea mai mica scadere inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

Totusi, Grecia, una dintre putinele state membre ale Uniunii Europene care nu au intrat in recesiune, a anuntat o crestere economica de 0,3% in trimestrul al doilea din 2009, comparativ cu trimestrul precedent.